fbpx
Foto:Facebook/Institut za oceanografiju i ribarstvo

JADRAN IMA NOVOG STANARA: Otkrivena je nova riblja vrsta. Evo po kome je ovo čudnovato stvorenje dobilo ime!

Autor: Maja Štefanac

Splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo objavio je na svojoj Facebook stranici da je u Jadranskom moru otkrivena nova riblja vrsta. Riječ je o novoj vrsti iz roda Zebrus znanstvenog naziva Zebrus pallaoroi. Nazvana je u čast nedavno preminulog djelatnika našeg Instituta, ihtiologa Dr. sc. Armina Pallaora.

Marcel Kovačić iz Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, Radek Šanda, Katarína Čekovská, Tereza Soukupová i Jasna Vukić su kao znanstveni tim predstavili ovu novu vrstu jadranskog glavoča u svom radu koji u cijelosti možete pročitati klikom na ovu poveznicu – Nova vrsta glavoča Zebrus pallaoroi.

Čestitamo Dr. sc. Marcelu Kovačiću iz Prirodoslovnog muzeja u Rijeci i suradnicima koji su otkrili i opisali novu vrstu…

Objavljuje Institut za oceanografiju i ribarstvoPetak, 2. travnja 2021.

Gobiji (Gobiidae) su najraznolikija obitelj riba u Sredozemnom moru. Ipak, znanje o njihovoj raznolikosti, taksonomiji i filogenetskim odnosima još uvijek je nedovoljno. Nova vrsta, Zebrus pallaoroi sp. nov., opisan je na temelju integrativnog pristupa. Podrod Zebrus prvi je podigao na nivo roda Miller (1966), ali bez ikakvih podataka ili objašnjenja koji bi potkrijepili ovu odluku. Tek je 1977. godine Miller dao ponovni opis Zebrusa kao monotipskog roda i ponovni opis jedine vrste unutar njega, Z. zebrus.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.