fbpx

IZVANREDNO STANJE: Upozorio kako se ne bi dogodila katastrofa!

Autor: Hina / Ana Korenić

Svjetski čelnici trebali bi proglasiti “klimatsko izvanredno stanje” u svojim zemljama kako bi pokrenuli akcije za izbjegavanje katastrofalnog globalnog zagrijavanja, rekao je u subotu glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres otvarajući skup na vrhu posvećen klimi.

Više od 70 čelnika u svijetu trebaju govoriti na jednodnevnom virtualnom skupu koji za cilj ima potaknuti mnogo oštrija smanjenja stakleničkih plinova koji zagrijavaju planet, na petu godišnjicu Pariškog sporazuma o klimi.

“Može li još itko nijekati da se suočavamo s dramatičnim izvanrednim stanjem?”, rekao je Guterres u obraćanju video vezom. “Zato danas pozivam sve čelnike u svijetu da proglase izvanredno klimatsko stanje u svojim zemljama dok se ne postigne ugljična neutralnost”.


Guterres je rekao da planovi gospodarskog oporavka doneseni zbog posljedica pandemije koronavirusa predstavljaju priliiku za ubrzanje tranzicije prema budućnosti s niskim emisijama ugljikovog dioksida.

“Za sada članice skupine G20 u svojim paketima poticaja i pomoći troše 50 posto više na sektore povezane s proizvodnjom i potrošnjom fosilnih goriva nego na one s niskougljičnom energijom“, rekao je Guterres.

“To je neprihvatljivo. Bilijuni dolara potrebni za oporavak od covida su novac koji posuđujemo od budućih generacija”, rekao je. “Ne možemo te resurse koristiti da se ukopamo u politike koje će opterećivati buduće generacije gomilom dugova na uništenom planetu”.

U petak je sudomaćin samita Britanija najavila da će se obvezati na prestanak izravne državne potpore projektima u inozemstvu temeljenim na fosilnim gorivima, kako bi potaknule slične poteze drugih zemalja i ubrzala tranziciju na čišću energiju.

Diplomati u govorima na samitu traže bilo kakve znakove preuzimanja značajnih klimatskih obveza od zemalja poput Kine, koja je u rujnu mnoge promatrače iznenadila objavivši da joj je cilj postići ugljičnu neutralnost do 2060., Indije i Japana.
Autor:Hina / Ana Korenić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.