AP Photo/Mindaugas Kulbis, file/Guliver

Je li NATO spreman za sveopći rat u Europi? Bivši američki zapovjednik šokirao okupljene na NATO summitu

Autor: Ivana Jurišić

Umirovljeni general pukovnik Ben Hodges, bivši zapovjednik kopnene vojske Sjedinjenih Država u Europi na NATO summitu u Vilniusu izrazio je svoju zabrinutost zbog nedostatka zajedničkog stajališta i političkog jedinstva. Hodges ističe da su savezničke zemlje morale projicirati jedinstvo, snagu i stratešku jasnoću, ali umjesto toga, NATO je suočen s neslaganjima, piše The Telagraph.

Pristupanje Švedske NATO-u riješeno je trgovinom, ali put Ukrajine prema pristupanju NATO-u i obećanja većeg ulaganja u obranu još uvijek nisu riješeni. Hodges upozorava da će se ovaj NATO summit smatrati neuspjehom ako se ne riješe ta pitanja.

REUTERS/Kacper Pempel/Guliver

Iako se očekuje da će zapadni vojni savez prevladati političke nesuglasice i održati relativno uspješan summit, Hodges naglašava da političko jedinstvo samo po sebi neće riješiti stvarne izazove borbene spremnosti koje NATO još uvijek ima. Ovaj umirovljeni general tvrdi da europske prijestolnice moraju postati svjesne ozbiljnosti zadatka i osigurati da prednja obrana saveza bude napredna i prikladno pripremljena za učinkovito odvraćanje.


Kako obraniti NATO?

General Christopher Cavoli, vrhovni saveznički zapovjednik (SACEUR), savezničkim zemljama je predstavio najprofinjenije vojne prijedloge u više od 30 godina o tome kako zapravo obraniti NATO. Međutim, Hodges primjećuje da je NATO tek nedavno počeo ostvarivati stvarni napredak u strateškom smislu, unatoč razgovorima o spremnosti koji traju još od 2014. godine.

Hodges ističe da se rizici i prijetnje za NATO partneri povećavaju, a postoji i opasnost od suparničkih sila koje žele uništiti savez. NATO se i dalje oslanja na predanost Sjedinjenih Država i spremnost Europe i Kanade da podijele teret. Međutim, samo kolektivna obrana i odvraćanje više nisu dovoljni za suzbijanje ruske vojne prijetnje. Hodges je pritom pozvao predsjednika Joea Bidena da naglasi važnost jačanja obrambenih kapaciteta saveza.

Izrazio je zabrinutost zbog nedostatka fokusa europskih prijestolnica na nacionalnu i kolektivnu obranu primjećujući da NATO često bolje razumije snagu i slabosti Rusije nego vlastite snage. Strateška komunikacija može zavarati javnost, ali ne i ruske vojne planere, ističe Hodges u svom komentaru.

Prazna skladišta i nedostatak streljiva

Naglasio je važnost borbeno spremnih postrojbi s odgovarajućim zapovjedništvom, pokretačkim snagama, logistikom i zalihama streljiva za obranu svakog saveznika istaknuvši kako je trošak vojnog odvraćanja jeftiniji od rata, pa je stoga potrebno osigurati potrebna sredstva i resurse za vojnu pripravnost.

Hodges upozorava da su prazna skladišta i nedostatak streljiva strateški rizik za planove saveza. Stoga NATO treba poboljšati svoje sposobnosti, uključujući i proizvodnju i opskrbu streljivom. Osim SAD-a i istočnoeuropskih zemalja, koje ulažu više od dva posto BDP-a u obranu, još uvijek postoje saveznici koji ne dijele istu razinu hitnosti.

Hodges naglašava potrebu za jačanjem saveza i strateškim vodstvom kako bi se umrežili i učvrstili svi elementi savezničkog jedinstva i snage. “Vrijeme je ključni faktor, stoga je važno djelovati brzo kako bi se osigurala budućnost i pripremili za nju”, zaključuje.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.