Foto: Wochit / Massimo Valicchia/NurPhoto via Getty Images

JE LI TO PORUKA ORBANU? Papa Franjo za mađarskog premijera odvojio 40 minuta pa upozorio: Antisemitizam vreba u Europi, ne dopustimo da se rasplamsa

Autor: M.P.

Papa Franjo danas je bio u kratkoj posjeti Mađarskoj, a u Budimpešti se sastao i s premijerom Viktorom Orbanom.

Sastanak pape Franje s Orbanom trajao je oko 40 minuta, a održao se u Muzeju likovnih umjetnosti u Budimpešti, javlja BBC.

U svom obraćanju kršćanskim i židovskim vođama nakon susreta, papa je upozorio na “prijetnju antisemitizma koja još uvijek vreba u Europi i drugdje’.

Rekao je kako ‘ne smijemo dopustiti da se to rasplamsa. A najbolji način da to spriječimo je zajednički rad i promicanje bratstva.”

Mađarska ima veliku židovsku zajednicu koja broji oko 100.000 ljudi. Orban je često bio meta kritika zbog svoje predizborne kampanje 2017. koja je uključivala plakate židovskog financijera Georgea Sorosa s riječima “Ne dopustimo Sorosu da se posljednji smije!”. Odbacio je pozive židovske zajednice da se plakati uklone.

U posjetu Londonu Orban je porekao bilo kakav antisemitizam, rekavši da je gospodin Soros jednostavno rival koji se zalaže za migrantski pokret.

Orban i papa zasigurno imaju različita gledišta o izbjeglicama i migracijama. Podsjetimo, papa je već kritizirao političare koji su zagovarali dizanje ograda, bodljikavih žica i zatvaranje granica kako bi spriječili ulazak migranata. 2019. godine donirao je novac za pomoć migrantima u Meksiku koji pokušavaju doći do američke granice.




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.