Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Jandroković poludio na Grmoju, zaiskrilo oko teške životne sudbine: ‘Ne može, sjednite’

Autor: Dnevno.hr

Sjednica Sabora nastavljena je raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o mjerama ograničavanja, odnosno o sankcijama koje je RH, kao i gotovo cijela Europa, uvela Rusiji nakon napada na Ukrajinu.

No, i prije rasprave, ni minutu nakon početka sjednice, predsjednik Sabora Gordan Jandroković uspio se posvađati sa zastupnikom Mosta Nikolom Grmojom.


Što se točno dogodilo? Naime, Jandroković je još čitao dnevni red, a Grmoja mu je nešto dobacivao iz klupa.

Grmoja odmah na početku naživcirao Jandrokovića

“Kolega Grmoja, dajte bar da završim rečenicu pa se javite. Što trebate?”, pitao ga je vidno iznervirani Jandroković.

“Kratku intervenciju”, odvratio mu je Grmoja.

“Nema intervencije i zamolbe, tražite povredu poslovnika, repliku…”, ponovio mu je Jandroković.

“Zamolba je, već sam molio. Čovjek tu ispred Sabora prosvjeduje već godinu dana…”, počeo je Grmoja, na što ga je Jandroković, sad već ljut, prekinuo.

“Dajte sjednite, primili su ga. Sjednite, ne zloupotrebljavajte svoj položaj. Vi ste se toj osobi obratili na Trgu. Koliko mi je poznato, uspostavljen je kontakt, ne znam zašto o tome imate potrebu mene informirati, zato da skupljate jeftine političke bodove, kao što stalno činite”.

“Godinu dana  čovjek prosvjeduje ispred Sabora, nitko ga ne želi primiti”, uporan je Grmoja.
“Izvolite sjesti, ostvaren je kontakt s nadležnim saborskim tijelom, dobivate opomenu”, rekao mu je na kraju Jandroković.

Objavljena imena zastupnika koji su lupanjem oštetili klupe, Beljak poludio: ‘Nek’ si fotkaju svoj WC’

Hajduković: Što je s jahtom ruskog oligarha?

Zatim se javio Domagoj Hajduković, tražeći stanku od dvije minute i skrenuo temu na raspravu o Zakonu s dnevnog reda.

“Ovo je zakon pomoću kojeg provodimo sankcije Rusiji nakon napada na Ukrajinu, tražim stanku da podsjetimo javnost i da pitamo premijera, koji je epilog nestanka jahte Irina Vu ruskog oligarha? Nakon što je jahta od 16 metara u listopadu s Murtera nestala, vjerojatno nenametljivo, pitao sam premijera što će učiniti jer se radi o velikom propustu. On je rekao da će se odraditi istraga i nadležni kažnjeni. Od tada više za jahtu nismo čuli. 4. rujna sam pisano pitao premijera o tome, do danas nisam dobio odgovor”, rekao je Hajduković.
Sukob oko teške životne priče

Nakon toga je Jandroković imao potrebu Grmoji reći da je upravo primio poruku svojih suradnika.

“Navedenog gospodina je primila zastupnica Katica Glamuzina, radi se ovrhama, rečeno mi je da je čovjek bio zahvalan. Grmoja mu zatim odgovara da je Glamuzina iz redova oporbe i ne može mu pomoći.

“Red je da vi primite čovjeka koji godinu dana zbog ovrha prosvjeduje pred Saborom”, uporan je zastupnik Mosta. Jandroković je to opet presjekao i odredio stanku od deset minuta.

“Sve je išlo po proceduri, iznio je problem, sigurno je da nitko taj problem ne može riješiti, osim vas koji se bavite demagogijom”.

Nastavak sjednice

Sjednica je nastavljena raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o mjerama ograničavanja. Državni tajnik Frano Matušić predstavio je zakon, a nakon toga zaredale su se replike.

Zastupnik Ivan Kirin (HDZ) ga je pitao jesu li mjere dovoljne gledajući novu polarizaciju u obliku BRICS-a, treba li Ukrajina još veću pomoć?

“Ukrajina treba našu pomoć, dosad je usvojeno 11 sankcijskih paketa, a u pripremi je novi paket, nastavit će se intenzivnim mjerama ograničavanja da se umanji sposobnost Rusije da nastavi rat. Smatramo da su mjere učinkovite, 300 milijardi eura je blokirane imovine ruske banke”, rekao je državni tajnik.

“Nedefiniranost broja mjera otvara mogućnost samovolji”, rekao je u pojedinačnoj raspravi Marin Miletić.

“Naš prvi dojam je bio da postoji dosta propusta u provođenju sankcija, nije se osnovao nacionalni odbor, na saborski odbor za nacionalnu politiku je uzeo nadzor na provođenjem sankcija, putem amandmana predložit ćemo da Sabor dobije aktivniju ulogu u nadziranju provođenja sankcija”, rekla je Ivana Kekin.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.