Foto: Guliver/AP Photo/Adel Hana

Izrael je spreman za iduću fazu rata: Netanyahu priznao istinu o mrtvim civilima

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Rat u Pojasu Gaze ušao je u 42. dan, operacije izraelske vojske na sjeveru i dalje traju, a prema najnovijim izjavama čini se da je u planu njihovo širenje na jug enklave.

Šef UN-a za ljudska prava pozvao je Izrael da njegovom timu omogući pristup Gazi kako bi istražili tvrdnje o bolnici Al-Shifa. Situacija zahtijeva “neovisnu međunarodnu istragu”, rekao je Volker Türk.


Ovaj poziv stiže nakon što je Izrel objavio fotografiju i snimku, kako tvrde, Hamasovog operativnog tunela unutar bolničkog kompleksa Al-Shifa u Gazi. Hamas je tu tvrdnju odbacio kao “neutemeljene laži”.

Netanyahu priznaje da Izrael nije uspio u minimiziranju civilnih žrtava

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da Izrael čini sve što može kako bi smanjio broj civilnih žrtava u Gazi, ali da u tome nije bio uspješan. U razgovoru za CBS komentirao je izvješća o preko 10 tisuća poginulih u Pojasu Gaze otkako su snage IDF-a započele operaciju protiv Hamasa.

“Svaka smrt civila je tragedija. A ne bismo je trebali imati jer činimo sve što možemo kako bismo civile maknuli s puta opasnosti, dok Hamas čini sve kako bi ih zadržao tamo. Dakle, šaljemo letke, mi ih zovemo na mobitele i kažemo: ‘idite’. I mnogi su otišli. Druga stvar koju mogu reći je da ćemo pokušati završiti taj posao uz minimalne civilne žrtve. To je ono što pokušavamo učiniti. Minimalne civilne žrtve. Ali, nažalost, nismo uspješni.”

AP Photo/Ali Mahmoud/Guliver Image

Izraelski ministar: Počela je iduća faza rata

Jutros su stanovnici južne Gaze tvrdili da su izraelske snage bacale letke u određena područja, upozoravajući ih da odu. Leci su bačeni nakon izjave izraelskog ministra obrane Yoaya Gallanta, koji je rekao da će kopnena operacija na kraju “uključiti i sjever i jug”.

Kao daljnja indikacija da bi Izrael mogao početi koncentrirati napade u južnim dijelovima teritorija, gdje je stanovnicima Gaze rečeno da pobjegnu posljednjih tjedana, Gallant je sinić rekao da je “počela sljedeća faza”.

On tvrdi da su izraelske snage očistile cijeli zapadni dio grada Gaze – koji se smatra Hamasovim uporištem – dok načelnik stožera vojske kaže da su blizu uništenja Hamasovog vojnog sustava na sjeveru.

“Dovršit ćemo to”, rekao je general-pukovnik Herzi Halevi.
Zemlja osnivačica NATO saveza spremna priznati ‘neovisnu palestinsku državu’

Ravnatelj bolnice: Djeca gladuju

Ravnatelj bolnice Al-Shifa u četvrtak je opisao sumornu sliku humanitarne krize koja se odvija unutar medicinskog kompleksa u Pojasu Gaze.

U telefonskom intervjuu za Al-Jazeeru Arabic, Mohammad Abu Salmiya govorio je o očajnim uvjetima koji pogađaju više od 650 ranjenih ljudi, 36 nedonoščadi, 45 bubrežnih bolesnika i 5000 raseljenih osoba. Tvrdi, neka djeca su gladna.

“Djeca umiru od gladi – a tu mislim na prognanu djecu jer im je potrebno mlijeko, a nema vode za proizvodnju mlijeka za njih”, rekao je Abu Salmiya. Izvijestio je o smrti bubrežnog bolesnika, a još četvero je na rubu smrti zbog kritičnog stanja i izostanka dijalize danima.
Zelenski ima jezivo upozorenje za naše krajeve: ‘Rusija nešto gadno sprema na Balkanu’

Abu Salmiya je optužio izraelsku vojsku da je opsjedala bolnicu, sabotirala dijelove i provela posljednjih 48 sati slobodno lutajući po prostorijama.

U srijedu su Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile da su započele “preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa u određenom području u bolnici Shifa”. Tvrde da je Hamas koristio bolnički kompleks te da su čak pronašli i operativni tunel.

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.