Photo: Patrik Macek/PIXSELL

ZDRAVKO MARIĆ: ‘Procjena za ovu godinu je pad BDP-a od osam posto, a poboljšanja su vidljiva po pojedinim kategorijama’

Autor: Sanja Plješa

Hrvatski sabor će u nastavku treće sjednice razmotriti polugodišnji izvještaj o izvršenju državnoga proračuna koji pokazuje da je polugodišnji konsolidirani proračunski manjak iznosio 17,9 milijardi kuna ili 4,9 posto BDP-a.

Sjednica je počela u 9,30 sati uz dosta nervoze zastupnika, ali i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

“Sve probleme koji postoje u hrvatskom društvu možete govoriti u sljedećih pet minuta”, upozorio je Jandroković i nije dopustio stanku od pola sata koju je u ime Domovinskog pokreta zatražio zastupnik Stjepo Bartulica.

Sjednica je nastavljena iznošenjem stavova Klubova zastupnika.

Marijan Pavliček iz Kluba Hrvatskih suverenista upozorio je kako Hrvatskoj prijeti demografska katastrofa. “Svake godine gubimo jedan grad veličine Makarske ili Županje. Sljedeće godine bit će popis stanovništva i vidjet će se kakva je situacija. Mi smo narod koji nestaje, naša sela se pretvaraju u salaše, a salaši u pustare. Hrvatska jednostavno nestaje”, rekao je Pavliček.

Dodao je kako je “pitanje svih pitanja – demografska obnova”. Zapitao se što je učinila ova Vlada, ali i prethodne Vlade po tom pitanju? “Bojim se da će se ovi negativni demografski trendovi nastaviti iz godine u godinu”, istaknuo je Pavliček. Očekuje kako će u proračunu za 2021. godinu mnogo više sredstava biti uloženo u demografsku obnovu.

Karolina Vidović-Krišto iz Kluba zastupnika Domovinskog pokreta poručila je premijeru Plenkoviću da mu više od tisuću roditelja u pismima piše da “se odmah prekine s nošenjem maski kod djece te ukidanjem Nacionalnog stožera kao i prekomjernom korištenju dezinficijensa”.




 “Zašto testirate ljude koji nemaju simptome? Od ukupnog broja testiranih osoba tek pet do 10 posto njih ima simptome Covida-19. Do 31. kolovoza 200 milijuna kuna je utrošeno nepotrebno odnosno bačeno”, naglasila je Karolina Vidović-Krišto te upozorila kako se “djecu mora zaštititi i čuti glas roditelja”.

Jandroković je udaljio Karolinu Vidović-Krišto do kraja dana iz sabornice jer se, kako je rekao, “ne pridržava pravila odnosno nije htjela staviti masku”.

Dragana Jeckov iz Kluba zastupnika SDSS-a govorila je o nasilju nad ženama. “Potrebno je govoriti da se nasilje ne događa nekom drugom već je prisutno u našoj neposrednoj blizini, ali se često od toga okreće glava. Nasilje je fizičke, psihičke i ekonomske prirode koje ostavlja trajne posljedice na ženama. U osam mjeseci ove godine ubijeno je osam žena što znači da se svaki mjesec jedan život ugasio”, rekla je.




Rada Borić iz Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka također je upozorila na nasilje nad ženama te pozvala na minutu šutnje za sve ubijene žene, no Jandroković joj to nije dopustio jer je rekao da to “radi predsjedavajući i da su se za to trebali dogovoriti ranije”.

Jandroković je ipak pozvao sve zastupnike da minutom šutnje odaju počast svim ženama koje su stradale od obiteljskog nasilja.

Silvano Hrelja je govorio o problemima ovrha, osvrnuvši se na ionako tešku situaciju umirovljenika. “Ugrožene su cijele obitelji i njih treba zaštititi i to ustavnim načelima”, naglasio je.

Sabina Glasovac iz Kluba zastupnika SDP-a također se osvrnula na nasilje u obitelji i pročitala neke od medijskih napisa o nasilju nad ženama. “Napisi u medijima su brutalni isto kao što je brutalna hrvatska stvarnost. Žene se osjećaju vrlo često izdano, nepodržano, zaboravljeno. Odgovornost je na svima jer nasilje nije privatni već društveni problem. Mi zastupnici moramo učiniti sve da državu svakodnevno pritišćemo da se nikad više ne dogodi da neka žena propustom hrvatskih institucija bude ubijena”, rekla je Sabina Glasovac.

Nino Raspudić iz Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista osvrnuo se na skidanje imuniteta te uhićenja dvojice saborskih zastupnika zbog čega su svi ostali događaji ostali u ‘sjeni’. I on je govorio o potrebi zaustavljanja nasilja nad ženama. “Pooštravanje kazni nasilnicima i veća podrška žrtvama je potrebna”, rekao je Raspudić.

Dalija Orešković iz Kluba zastupnika IP-a, Pametnog i Glasa istaknula je da danas “i nije neki dan za petominutne govore”.

“Za hrvatske građane Hrvatska nije sigurna. Građani nisu sigurni pri dobivanju poslova jer uvijek neka koruptivna afera ima prednost. Ni u zdravstvenom sustavu nisu sigurni. Jedina sigurna stvar je korupcija koja je razlog iseljavanja građana. Za borbu protiv korupcije nije ključna strategija već politička volja”, naglasila je Dalija Orešković. Pozvala je Hrvatski sabor da ispita ima li istine u jučerašnjoj izjavi predsjednika Republike Zorana Milanovića o tome da su premijer Plenković i ministar unutarnjih poslova Božinović znali za korupciju u Janafu i nisu bili informirani o istrazi.

Ministar financija Zdravko Marić podnio je izvješće o državnom proračunu za prvo polugodište ove godine.

Naveo je kako je BDP zabilježio pad od 7,8 posto u prvih šest mjeseci. Inflacija je bila 0,5 posto, a kada se gleda s proizvodne strane BDP-a, primjerice trgovina na malo je smanjena 6,6 posto. Ukupni prihodi je 60,4 milijardi kuna ili 7,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Porezni prihodi su smanjeni 13,6 posto u promatranom razdoblju. PDV je iznosio 20,5 milijardi kuna. Rashodovna strana proračuna je iznosila 77,1 milijardu kuna. Uz tekuće izdatke poput mirovina, karakteristično je da su rashodi povećani za 10,1 milijardu kuna i to zbog mjera vezanih uz koronakrizu. Ukupno je 6,7 milijardi kuna isplaćeno.

U prvom polugodištu je ostvaren manjak od 16,7 milijardi kuna ili 4,6 posto procijenjenog BDP-a državnog proračuna. Manjak državnog proračuna u prvom polugodištu iznosio je dakle 16,7 milijardi kuna, no kada se dodaju izvanproračunski korisnici te lokalna i regionalna samouprava iznosi 17,9 milijardi kuna ili 4,9 posto BDP-a.

Ukupan prihod proračuna iznosio je 60,4 milijardi kuna, što je na međugodišnjoj razini pad od 7,2 posto, ukupni rashodi bili su 77,1 milijardu kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje povećanje od 10,1 milijardu kuna ili 15,2 posto.

“Mogu reći da smo 53,8 milijardi kuna izvršili u prvih šest mjeseci ove godine. Sve naše potrebe za ovu godinu smo osigurali. S međunarodnim financijskim institucijama smo sve osigurali, a i dalje s nekima od njih razgovaramo”, rekao je Marić.

Što se tiče nastavka godine, Marić je istaknuo kako će uskoro pred Hrvatski sabor doći s prijedlogom rebalansa proračuna za ovu godinu te s prijedlogom proračuna za sljedeću godinu.

Procjena za ovu godinu je pad BDP-a od osam posto, naglasio je Marić i dodao kako su poboljšanja vidljiva po pojedinim kategorijama.

“Hrvatska ima veliku šansu u ovom trenutku. Prošlu krizu smo bilježili šest godina pad gospodarstva. Takvu grešku ne smijemo više ponoviti”, zaključio je Marić.

Marijana Puljak je ministru Mariću zamjerila što izvješće nije dovoljno transparentno u “današnje doba digitalizacije” s čim se složio i sam ministar te istaknuo kako uvijek postoji mogućnost “razvitka i poboljšanja transparentnosti”.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.