Foto: Patrik Macek/PIXSELL

JE LI OVO REKORD? U Saboru čak 475 amandmana, Vlada najavila prihvaćanje njih devet! Bernardić: ‘Unaprijed znamo da neće odobriti niti jedan, ovo je farsa, Sabor je ispostava Vlade’

Autor: Dnevno

Nastavlja se 9. sjednica Hrvatskoga sabora izjašnjavanjem o podnesenim amandmanima na prijedlog državnog proračuna za 2022.

Riječ je o čak 475 amandmana koje su zastupnici podnijeli na taj dokument, držeći kako bi se 164, 5 milijardi kuna prihoda i 173, 8 milijardi kuna rashoda, moglo rasporediti na drugačiji način od onoga koji je predložila Vlada.

Kupnja zrakoplova

Podsjećamo, proračun je na udaru zbog mjera oko epidemije koronavirusa, sklopljen je ugovor o kupnji nove vojne eskadrile, buja inflacija i dolazi do velikih poskupljenja.

Ovaj velik broj amandmana na proračun mogao bi sjednicu Sabora odužiti, a očekuje se da će vlada Andreja Plenkovića većinu amandmana oporbe odbiti.

Jandroković: Pokušavaju loviti u mutnom…

Na početku je predsjednik Sabora, Gordan Jandroković čestitao Sv. Nikolu svima, a osobito pomorcima i čestitao imenadan svim Nikolama i Nikolinama.

Naglasio je i da je bilo tri zahtjeva zastupnika za nazočenjem sjednice online putem, budući se nisu, kako su se opravdali, mogli testirati.

“Pokušavaju loviti u mutnom, vrlo su jasna pravila koja smo definirali u radu”, rekao je Jandroković te dodao kako će se u ponedjeljak prvo krenuti s govorima zastupnika, a onda će se krenuti i s amandmanima.
Bernardić: Ovo je farsa, Sabor je postao ispostava Vlade

Prvi govor održao je SDP-ov Davor Bernardić.

“Zastupnici su dali stotine amandmana, a unaprijed znamo da Vlada neće odobriti niti jedan. Ovo je farsa, sabor je ispostava Vlade, pretvorio se u dizačnicu ruke ove Vlade, Sabor je postao nebitan”, rekao je Bernardić te dodao kako Hrvatska demografski propada.

Nakon njega, obratila se Karolina Vidović Krišto.
“U Hrvatskoj su plaće u svim segmentima iste, u Njemačkoj su registracija automobila jeftinije nego u Hrvatskoj, iako Nijemac ima četiri puta više novca. Kada će Hrvati živjeti bolje, proračun je dokument za rastakanje Hrvatske”, rekla je.

Prihvatit će amandman Veljka Kajtazija

Zrinušić je najavio da će Vladini predstavnici tijekom saborskog izjašnjavanja o amandmanima prihvatiti ukupno devet amandmana, među kojima i onaj zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija, koji se odnosi na osiguranje 400 tisuća kuna u idućoj godini za Nacionalni plan uključivanja Roma za razdoblje 2021.-2027.

U izmijenjenom obliku najavljeno je i prihvaćanje amandmana Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka, kojim bi se iznos za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji povećao za gotovo 4,4 milijuna kuna u 2022. godini.

Osvrćući se na kraju sjednice Vlade na prihvaćanje tog amandmana, premijer Andrej Plenković je istaknuo kako se u modificiranom obliku za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja izdvaja još i više sredstava nego je predloženo amandmanom. “Poruka da želimo spriječiti nasilje nad ženama, prije svega nasilje u obitelji, nešto je što su vrijednosti za koje se zalažemo tijekom cijelog mandata. S obzirom i na ovo grozno ubojstvo koje se dogodilo prije nekoliko dana u Splitu, kroz ovaj način za izdvajanje više sredstava za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja želimo poslati još jednu snažnu poruku”, izjavio je Plenković.

HSS, IDS, HS, SDP…

U idućoj će se godini, temeljem prihvaćanja amandmana zastupnika Željka Lenarta (HSS) u izmijenjenom obliku, povećati i sredstva za program Hrvatske knjižnice za slijepe u iznosu od 100 tisuća kuna.

Vladini će predstavnici u izmijenjenom obliku prihvatiti i amandman Kluba zastupnika IDS-a, temeljem kojega će se povećati sredstva na aktivnosti Programi Hrvatskog restauratorskog zavoda, i to za iznos od milijun kuna u idućoj godini, a za sanaciju Eufrazijeve bazilike u Poreču.

U izmijenjenom će se obliku prihvatiti i amandman zastupnice Vesne Vučemilović (Hrvatski suverenisti) i tako u 2022. godini za 600 tisuća kuna povećati sredstva za međunarodnu promociju hrvatske poljoprivrede i drvoprerađivačke industrije.

Vlada je odlučila prihvatiti i amandman Kluba zastupnika HNS-a, HSU-a i nezavisnih zastupnika, i to u iznosu od milijun kuna u idućoj godini za aktivnosti sanacija osječke Tvrđe.

Temeljem amandmana zastupnice Boške Ban Vlahek (SDP), i to u izmijenjenom obliku, u 2022. će se za šest milijuna kuna povećati proračunska sredstva na aktivnosti Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Amandmani za povećanje sredstava za bolnički sustav

Zadnja dva amandmana koje će predstavnici Vlade prihvatiti tijekom saborskog izjašnjavanja odnose se na povećanje sredstava u idućoj godini za bolnički sustav. Najavljeno je prihvaćanje amandmana Kluba zastupnika HDZ-a u iznosu od milijun kuna za početak provedbe projekta izgradnje modularne zgrade u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, a prihvaćanjem u izmijenjenom obliku amandmana zastupnika Mira Totgergelija (HDZ) osigurat će se 17,7 milijuna kuna za Opću bolnicu Bjelovar.

Inače, prijedlogom državnog proračuna u idućoj se godini predviđaju prihodi od 164,5 milijardi i rashodi od 173,8 milijardi kuna te deficit proračuna opće države od 12 milijardi ili 2,6 posto BDP-a. Vlada je proračun temeljila na projekciji gospodarskog rasta od 4,4 posto u 2022. godini, zatim od 3,7 posto u 2023. te 3,1 posto u 2024. godini.

“Smisao ovog proračuna je nastaviti jačati otpornost hrvatskog gospodarstva, omogućiti oporavak hrvatskog gospodarstva i, naravno, s faze očuvanja radnih mjesta doći u novi iskorak, a to je kreiranje radnih mjesta, gdje smo, premostivši ovu krizu omogućili da se vrlo brzo s rastom BDP-a, koji će ove godine biti najmanje devet posto, okrenemo prema konkurentnosti i jačanje hrvatske ekonomije i svih sektora”, istaknuo je premijer Plenković na sjednici Vlade.

 

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.