Guliver

IZVIŽDALI GA U AVIONU! Boris se s Kariba vratio u utrku za premijera: ‘To je najgora ideja koju sam čuo u pola stoljeća’

Autor: Dnevno.hr

Bitka za nasljednika ili nasljednicu Liz Truss u Velikoj Britaniji upravo je započela. Iako se tome prije nekoliko dana malo tko nadao, bivši britanski premijer Boris Johnson ima potrebnu potporu od 100 konzervativaca u parlamentu i mogao bi biti na glasačkom listiću za nasljednika Liz Truss na mjestu britanske premijerke, objavio je glavni politički komentator Sunday Timesa Tim Shipman na Twitteru.

Bivši premijer se od svoje dužnosti oprostio 6. rujna, a manje od dva mjeseca nakon njegovog odlaska čini se kako bi opet mogao postati premijer Velike Britanije.

Potencijalni kandidati za novog premijera počeli su lobirati kako bi tijekom vikenda osigurali dovoljnu potporu za ulazak u utrku za vodstvo prije isteka roka u ponedjeljak.

Bivši premijer je u vrijeme ostavke Liz Truss bio na odmoru na Karibima i nije ništa javno rekao o tome želi li natrag svoj stari posao. Ministar trgovine James Duddridge je jučer objavio da mu je Johnson rekao da je spreman za utrku.

Hoće li doista ponovno zasjesti na premijersku funkciju teško je reći, ali ako je pitati Britance, dosta njih smatra kako bi to bio najgori scenarij.

Političko uskrsnuće

Novinar Sky Newsa je tako objavio kako su Johnsona izviždali neki putnici u zrakoplovu za Britaniju. Postane li opet premijer, bilo bi to izvanredno političko uskrsnuće za bivšeg novinara, koji je napustio dužnost u sjeni skandala.

Bivša ministrica obrane Penny Mordaunt postala je prva kandidatkinja koja je službeno objavila da se namjerava kandidirati za sljedeću čelnicu Konzervativne stranke, ali Johnson i Rishi Sunak, nekoć njegov ministar financija, predvode potencijalne kandidate uoči glasanja sljedećeg tjedna.




Mogućnost povratka Johnsona u vladu polarizirajuće je pitanje za mnoge u Konzervativnoj stranci, koja je nakon što je u samo šest godina imala čak četiri premijera, duboko podijeljena.

Bivši vođa konzervativaca William Hague jučer je rekao da je Johnsonov povratak vjerojatno najgora ideja koju je čuo u gotovo pola stoljeća kao član stranke. Rekao je da bi to dovelo do “spirale smrti” za konzervativce.

Johnson je trenutno pod istragom parlamentarnog odbora za povlastice kako bi se utvrdilo je li lagao Donjem domu parlamenta u vezi sa zabavama kojima se kršila karantena u zemlji uvedena zbog koronavirusa.




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.