Dubravka Petric/PIXSELL

Jadranka Kosor podsjetila da je Pupovac već bio u Koloni sjećanja i otkrila hoće li ona biti u Vukovaru ove godine

Autor: Andrej Jelušić

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor danas je podsjetila na jednu crticu iz ne tako davne hrvatske povijesti kada je u pitanju Kolona sjećanja u Vukovaru.

Potaknuta viješću da će se Milorad Pupovac zajedno s potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem i ostalim članovima iz vodstva Srpskog narodnog vijeća (SNV) pojaviti u ovogodišnjoj Koloni sjećanja, podsjetila je kako se to već dogodilo 2013. godine.

“Istini za volju; M. Pupovac bio je pred vukovarskom bolnicom i krenuo u Koloni sjećanja 2013. pa je ta kolona s državnim i vojnim vrhom te diplomatskim zborom, blokirana. Onda je položio vijenac na Ovčari.”, napisala je Kosor na Twitteru.

Tada je, naime, Milorad Pupovac krenuo u Kolonu sjećanja te je, zajedno s ostatkom državnog vrha, zaustavljen i spriječen. Godina je to kada su u Vukovaru bile dvije kolone.




Podsjetimo, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara tada je organizirao drugu “vukovarsku” kolonu koja je na Memorijalno groblje krenula prije službene kolone. U jednom su trenutku pripadnici Stožera blokirali put službenoj koloni, nakon čega se državni vrh povukao iz nje te nisu otišli na Memorijalno groblje, nego su samo položili vijence na Ovčari.

U službenoj koloni su, osim Pupovca, bili i tadašnji premijer Zoran Milanović i tadašnji predsjednik Ivo Josipović. U “vukovarsku” kolonu, koju je organizirao Stožer, uključili su se i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te vrh HDZ-a.

Jadranka Kosor nam je u kratkom razgovoru rekla da ne želi komentirati ovogodišnju organizaciju obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara, no istaknula je kako ove godine neće biti u Vukovaru.




Danas je SNV najavio kako će u srijedu u Vukovaru biti delegacija sastavljena od Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, Verana Matića, specijalnog izaslanika predsjednika Republike Srbije, Zvonka Milasa, državnog tajnika, Radojke Mrkšić, članice udruženja “Protiv zaborava“ i njegovog tajnika Veljka Maksića, te Milorada Pupovca, predsjednika vijeća.

Oni će položiti vijenac za stradale Vukovarce i Vukovarčanke srpske nacionalnosti u Dunav u 11.30 sati. Pola sata nakon toga vijenac će položiti na farmi “Ovčara“, mjestu torture i zločina nad braniteljima i civilima, deportiranima iz vukovarske bolnice.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.