Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann, Guliver Images

‘JE LI TO PRIJETNJA, URSULA?’ Sjeme razdora posijano u Europi: ‘Kakva sramotna arogancija, nismo ničije sluge’

Autor: M.P.

Talijanski političari zatražili su od predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da ne intervenira u njihovu domaću politiku nakon što je upozorila da Europa ima “alate” za obračun s Italijom ako stvari krenu u “teškom smjeru”.

Tijekom konferencije u četvrtak na Sveučilištu Princeton, jedan polaznik je istaknuo von der Leyen da su “osobe bliske Putinu” među kandidatima za predstojeće parlamentarne izbore u nedjelju.

“Vidjet ćemo”, odgovorila je. “Ako stvari krenu u teškom smjeru – a govorila sam o Mađarskoj i Poljskoj – imamo alate.”

Izjava izazvala bijes kandidata na talijanskim izborima: Je li to prijetnja?

Ovo je jasna referenca na sposobnost Europske komisije da smanji sredstva dodijeljena zemljama članicama kada se smatra da one krše vladavinu prava. Prošlog je tjedna Komisija predložila smanjenje sredstava dodijeljenih Mađarskoj za 7,5 milijardi eura.

Primjedba Von der Leyen došla je samo dan prije nego što se talijanska predizborna kampanja utiša za vikend, a izazvala je bijes više kandidata tijekom njihove posljednje dionice.

“Što je ovo, prijetnja? Ovo je sramotna arogancija”, tvitao je Matteo Salvini, čelnik talijanske krajnje desne stranke Liga. Zatražio je od von der Leyen da “poštuje slobodno, demokratsko i suvereno glasanje talijanskog naroda”, dodavši da su “prijatelji svima, a sluge nikome”.

Također je na talijanskoj televiziji rekao da “ako itko u Bruxellesu misli rezati sredstva koja pripadaju Italiji, jer Liga pobjeđuje na izborima, onda moramo ponovno razmisliti o ovoj Europi”, dodavši da je “to institucionalno maltretiranje”, prenosi Politico.







Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.