Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

IZOLIRATI NACIONALISTIČKE POLITIČARE! ‘Treba nam zajednički udžbenik’: Hrvat iz Njemačke traži akciju Europske unije!

Autor: N.K

Zastupnik njemačkih socijaldemokrata (SPD) u Bundestagu, Hrvat Josip Juratović napisao je u tekstu koji je objavljen na mrežnim stranicama Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) kako Europska unija treba redefinirati svoju politiku prema zapadnom Balkanu.

Prema njegovim riječima, brine ga to što “prave demokratske vrijednosti nemaju istinske pristalice među brojnim vladajućim političarima na Balkanu”, a s takvim protudemokratskim snagama po njegovu sudu ne bi uopće trebalo oportunistički surađivati nego poduprijeti one koji dijele vrijednosti na kojima se temelji EU.

“Ne smijemo dopustiti da demokratske vrijednosti žrtvujemo zbog nekog prividnog mira i stabilnosti”, napisao je Juratović.

Redefinirati pristup

Predložio je da se politika prema regiji definira kroz tri točke. Zalaže se za suradnju s parlamentima država regije, a ne sa “stranačkim guruima”, oštru borbu protiv korupcije u državnim tijelima kroz jačanje pravosuđa te suprotstavljanje odgoju mladih u nacionalističkom duhu kroz problematične školske programe.

Zbog nacionalizma, smatra on, treba napraviti novi i zajednički udžbenik povijesti “u kojem su ratni zločinci imenovani kao takvi, umjesto stilizirani poput heroja”.

Dodao je kako nije prihvatljivo da novac poreznih obveznika država EU koriste pojedinci i političke strane koje osporavaju i negiraju genocid ili ne priznaju pravomoćne presude.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.