fbpx
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

JAKOVINA: ‘Dan državnosti se obilježava danas jer je Tuđman tada postao predsjednik predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske’

Autor: Dražen Krajcar

Povjesničar Tvrtko Jakovina gostovao je u Novom danu N1 televizije gdje je govorio o svađama oko datuma obilježavanja Dana državnosti.

Između ostalog, istaknuo je da u zemlji u kojoj je već prilikom intoniranja himne jasno tko je član jedne stranke, a tko ne, sada imamo novu liniju podjele oko Dana državnosti.

„Ako bih želio biti jako pozitivan mogu reći da naglašavanje 30. svibnja ima dobru namjeru u smislu da Sabor postane ključno mjesto donošenja odluka, gdje će dolaziti najpametniji i najbolji i bistriti zakone“, rekao je.


Povijesno gledano, objasnio je, 30. svibnja 1990. Sabor Socijalističke Republike Hrvatske je formiran, Franjo Tuđman i Stipe Mesić predloženi su za predsjedništvo i mandatara Republičkog izvršnog vijeća, najveći broj glasova u predsjedništvu je dobio Dušan Bilandžić, i to je trenutak kada je HDZ dobio više glasova od Socijalističke partije.

„Žao mi je da ne ističu Stipu Mesića, on bi mogao biti spona zajedništva za HDZ, da ga spominju, onda ne bismo govorili da je to privatluk“, rekao je Jakovina i dodao da datum treba poštovati, donesen je zakonski baš kao i zakone koji govore ne krasti i ne varati.

„Ne mislim da je datum sporan, nije mi jasno kako objasniti novijim generacijama, to nije početak višestranačkog Sabora, imali smo ga u Austrougarskoj. Ali prvi put su žene imale pravo glasa, to je moderni Sabor, ali moderni u socijalističkoj republici“, podsjetio je i naglasio kako smatra da je 25.06. logičniji datum.

„30.05. predsjednik predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske postao je Franjo Tuđman. 25. 06. proglasili smo neovisnost“, ponovio je i naveo primjer Nijemaca koji su za svoj dan odabrali jedan neutralni datum jer su tražili moment koji ne dijeli.

Smatra da je jako loše što nema konsenzusa.

„Ako 30 godina od nečega tražite svoje povijesne datume, to pokazuje neozbiljnost, da ne kažem slučajnost i arbitrarnost. Ne znam sličnu situaciju unutar EU, možda negdje u Africi ima“, rekao je Jakovina.




MILANOVIĆ ODGOVORIO ŠEKSU: ‘Tko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornostima za zločine u Osijeku za vrijeme rata’

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.