FaH

JE LI MOGUĆE? OVO SE ŠIRI! Muškarac iz Australije ima simptome novog smrtonosnog virusa, u karanteni je

Autor: Dnevno

Zdravstvene vlasti u Queenslandu potvrdile su kako se u Australiji možda pojavio prvi slučaj zaraze novim smrtonosnim koronavirusom i da je pacijent u pitanju stavljen pod karantenu.

Muškarac, kojem za sada nije poznat identitet, nedavno se vratio iz Wuhana u Kini sa simptomima respiratorne bolesti. Dužnosnici čekaju rezultate analize koji bi trebali utvrditi je li obolio od novog koronavirusa, a pacijent je stavljen u karantenu u kući u Brisbaneu, piše The Guardian.

Počeo se prenositi s čovjeka na čovjeka

U ponedjeljak je kineska državna zdravstvena komisija potvrdila da se virus sličan SARS-u počeo prenositi s čovjeka na čovjeka i da se njime zarazilo više od 200 ljudi, uključujući medicinsko osoblje, a u utorak da je od te bolesti preminula četvrta osoba.

Virus se proširio na Tajland, Južnu Koreju i Japan, a mnoge su zemlje pojačale nadzor nad osobama koje stižu iz Kine. Najmanje tri zračne luke u SAD-u počele su pregledavati putnike koji su pristigli iz tog područja.

Najčešći simptom ove nove virusne bolesti je visoka tjelesna temperatura, ali pacijenti mogu pokazati i druge simptome poput kašlja, grlobolje i problema s disanjem. U težim slučajevima, infekcija koronavirusom može prouzrokovati upalu pluća, teški akutni respiratorni sindrom, zatajenje bubrega pa čak i smrt.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.