fbpx
Screenshot/Youtube

Je li ljudski faktor uzrok strašne bejrutske tragedije? Nema nikakvih naznaka moguće sabotaže ili raketiranja skladišta

Autor: Dnevno

Još se istražuje uzrok stravične bejrutske tragedije koja je odnijela više od 150 života i ostavila tisuće ozlijeđenih, dok je 250 000 osoba ostalo bez doma. Šteta se pak procjenjuje na 15 milijardi dolara. Iako se doznalo kako je eksplodirao amonijev nitrat koji je godinama bio uskladišten u hangaru, sam uzrok još nije poznat, no prema preliminarnim rezultatima, čini se da je veliku ulogu imao ljudski faktor.

Naime, kako navodi Večernji list, inicijalna istraga pokazala je da hangar u kojem je bila uskladištena pošiljka amonijeva nitrata nije bio opremljen sustavom za gašenje, a nisu bile ni izolirane električne instalacije, koje su zabranjene u skladištima eksploziva i eksplozivnih ili zapaljivih materijala. Izvor za Večernji tvrdi kako je pri zavarivanju otvora i vrata na hangaru iskra izazvala požar.

Iako istraga još traje, prvi preliminarni rezultati, kako doznaje Večernji list od osoba koje sudjeluju u istrazi, govore kako je riječ o ljudskoj pogrešci. Izvor za Večernji tvrdi kako je pri zavarivanju otvora i vrata na hangaru iskra izazvala požar.


Kada su vatrogasci otvorili vrata hangara, ulazak kisika doveo je do požara, čime je gorući materijal postao eksplozivna masa. Ispitivanje je ukazalo na to da količina amonijeva nitrata u iznosu od 2750 tona možda nije potpuno eksplodirala jer je dio s s vremenom propao.

Prema istom izvoru, nema nikakvih naznaka o mogućoj sabotaži ili raketiranju skladišta, dok su istodobno libanonski mediji objavili izvještaj o tajanstvenom brodu koji je prevozio taj smrtonosni teret.

Naime, prema izvještaju, brod koji je prevozio teret uplovio je u luku Bejrut kako bi iskrcao dva buldožera. Tijekom njihova iskrcaja, brod je pretrpio veliku štetu te nije mogao dalje ploviti, zbog čega je sudskom odlukom zaustavljen u luci.

Nakon pregleda njegova tereta utvrđeno je da je prevozio 2750 tona visokoeksplozivnog i lako zapaljivog amonijeva nitrata, koji se koristi u proizvodnji eksploziva, poslanog kompaniji Safari Limited u Mozambiku. Izvještaj državne sigurnosti spomenuo je da je šef luke, Muhammad al-Mawla, rekao pravosudnom činovniku Ziyadu Shaabanu da je brod prevozio opasne materijale te da je sudac Nadim Zwain imenovao Mawlu pravosudnim čuvarom tereta koji bi snosio odgovornost za bilo koji nedostatak ili štetu, ali ovaj je imao rezerve u vezi s tim. U siječnju 2015. sudac Zwain povjerio je vještaku Mireilleu Moukarzelu da pregleda robu, a ustanovljeno je da je udio dušika u njoj 34,7%, što je postotak koji nije dopušten u međunarodnom prometu.

BEJRUT: Broj mrtvih popeo se na 154, za 60 osoba se još traga
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.