FOTO: Screenshot Twitter

Izrael koristio zabranjeno oružje? Peru ruke: ‘Nije nam poznato’

Autor: Dnevno.hr

Organizacija Human Rights Watch optužila je Izrael da je koristila ubojito streljivo s bijelim fosforom u napadima na Gazu i Libanon, navodeći da uporaba takvog oružja za civile predstavlja rizik od ozbiljnih i dugotrajnih ozljeda.

Podsjećamo, najmanje 1500 Palestinaca je poginulo u vojnoj operaciji Izraela koja je pokrenuta u znak odmazde za napad kad su borci Hamasa upali u gradove južnog Izraela.


Human Rights Watch tvrdi da je provjerio autentičnost videozapisa snimljenih u Libanonu 10. listopada i u Gazi 11. listopada koji prikazuju ‘višestruke zračne napade sa streljivom koje je sadržavalo bijeli fosfor iznad luke Gaze i dva manja mjesta duž izraelsko-libanonske granice‘.

Postoji način

Inače, streljivo s bijelim fosforom može se legalno koristiti na bojišnici za izradu dimnih zavjesa, osvjetljivanje, označavanje ciljeva i paljenje bunkera.

Budući da je omogućena legalna uporaba nije zabranjena prema međunarodnim konvencijama, ali, kako HRW upozorava na platformi X, može izazvati teške opekline i izazvati požar.
Prema Protokolu III Konvencije o zabrani upotrebe određenog konvencionalnog oružja, zabranjena je uporaba zapaljivog oružja protiv vojnih ciljeva koji se nalaze među civilima, no Izrael ga nije potpisao.

Izraelska vojska zanijekala je optužbe.

Eskaliralo je, Izrael upao u Gazu: ‘Ovo je svjetlo protiv tame, život protiv smrti’

“U ovom trenutku nismo upoznati s korištenjem streljiva koje sadrži bijeli fosfor u Gazi”, naveli su, no nisu komentirali navode o Libanonu.
Palestinski TV kanali emitirali su snimku koja je nastala zadnjih nekoliko dana na kojoj se vide oblačići bijelog dima na nebu iznad Gaze uz tvrdnju da je riječ o bijelom fosforu.

Izraelska vojska je 2013. godine poručila da postupno izbacuje iz upotrebe streljivo s bijelim fosfornim dimnim zavjesama korišteno tijekom ofenzive u Gazi 2008.-2009.

Prema Međunarodnom odboru Crvenog križa, zapaljeni fosfor stvara plamenove koji gore na temperaturi i do 800 stupnjeva Celzijevih. Vatra koju uzrokuju može se proširiti na velikoj površini, i do nekoliko stotina kvadratnih kilometara.

Korištenje ovog oružja može izazvati ozljede opasne po život, ali dovesti i do dugotrajnog, mučnog umiranja žrtava.

Oružje koje sadrži bijeli fosfor može spaliti i zatvoriti dišne puteve.

U slučaju da čestice ovakvog oružja uđu u tijelo, čak i slučaju da osoba primi pomoć, šanse da preživljavanje su slabe. Čestice bijelog fosfora gore sve dok su u doticaju s kisikom.

Foto: Guliver / AP Photo/Hatem Moussa

Podsjećamo, izraelska vojska u petak je pozvala sve civile grada Gaze, više od milijun ljudi, da se presele na jug u roku od 24 sata, istodobno gomilajući tenkove blizu Pojasa Gaze uoči očekivane kopnene invazije.

Palestinci mogu bježati samo prema jugu Gaze jer je Izrael potpuno zatvorio tu palestinsku enklavu, skučeni pojas od 360 četvornih kilometara (nešto manje od površine Brača), 41 kilometar dug i širok od šest do 12 kilometara.

Hamas je pak pozvao palestinsko stanovništvo Gaze da ne napušta svoje domove i ogluši se o naredbu. No, sudeći prema fotografijama i snimkama, velik broj Palestinaca nije ih poslušao. Spakirali su svoje stvari i masovno krenuli prema jugu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.