Screenshot/Twitter

Jandroković silno ojačao jer iz sjene upravlja Podravkom i Hrvatskom poštom

Autor: Iva Međugorac

Bio je Sanaderov mladi lav, a kada je patron Ivo počeo posrtati, naglo mu okreće leđa te se sljubljuje s Jadrankom Kosor koja u tom trenutku preuzima Vladu i cijeli HDZ. Kad ona naprasno biva izbačena iz HDZ-a, Gordan Jandroković ostaje uz novo rukovodstvo vladajuće stranke, ali uspio je aktualni šef Sabora na političke margine ispratiti i Tomislava Karamarka, koji ga baš i nije simpatizirao. Njegove sposobnosti, ponajprije one transformacijske, prepoznao je njemu sličan, Andrej Plenković, koji će mu osigurati povratak na političku pozornicu u velikom stilu, na kojoj se odlučno kali u jednoga od najmoćnijih političara u državi.

Jandroković nije netko tko će stvarati previše buke, to definitivno nije njegov recept za preživljavanje, on mudro razumije kako funkcionira hranidbeni lanac hrvatske politike i zvjerski umije predosjetiti kada je kucnuo čas da se prikloni nekoj novoj struji. U tom umijeću krije se njegova formula za opstanak: nikada prvi, ali uvijek opasno blizu, u prikrajku, uvijek s pravim ljudima, na pravome mjestu i u pravo vrijeme. Stoga je logično pretpostaviti kako baš tu metodu Jandroković i sada razrađuje za trenutak u kojem će se HDZ-ovci početi opraštati od aktualnog šefa Andreja Plenkovića. Neovisno o tome kada će se taj trenutak odviti, Jandroković jednu stavku već ima riješenu. Riječ je o njegovim ljudima, jer je danas bez šefa Sabora u javna poduzeća i državne tvrtke nemoguće zakoračiti.

Mreža lojalnih kadrova

Jandrokovića smatraju zaslužnim što je predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović sugerirao da savjetnički tim pojača iskusnom novinarkom Mirjanom Hrgom, rođenom pod istim bjelovarskim suncem. Iako na prvi pogled mali gradić, Bjelovar je Jandrokoviću očito centar svijeta, sudeći po tome što po toj liniji gradi mrežu sebi lojalnih kadrova. To potvrđuje Hrvatska pošta, tvrtka u kojoj konce vuče predsjednik Uprave Ivan Čulo. Rijetki su oni koji vjeruju da je puka slučajnost to što su on i Jandroković porijeklom iz istoga grada – štoviše, mnogi koji poznaju zbivanja u toj korporaciji svjedoče da je kompromitirani šef Čulo status nedodirljivog stekao zahvaljujući svojem poznanstvu s Jandrokovićem, koji se i založio da ga se dovede na čelo tvrtke. Takva zalaganja u hrvatskoj politici nisu ništa novo, što je davno priznao najveći ministar financija svih vremena Ivan Šuker. Najveći likom, ali ne i djelom!

Ali zalaganja za direktore koji za sobom vuku probleme i afere trebala bi biti ozbiljan problem u ozbiljnoj državi, na koju se poziva Jandroković, pa i šef mu Plenković, objašnjavajući nam europske vrijednosti koje živimo, koje, doduše, nitko ne vidi osim njih dvojice. Kada je o Čuli i Pošti riječ, prije čitanja valja dobro udahnuti jer je popis afera zbog kojih se njegova funkcija dovodi u pitanje podugačak.

Prije nekoliko dana svi su mediji u zemlji objavili vijest da je Hakom zabranio naplatu malih paketa, pozivajući se na Svjetsku poštansku konvenciju sa Završnim protokolom koja je donesena na 26. svjetskom poštanskom kongresu u Istanbulu u listopadu 2016., a u Hrvatskoj je potvrđena Zakonom o potvrđivanju Svjetske poštanske konvencije sa Završnim protokolom koji je stupio na snagu 7. ožujka ove godine. U navedenom članku Konvencije stoji: “Naknada za uručenje ne smije se naplatiti primatelju za male pakete mase do 500 grama. Ako se za male pakete mase iznad 500 grama naplaćuje naknada za uručenje u unutarnjem prometu, tada se ista naknada može naplatiti za male pakete iz inozemstva”.

Drugim riječima, naplata malih paketa protivi se aktima Svjetske poštanske unije, a naš sugovornik, dobro upućen u ovu problematiku, naglašava kako nije točno da je zabrana naplate malih paketa na snazi od ožujka ove godine, jer je isti tekst u odredbi članka 106 pravilnika iz 2013., u kojoj stoji zabrana naplate malih paketa. Kao što je poznato, Hrvatska pošta s naplatom od 4,5 kuna po paketu počela je u svibnju 2016., što znači da je od tada do danas građanima nezakonito uzela pozamašnu svotu.




Bahatost Hrvatske pošte

– Bahatost i bezobrazluk Hrvatske pošte prema građanima vidi se iz zahtjeva za ‘produljenje roka za izvršenje rješenja inspektora za dodatnih 30 dana, smatrajući da je navedeni rok prekratak zbog složenosti tehnoloških procesa te bi kao takav mogao imati znatnije povećanje u troškovima poslovanja‘. Dakle, dajte nam još 30 dana da potkradamo građane ove zemlje jer ćemo imati povećanje troškova poslovanja. A to što će građani imati veće troškove, za to se ne mari – prepričava naš ogorčeni sugovornik.

Djelatnike Hrvatske pošte frustrira samovolja Uprave kojoj su svjedočili i prije nekoliko mjeseci, tijekom procesa gradnje novog sortno-logističkog centra. I u vrijeme kada centar, koji je otvoren prije nekoliko dana, nije imao uporabnu dozvolu, iz Branimirove ulice preseljen je novi stroj za izradu pismovnih pošiljki u Veliku Goricu.




– Poslali su 50-ak radnika u Veliku Goricu, ujutro smo dolazili na posao u Branimirovu, potpisivali da tamo radimo, a onda bi nas službenim kombijem netko od kolega prevozio u Goricu. Ondje bismo odrađivali smjenu, a po završetku bi nas vraćali u Branimirovu, i tako u tri smjene – prepričava sugovornik iz Pošte, kojemu je sporno to što su se oni vodili kao da rade u Branimirovoj, premda su na posao odlazili u drugi grad.

Hrvatska pošta o ovom se problemu nije očitovala, a jednako diskretno i pomalo nezamijećeno u javnom je prostoru prošla prodaja Evo TV-a, od kojega su kroz oglašavanje milijunske iznose ubirali brojni hrvatski mediji. Zašto se divizija Hrvatske pošte Evo TV, koja je stvarala goleme gubitke, tako obilato oglašavala u medijima? Dio nezadovoljnika iz HDZ-a, dobro upućenih u funkcioniranje politike, smatra da je Jandroković na taj način mogao stvarati prijatelje u medijskom svijetu i kupovati vlastitu poziciju, ali i utjecati na percepciju svojih političkih protivnika u medijima.

Činjenica je da je Evo TV Hrvatskoj pošti donosio poslovne gubitke pa je njegova prodaja bila poslovno posve opravdana. Međutim, sporan je način i postoji sumnja da se radi o netransparentnoj prodaji. Naime, svoju tvrtku-kćer HP je prodao praktički “ispod stola”, odnosno bez javnog natječaja. Kupac je postao Hrvatski, odnosno, Deutsche Telekom.

Prodaja se, dakle, odigrala mimo dobrih poslovnih načela, premda govorimo o državnoj tvrtki, a iz Hakomove odluke, prema riječima našeg sugovornika, proizlazi da dva konkurenta – Tele 2 i A1 – nisu imala mogućnost sudjelovati na natječaju, o čemu su putem javnog poziva obavijestili Hakom. Dakako, HP je za Evo TV dobio i pozamašnu odštetu u zgradama u Zadru i Puli, a djelatnici također dovode u pitanje to što HP posljednjih nekoliko godina prodaje vlastite nekretnine koje ne koristi.

Prodaja nekretnina

Monetizacija nekretnina dio je Strategije pošte 2022., koju provodi Jandrokovićev predsjednik Uprave Čulo, pa je prije nekoliko mjeseci otvorio vrata centra u Gaženici u koji je preseljeno poslovanje iz Zadra. No, nameće se pitanje što će mu u tom slučaju stara zgrada u središtu Zadra?

O Čuli su pitanja postavljali mnogi, a on je uz moćnog zaštitnika ostao postojan i stabilan u svojoj direktorskoj fotelji. Kako i ne bi, kada su pod tepih gurnute prijave sindikata koje su prije gotovo dvije godine poslane Službi gospodarskog kriminaliteta, a u kojima se navodi zloporaba položaja i ovlasti kao jedna od spornih stavki u njegovu poslovanju.

Čulu su sindikati prozivali zbog korištenja službenog auta u privatne svrhe, spočitavajući mu i primanja od 16 tisuća kuna, na koja sjedaju i dnevnice, ali i brojne druge prihode. Zgodna je slučajnost i to što je HP sponzorirao Veslački klub Argonaut, također iz Bjelovara, dvjema donacijama od po 50 tisuća kuna, koje su također donirane mimo natječaja. Bjelovarski veslački klub novac je dobio kako bi sudjelovao na utrci lađa Metković – Ploče, a novac je uplaćen na račun tvrtke St Line iz Bjelovara. Zbog čega se ova pozamašna svota slila na račun privatne tvrtke, bez natječaja i protokola, pitanje je na koje također nema odgovora jer, kada je o HP-u riječ, očito vlada zavjet šutnje, što potvrđuje i tišina koja je uslijedila nakon prozivki zbog milijunskog posla prijevoza koji je dodijeljen firmi s dva zaposlenika – HTZ-u d.o.o.

Da u Hrvatskoj pošti stanuje korupcija, govorili su svojedobno iz Živog zida, predvođeni svojim šefom, europarlamentarcem Ivanom Sinčićem. Upravu pošte prozivali su i SDP-ovac Željko Jovanović, ali i mostovac Nikola Grmoja, koji su tu temu načinjali i u sabornici nastojeći priču pomaknuti s mrtve točke, ali uzalud.

Voli otpremninu

Pod Jandrokovićevom direktivom djeluje i predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar, što je širokoj javnosti potvrdila snimka objavljena na RTL-u u kojoj šef Podravke ponizno sluša Jandrokovića koji mu diktira što će reći na konferenciji za novinare. “Molim vas da uputimo pozitivnu poruku, da se podrži ova priča Vlade…”, govorio je Jandroković Pucaru u telefonskom razgovoru koji je odjeknuo u javnom prostoru.

Pucar je šefom Uprave Podravke postao nakon što je HDZ s čelne pozicije te kompanije maknuo Zvonimira Mršića. Javnosti je predstavljeno da ga je na tu poziciju gurao prijatelj i bivši ministar Goran Marić. Pucar je u Upravi Podravke sjedio i u vrijeme afere Spice, a samo on i Miroslav Vitković od Podravkine družine iz te ere nisu završili u pritvoru, pa su odlukom Nadzornog odbora ovlašteni za upravljanje kompanijiom. Jandrokovićev prijatelj karijeru je gradio u Podravci, ali i Zvečevu, no bez previše zapaženih rezultata. Štoviše, Mrsić ga je prozivao zbog otpremnine od milijun kuna kada je prvi put otišao iz Podravke…

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.