Foto: Slobodnabosna.ba

JAKO ISKRI IZMEĐU HRVATSKE I BOSNE! Ministar sigurnosti BiH: ‘Zaustavit ćemo hrvatsku policiju po cijenu konflikta!’

Autor: Dnevno

Zahvaljujući donaciji u iznosu od milijun eura koje je Češka vlada dala BiH, danas je Graničnoj policiji BiH predana suvremena oprema za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija.

“Sredinom prošle godine češka vlada Ministarstvu sigurnosti iskazala je namjeru za donacijom u iznosu od milijun eura. Ja sam odlučio da kompletna donacija bude usmjerena prema graničnoj policiji, odnosno da bude potrošena na kupnju visokosofisticirane tehnologije kako bi se bolje tehnički opremila i imala bolje kapacitete u borbi protiv ilegalnih migracija, pogotovo kada pogledamo da graničnoj policiji nedostaje nekoliko stotina policajaca i da imamo problema u zaštiti granice”, rekao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Novac koji je Bosna i Hercegovina dobila za suočavanje s ilegalnim migracijama Europska unija dosad je davala međunarodnim organizacijama.

“U početku sav novac koji smo dobivali iz EU fondova za rješavanja ovog problema bio je usmjeravan na saniranje posljedica. Od trenutka kada su migranti ušli u BiH, novac smo trošili isključivo za njihovo humanitarno zbrinjavanje”, objasnio je Mektić.

“Nakon sastanka 17. lipnja s Europskom komisijom razgovarali smo o nekom novom načinu doniranja i korištenja tog novca. Europska komisija je zainteresirana da taj novac sada direktno prenese institucijama BiH, kako bi ga one usmjerile na potrebe koje misle da su najaktualnije”, kaže Mektić.

No, ako će Europska unija davati novac direktno bosanskohercegovačkim institucijama, onda moraju postojati i neki zahtjevi. Osnovni zahtjev je – kredibilitet.

“EU je tražila da osposobimo naše institucionalne i pravne kapacitete, da jamčimo da možemo valjano i odgovorno trošiti taj novac. Jedan od uvjeta bio je da preciznije uspostavimo poziciju i nadležnosti Operativnog državnog stožera koje se bavi problemom migracija. Tražili su i da jedan ekspert iz EU-a bude sastavni dio tog Operativnog stožera i da se nakon te uspostave novac daje izravno nama”, rekao je Mektić.

Državni resorni ministar objasnio je i kakva je trenutna bosanskohercegovačka situacija kada je u pitanju kredibilitet BiH kod EU.

“Sporo ide naš kredibilitet jer se politika kod nas involvira u sve živo, pogotovo tu gdje ima novca. S raznih razina vlasti postoje inicijative da se taj novac odmah u EK raspoređuje na entitete, agencije. Oni ne žele pristati na to, jer kao ‘local point’ vide Ministarstvo sigurnosti”, objašnjava Mektić.

“Predstavnici Europske komisije rekli su da će doći početkom rujna kako bi vidjeli što smo učinili. Intervenirao sam da to pomaknemo za kraj mjeseca, kako bismo mogli neke stvari završiti, kako bismo mogli biti kredibilni”, dodao je Mektić.

Da bi se kontrolirala migrantska kriza, potrebno je, kaže Mektić, 15 milijuna maraka godišnje, ali zbog neformiranja vlasti nije bilo ni proračuna za ovu godinu. Mektić je objasnio kako riješiti migrantski problem u Unsko-sanskom kantonu nakon formiranja vlasti i usvajanja proračuna.

“U stalnom sam kontaktu s predstavnicima Unsko-sanskog kantona. Jedna je ideja da se zatvore migrantski centri Bira i Miral koji se nalaze neposredno u gradskim zonama, jer na različite načine ometaju normalno funkcioniranje lokalne zajednce, te da napravimo jedan veći prihvatni centar da bismo ih dislocirali. Izvjesno je da ćemo napraviti još jedan prihvatni centar izvan USK koji bi bio kapaciteta do 1500 osoba, da bismo rasteretili USK. Na teritoriju Republike Srpske to se ne može, vlasti ne dopuštaju”, rekao je Mektić.

“Ja sam pisao Predsjedništvu BiH o nekoliko mjera i radnji koje bi nam morali odobriti kako bismo se uspješnije mogli nositi s ovim problemom, da dobijemo pomoć vojske, da zapriječimo ulazak žicom, da dislociramo te centre. Ni jedna od tih mjera nije odobrena”, dodao je Mektić, koji ne vidi ništa radikalno u postavljanju žice.

U više navrata, Dragan Mektić je tvrdio da hrvatska policija ulazi na teritorij BiH kako bi vratili migrante, te da prilikom ulaska koriste oružje.

“Hrvatska je potpuno odustala od Sporazuma o readmisiji i prešla na ilegalne radnje. Za to postoje dokazi. Nećemo više dopustiti povređivanje teritorijalnog integriteta BiH. Bit ćemo prinuđeni reagirati po cijenu konflikta. To znači da ćemo stati na našu granicu. Ne damo ni jednoj stranoj vojnoj ili policijskoj sili ulazak unutar BiH. Koristeći Ustav i zakone BiH, mi smo dužni zaštititi teritorijalni integritet. Mi smo na granici, ne možemo samo stajati i mirno gledati kako netko prolazi. Poručujem hrvatskoj strani: Zaustavit ćemo to po cijenu konflikta”, rekao je Mektić.

Kada je u pitanju Srbija, Mektić je naglasio da nisu zabilježeni njihovi prelasci granice na teritoriju BiH.

“Što se tiče istočnih susjeda, mi nemamo narušavanje teritorijalnog integriteta, ali događaju se ilegalne migracije. Informacije o nasilju i primjeni sile dobivamo prije svega od migranta i nemamo primjedbe na postupanje srpskih i crnogorskih policajaca, ali imamo dokumentirane slučajeve teškog maltretiranja migranata od hrvatske policije”, navodi Mektić.

Dodao i to da je Hrvatska priznala da je postojao pushback tek nakon pritiska medija i drugih država.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.