Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Jandroković o datumu izbora: ‘Nama je svejedno, spremni smo i na one brze’

Autor: I.G.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković gostovao je u emisiji Hrvatskog radija “S Markova trga”, gdje je komentirao izjavu predsjednika Zorana Milanovića kako će sutra objaviti datum parlamentarnih izbora te je kazao da nije važno kada predsjednik objavljuje datum izbora, već kada se Hrvatski sabor raspustio. Nije precizirao pretendira li i treći put na funkciju predsjednika Hrvatskog sabora, ali je poručio da je HDZ za izbore spreman.

“Trudili smo se i oni iz vladajuće većine i oni u oporbi, dati sve od sebe, boriti se za svoj svjetonazor, za svoj program. Bila mi je čast biti prvi među jednakima. Nadam se da će bez obzira na sve kritike u radu Sabora, ipak ostati puno donesenih zakona i puno toga što je dobro donijelo hrvatskim građanima”.

Odgovorajući na pitanje urednice i voditeljice Sanje Rabuzin, planira li biti i treći put na čelu parlamenta pobijedi li HDZ na izborima, Jandroković je istaknuo da su prvo na redu izbori.

“Nikad u životu nisam planirao prije nego što sam otprilike sagledao ono što je realno i što je moguće. Naravno da smo mi u HDZ optimisti kada su u pitanju izbori. Dobro ćemo se pripremiti, imamo dobre rezultate, dobra postignuća, a onda ćemo razgovarati o mogućim funkcijama. Zaista u ovome trenutku koncentracija ide prema izborima”, kazao je Jandroković.

Kada je u pitanju datum izbora, predsjednik Republike najavio je da će to kazati sutra. Jandroković je istaknuo da nije važno kada predsjednik objavi datum izbora, već kada se Hrvatski sabor raspustio.

“On se raspustio danas, tako da od današnjeg dana teku ti rokovi. Međutim, nama je svejedno kada će biti izbor i spremni smo i na one brze izbore, koje mogu biti prvog datuma ili na one zadnje, ako se ne varam to je 12. svibnja”, kazao je Jandroković.

Komentirao je Milanovićeve kritike na rad Hrvatskog sabora i kazao da Milanović nije došao niti na konstituirajuću sjednicu 10. saziva Hrvatskog sabora.
“To je bio tada presedan. Nakon toga su ti odnosi između Sabora i predsjednika Republike bili dosta narušeni”, kazao je i dodao kako nije baš niti očekivao da će Milanović nešto dobro i pozitivno reći.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Važne odluke

Nabrojao je nekoliko, prema njegovu mišljenju, bitnih zakona koje je Hrvatski sabor donio – zakone za ulazak RH u eurozonu i u Schengen, zakone koji su osigurali da se izgrade veliki projekti poput Pelješkog mosta, zakona koji se tiču životnog standarda građana, hrvatskim braniteljima, hrvatskom jeziku itd.

Bilo je 500 zakona i 1311 akata koje smo usvojili, kazao je Jandroković i dodao da je tu bilo i 68.000 rasprava. “Mnogi zastupnici su vrlo kvalitetno, pošteno i korektno radili svoj posao. Bilo je onih koji su skretali pozornost na sebe teškim riječima, uvredama i klevetama. Svako od nas bira svoj put. Svako ima svoju savjest i svoj način političkog djelovanja. U konačnici pokazuje se kroz vrijeme i ovih zadnjih 30 i nešto godina da ipak odgovorni, ozbiljni političari, ozbiljne političke opcije i stranke u konačnici dobivaju povjerenje hrvatskih građana. Tako da mislim da će biti i ovoga puta”, rekao je Jandroković.
Odgovorio je i na kritike oporbe da njihove točke nije uvrštavao u dnevni red i kazao da to baš i nije istina te da je 57 njihovih točaka bilo uvršteno u ovome sazivu. Smatra da je oporba imala mogućnosti predlagati svoje zakonske prijedloge te je podsjetio da se to moglo učiniti uz 30 prikupljenih potpisa oporbenih zastupnika.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Saborske rasprave

Kazao je da nije zadovoljan kvalitetom rasprava, odnosno kontinuirano kršenje odredaba Poslovnika. Povreda Poslovnika je, kaže, instrument koji se kontinuirano zloupotrebljava i razbija raspravu. Izjavio je i da je to jako atraktivan instrument za one zastupnike koji se uopće ne trebaju pripremati, koji malo govore u raspravama klubova ili pojedinačnim raspravama.

“U 30 sekundi izgovore nešto što je atraktivno, najčešće medijima ili atraktivno za društvene mreže i to onda ulazi u taj prostor. I oni su za taj dan odradili svoj posao. To je loše i to ne bi trebala biti slika saborskog zastupnika”, izjavio je među ostalim Jandroković te apelira da se u idućem sazivu naprave izmjene Poslovnika kako bi se redefinirala odredba o povredi Poslovnika.

Kada su zastupnici u govoru izlazili izvan okvira onog što definira Poslovnik, dobili su sankciju, kazao je Jandroković i naglašava da to ne znači da oni nisu mogli kazati što su god željeli.

Foto: Saborska TV

Opomene u Saboru

“Bilo je više od 8.000 opomena, ali se vjerojatno 99% tiče zlouporabe, povrede Poslovnika, kazao je i opet pojasnio da povreda Poslovnika nije replika, već instrument koji bi se trebao koristiti samo kada dođe do kršenja procedure”.

Jandroković je kazao da je oporba u jednome trenutku počela zazivati izbore, ali da je zapravi krajnji rok za to 15. rujna. “Počeli su vršiti pritisak i uz pomoć dijela medija koji su bliži oporbi nego vladajućoj većini stvarati jednu društvenu klimu da je došao trenutak da se moraju raspisati izbori. Onda je došla i saborska rasprava i skup koji je oporba imala. Oni su tada procijenili u jednom je trenutku da u stvari HDZ ne želi brze izbore što su do tada zagovarali, nego da ćemo mi se sada odlučiti da ćemo te izbore organizirati na jesen jer se, kao, bojimo snage oporbe”.

“Onda smo donijeli odluku kakvu smo mi procijenili da je u redu, da je ispravna, ona je u skladu sa Ustavom, u skladu sa zakonom, u skladu s našom političkom procjenom. Izbori se održavaju šest mjeseci prije ili pet mjeseci prije konačnog roka. Dakle, sve je apsolutno onako kao što je uvijek bilo”, istaknuo je.

Drama u povijesnoj stranci: ‘On je bio zadnji dobar predsjednik, ostao gospodin do kraja’

Koalicijski partneri

Odgovarajući na pitanje tko su mogući postizborni partneri Jandroković je rekao da HDZ želi imati bolje rezultate nego na prošlim izborima i da bi voljeli formirati većinu s postojećim partnerima.

Osvrnuo se i na koaliciju na čelu sa SDP-om i kazao da se ona sastoji od 11 političkih opcija i da prema istraživanjima doseže 20%. Spomenuo je i da bi 12. politička opcija mogla biti Možemo!, ali da to i dalje nije dovoljno za većinu te je u tim kombinacijama naveo i tzv. desnije političke opcije, što i dalje, kako kaže, nije dovoljno.

“Zaista mi nije jasno, osim te netrpeljivosti, pa i mržnje prema HDZ-u koji ih povezuje, koji bi to bio dodatni faktor koji bi ih učinio konstruktivnima i uostalom, koje su to politike koje oni nude hrvatskim građanima. Osim žestokih napada na HDZ, koji su često na granici mržnje, nisam čuo nijednu ozbiljnu političku poruku koju su oni zajedno prihvatili”, kazao je među ostalim Jandroković.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.