Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

JE LI MILANOVIĆ U NEW YORKU IZAŠAO IZ VANJSKOPOLITIČKE IZOLACIJE? Analitičar: ‘Zato i jest zvao Kolindu! Poruka Vučiću je znakovita’

Autor: Daniel Radman

Politički analitičar Davor Gjenero bio je veliki kritičar vanjske politike predsjednika Zorana Milanovića. Uostalom, isticao je kako je Milanović u svojevrsnoj izolaciji kad je riječ o vanjskopolitičkim kontaktima, a to se u bitnoj mjeri promijenilo u proteklih mjesec dana.

Milanović je prvo održao važan sastanak s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem koji je odjeknuo u regiji (ponajprije Srbiji), potom je bio u Rimu na sastanku predsjednika država članica EU, da bi “veliko finale” uslijedilo ovog tjedna u New Yorku gdje će sudjelovati na Općoj skupštini UN-a, ali i održati niz bilateralnih sastanaka, među ostalim i s turskim predsjednikom Recepom Tayipom Erdoganom.

“I dalje mislim da je u izolaciji, zato i je angažirao bivšu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja ima izrazito razvijenu vezu mreža i kontakata u međunarodnoj zajednici. Angažirao ju je da mu pomogne otvarati vrata, a ona je to vrlo konstruktivno, s logikom državnice prihvatila i mislim da je to s njene strane pohvalan potez” reći će Gjenero.

Gjenero: Milanović je u Pelicariću dobio diplomata visokog ranga

Stoga pojačanu aktivnost Milanovića Gjenero ipak neće ocijeniti kao iskorak.

“Ne vidim tu neki iskorak. Ne vidim nekakve politike koje on zastupa, ne vidim njegove međunarodne kontakte. To će sad izgledati nešto bolje samim time što na Pantovčaku konačno ima ozbiljnog čovjeka koji se ima vremena baviti vanjskom politikom. Treba reći da je Orsat Miljenić ozbiljan čovjek, ali ne možete istovremeno voditi Ured i baviti se međunarodnim odnosima. Jednostavno, to jedan čovjek ne može. Sad za savjetnika ima jednog od boljih veleposlanika, diplomata visokog ranga, gospodina Nevena Pelicarića i to će se vidjeti. Pelicarić ima respektabilne diplomatske kontakte, i to će se odraziti pozitivno na poziciju Ureda predsjednika”, napominje.

Hrvatska vanjska politika ne smije se mijenjati svakih pet godina

Kad je riječ o suradnji s Grabar Kitarović, Gjenero tu pohvaljuje logiku da Hrvatska napokon vodi jedinstvenu vanjsku politiku, bez obzira koja je opcija na vlasti.

“Prije svega, ima to svoju političku logiku koja govori o potrebi konsenzusa u vanjskoj politici, potrebi da se s jednim glasom govori u međunarodnoj zajednici, da se taj glas ne mijenja svakih četiri ili pet godina. Ali na tehničkoj razini vi morate ostvariti kontakte, s vama mora netko htjeti razgovarati. Grabar Kitarović nema problema s time, ona je pravi diplomat radnik, kakvi su današnji diplomati… Nju su, recimo, razapinjali zbog onog boravka u SAD-u na početku Trumpovog mandata kad je išla u neku fact-finding misiju, kad je išla poloviti veze. Bilo bi bolje da je tad imala nekog službenog posla, ali je odradila dobar posao što se poslije vidjelo u njenim kontaktima s administracijom kod koje nismo imali ‘nogu u vratima’ prije toga.
Ne želimo Srbiju i Rusiju na južnoj granici

No, posjet Đukanovića Hrvatskoj – koji se u Zagrebu našao i s predsjednikom i premijerom – Gjenero će ipak ocijeniti najboljim dijelom recentne Milanovićeve vanjskopolitičke aktivnosti.

“Posjet je bio izrazito važan Hrvatskoj, Hrvatska je svjesna da je za nju izrazito važno to da na svojoj južnoj granici nema Srbiju i Rusiju, nego ima suverenističku vlast države koje je članica NATO saveza i koja je u procesu pristupanja EU. U Crnoj Gori su se u godinu dana dogodili stravični regresivni procesi. Bez obzira što Hrvatska može imati zadrške u odnosu na Mila Đukanovića zbog duge prošlosti i nekih prethodnih vremena, sada je situacija takva da on kao lider suverenističke opcije u Crnoj Gori zaslužuje onakvu hrvatsku podršku kakvu je dobio od predsjednika i vlade. Mislim da je Milanović s ovim svojim stilom koji je ponekad nedovoljno diplomatski u ovom slučaju izrazito pogodio razinu potrebne hrvatske reakcije”, naglašava Gjenero.

U New Yorku će se Milanović naći s Erdoganom, zanimalo nas je koliko je to svojevrsni odgovor na nedavnu posjetu Aleksandra Vučića Turskoj…
“Vjerojatno to ima neke veze, ali Hrvatska ima tradicionalno dobre odnose s Turskom koja provodi politiku neoosmanizma što znači da ima svoje interese u našem neposrednom susjedstvu. Imamo dobre ekonomske veze i dobro je da predsjednik održava komunikaciju s turskim predsjednikom.”

Poruka Vučiću nije bila pogrešna: Blizu je da mu ugledni političari prestanu dolaziti

Morali smo se dotaknuti i pojačanje vanjskopolitičke aktivnosti Aleksandra Vučića, u zadnjih mjesec dana nanizao je respektabilan niz susreta, u Beogradu su bili Viktor Orban, Sebastian Kurz, Angela Merkel, potom je otišao u Istanbul na spomenuti susret s Erdoganom…

Vučić u travnju ima izbore i on je počeo žestoku predizbornu kampanju. Radi se isključivo o tome, oni nisu riješili niti jedan svoj problem, oni su u izrazito lošoj političkoj poziciji, a ekonomski uspjesi su vrlo relativni i upitni i o tome treba razgovarati s zrncem soli. U krajnjoj liniji rečenica koju je izgovorio predsjednik Milanović nije pogrešna: “Najprije su Miloševiću dolazili, a onda su mu prestali dolaziti”. Mislim da je Vučić blizu tome da mu prestanu dolaziti”, zaključuje Gjenerno.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.