fbpx
Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

JE LI NAM BOLJE NEGO LANI? Plenković kaže da su plaće veće nego prije koronakrize!

Autor: Dnevno

Članovi i članice Europskog vijeća sastali su se i jučer i danas putem videokonferencije te su razgovarali o trenutačnom stanju u vezi s pandemijom bolesti COVID-19, pripravnosti na prijetnje zdravlju, sigurnosti i obrani te odnosima s južnim susjedstvom.

Premijer Andrej Plenković daje komentar na jučerašnje i današnje razgovore, a najavljene su i ostale teme poput popuštanja mjera i mjere za potpore gospodarstvu, BDP-a za 2020., potres i obnova, izdavanje nove obveznice, Nacionalni plan oporavka i otpornosti i novi VFO i – govor mržnje.

Press konferencije premijera Andreja Plenkovića:


Na press konferenciji premijer Andrej Plenković kazao je kako se jučerašnja i današnja rasprava prije svega odnosila na pitanje zajedničke borbe protiv pandemije.

Hrvatska je naručila 6.8 doza milijuna cjepiva, više nego što imamo milijuna stanovnika starijih od 18 godina”, potvrdio je na samom početku Plenković te dodao: “Danas mi očekujemo oko 730 tisuća doza cjepiva do kraja ožujka”.

Premijer je dodao kako se raspravljalo i o novim sojevima i epidemiološkim mjerama te certifikatima za cjepivo tj. tzv. zelenim propusnicama.

Objasnio je kako niz država traži više podataka prije no što se postigne sporazum o propusnicama, te je dodao kako se razgovaralo i solidarnosti prema siromašnijim zemljama.

“Do sada je na razini EU cijepljeno oko 8 posto stanovništva starijeg od 18, a 5 posto je primilo dvije doze. Cilj je do ljeta procijepiti 50 posto stanovništva EU, a tijekom ožujka očekuje se i registracija cjepiva tvrtke Johnson and Johnson. Očekujemo oko 730 tisuća doza do kraja ožujka”, rekao je.
O popuštanju mjera i potporama od 4.000 kuna

“Donijeli smo političku odluku da ćemo kao što smo radili do sada, pratiti privatni sektor gospodarstva. Bez obzira što će mnogima biti omogućen širi dio aktivnosti pratit ćemo dio gospodarstva koji ne može u potpunosti raditi s naknadom od 4 tisuća kuna”, rekao je, te dodao: “Dogovorili smo se da ćemo pratiti onaj dio gospodarstva koji ne može raditi kao prije korone s naknadom od 4000 kuna i naknadom fiksnih troškova. Idemo u otvaranje, sada idemo dalje, idemo stvoriti pretpostavke za što veću normalizaciju gospodarstva i života. Smatramo da su ove odluke ispravne i primjerene te da ćemo pronaći sredstva bez rebalansa. Ova sredstva za ožujak ćemo pronaći na pozicijama ministastva kao do sad. Mislim da će povratak u dvorane biti blagotvoran za sve one koji se bave sportom”, rekao je.

Osvrt na kladionice i casina
“Svi oni plaćaju koncesiju. U slučaju da ne rade tih prihoda nema i još država njima plaća. Kada smo to analizirali vidjeli smo da njihovo poslovanje nije epidemiološki problematično, to je stav epidemiloga. Smisao te odluke je da država bude na dobitku. Nitko od nas nije osobno sklon hazarderstvu”, rekao je Plenković.

O padu BDP-a i stanju u zemlji

“Kad se zbroji pad BDP-a je 8.4 posto. To je vijest koja je očekivana, u skladu s globalnim trendovima. EU je pala za 6.4 posto. Hrvatska se kao i druge turističke zemlje našla u situaciji da je osjetila korona-krizu. 8.4 je bolje od procjena koje su davane za Hrvatsku”, kaže. “Zahvaljujući mjerama vlade mi danas kad se podvuku zbrojevi vidimo da je tek 2.1 posto manje zaposlenih 2020. nego što ih je bilo 2019., pritom su povećane plaće za 2.7 posto. To je vrlo važno”, govori.

“Na isplaćenih smo 9.3 milijarde kuna, to je isplaćeno poslodavcima diljem Hrvatske, po županijama, za plaće, za premošćivanje krize. Nalazili smo sredstva za normalno funkcioniranja države”, kaže.

“Plaće su tu, mirovine su tu, zdravstvo funkcionira”, dodao je premijer.

Izbor predsjednika Vrhovnog suda

“Intencija promjena zakona o sudovima bila je dobra i korisna jer omogućuje zainteresiranima da budu predloženi od strane Predsjednika država i tu nema nikakvih ideja o ograničavanju njegovih ovlasti. Stjecajem okolnosti bio sam u poziciji da imam ovlast predlagati Glavnog državnog odvjetnika bez javnog poziva i nakon javnog poziva kad sam s drugima mogao analizirati program. Puno mi je draža ta druga opcija. Ne vidim smisleni razlog za kreiranje nekog konflikta”, rekao je premijer.

Postavljeno je pitanje o sukobu s Milanovićem oko izbora šefa Vrhovnog suda.

“Ja sam siguran da je njegov predstojnik ureda koji je bio ministar pravosuđa upoznat s postupkom nakon izmjene zakona. To nije otkriveno jučer. Ja sam uvjeren da su to znali ranije. Provjerio sam, Malenica se sastao s Miljenićem. Malenica mi je rekao da na tom sastanku nije otvorena nijedna od tih tema o kojima slušamo ovih dana. Čio sam čak i ‘neki nepoznati Greco’. A Milanovićeva vlada je dobivala preporuke od tog istog Greca i ispunjavala ih”, rekao je.

“Takve paušalne ocjene nećemo bagatelizirati, tko to može kupiti. Mislite li da su sva ta tijela bezvezna?”, dodaje.

“Nisam mislio ni u snu da ćemo se baviti ovom temom. Nije mi jasno zašto se bavimo tom temom. Što se nisu javili na javni poziv? Ako predsjedniku nitko ne paše, ponovit ćemo poziv. Nije mi jasno što je tu konkretnu problem”, rekao je o izboru šefa Vrhovnog suda.

O govoru mržnje

“Nema nikakve zavjere da se mi bavimo temom govora mržnje. Nije nitko od nas kazao da nečiji članovi, birači i simpatizeru ne mogu doći u neki prostor koji je javni, ugostiteljski objekt. Nije to napisao član HDZ-a, nego netko drugi tko je izrekao svoj stav. Mediji su to prenijeli. To zaslužuje jasnu, čvrstu osudu. Nismo se mi osobno osjetili pogođeni, pa da smo mi ucviljeni. To je protiv širokog kruga ljudi, i članova i simpatizera i birača. To je catch”, govori.

Kazao je i kako potezi poput plakata o zabranjenom ulazu SDP-u u restoran iz Imotskog, u društvu potiču nesnošljivost.

“Važno je da kod ovih tema malo promislimo. Relativizatori ove teme inače prvi osuđuju, a sada ne. A to ne može. Postoje dvostruki kriteriji. Ovo su referentni trenuci, nećemo ih zaboraviti. Okretanje na šalu neće se primiti. Svaka generalizacija je diskriminacije je opasna”, rekao je premijer.

 

 

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.