Foto: Damir Sencar / POOL / FAH / CROPIX

Iznenadna smrt predsjednika Sabora šokirala je Hrvatsku: Voljeli su ga i koji nisu smjeli

Autor: Dnevno.hr

“Nemoguće je da sam bolestan. Bio sam nedavno na sistematskom i svi su mi nalazi super, potpuno sam zdrav”, ponavljao je Boris Šprem, nekadašnji SDP-ov predsjednik Sabora te šef zagrebačke Gradske skupštine, krajem prosinca 2010. godine liječniku na Rebru koji je došao s lošim vijestima o njegovu zdravstvenom stanju. Nažalost, ovaj političar svoju je bitku izgubio 30. rujna 2012. godine. U feljtonu poznatih političara, zastupnika, a povodom Izbora koji će se održati ove godine, prisjećamo se lika i djela nezaboravnog Borisa…

Boris Šprem rođen je 14. travnja 1956. u Koprivničkim Bregima. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Za predsjednika Hrvatskog sabora u sedmom sazivu jednoglasno je izabran na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora 22. prosinca 2011. godine. Prije toga obnašao je dužnost potpredsjednika i predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba. Bio je i gradski zastupnik u dva mandata te saborski u jednom mandatu.

Bio je savjetnik i imenovani dužnosnik u Hrvatskom saboru, glavni tajnik Hrvatskog autokluba, predstojnik vladina Ureda za zakonodavstvo, član uprave Aurum osiguravajućeg društva i predstojnik Ureda predsjednika Republike. Preminuo je u bolnici u Houstonu, gdje se liječio od multiplog mijeloma, teškog oblika raka plazma stanica krvi. Iza sebe je ostavio suprugu Jasenku i sina Damjana.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Ostavio je dubok trag

Bio je važan u Hrvatskom autoklubu te ga se oni često s poštovanjem prisjete. U Hrvatskom autoklubu zaposlio se u rujnu 1993. na radnom mjestu pomoćnika glavnog tajnika. U studenom 1994. imenovan je na mjesto zamjenika glavnog tajnika, te je na isto mjesto imenovan ponovo u studenom 1998. U ožujku 2000. imenovan je na dužnost glavnog tajnika Hrvatskog autokluba, koju je obnašao do travnja 2003. “U razdoblju obavljanja poslova zamjenika i glavnog tajnika Hrvatskog autokluba g. Šprem dao je veliki doprinos u ostvarivanju niza poslovnih uspjeha, među kojima se ističe njegov angažman u domeni javnih ovlasti povjerenih Hrvatskom autoklubu, posebice stručnog nadzora nad radom stanica za tehničke preglede”, stoji na stranici Hrvatskog autokluba.

Ovaj je političar ostao zapamćen kao jedan kojeg su politički, ali i ljudski voljeli i oni koji to nisu smjeli – članovi najvećih političkih konkurenata. U njegovom slučaju, o njemu su lijepo govorili i članovi HDZ-a. “Taj je čovjek znao svoj posao, a uvijek je bio susretljiv. Nikada nije želio učiniti nešto nažao, ni političkim protivnicima. Znao ja za što se zalaže, zastupao je prave socijaldemokratske vrijednosti, a volio je Hrvatsku svim srcem. Ponekad se kod njega nije moglo razaznati iz koje je političke struje uopće, bio je jednostavno dobar čovjek, a onda i političar kakvih u današnjim vremenima nedostaje”, rekao nam je jedan HDZ-ovac koji je u to vrijeme poznavao pokojnog Šprema.

Inače, dan uoči komemoracije za preminulog predsjednika Hrvatskoga sabora, političari su se upisivali u knjigu žalosti i prisjetili se ponekih anegdota oko omiljenog Šprema. Uprave ta sjećanja pokazuju o kakvom se njihovom kolegi radilo.

Dragi Boris, nikada neću zaboraviti tvoj optimizam i dobrodušnost
Idealist i dobronamjeran

“Upisujem se u knjigu žalosti opraštajući se i time od osobnog prijatelja, jednog dragog, poštenog i nadasve časnog čovjeka koji je bio takav u svim aspektima, i poslovnim, i ljudskim i u politici. To nije lako i to je vrlo rijetko i po tome ga svi koji ga znaju, a naročito koji su s njim bili osobno dobri, pamte i pamtit će ga. Njegova izuzetno rijetka osobina bila je idealizam u politici. Svi znamo da je kod Borisa uvijek prije svega bio njegov politički stav baziran na poštenom, časnom i dobronamjernom odnosu i nikad taj stav nije podređivao političkim okolnostima ili vlastitoj ambiciji’, rekao je tada prvi potpredsjednik Vlade i nekadašnji predsjednik HNS-a Radimir Čačić.

Posljednje zbogom upisom u knjigu žalosti rekao je i tadašnji predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar koji je izjavio da će Borisa Šprema pamtiti i po tome što je i u trenucima “kada je bilo napeto uspio sačuvati mir, i čak preokrenuti sve u šalu”.
Prisjetio se Lesar i jedne anegdote. “Negdje dvije godine prije parlamentarnih izbora, ja sam ga počeo oslovljavati s – kolega predsjedniče i uvijek je po neformalnim susretima to bio predmet naše interne šale. Na dan kad je izabran za predsjednika Sabora pozvao me i pitao – jesi to ti znao više od mene ili proričeš sudbinu. Ja sam mu na to uzvratio – ali ti ćeš opet biti predsjednik. Na to me on pitao – na što misliš? Rekoh – doći će vrijeme. Ono što je bila njegova odlika – pokušao je Sabor staviti na nove osnove i drukčiji način rada, to je iznimno važno”, prisjetio se Lesar kroz suze.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Anegdote se prisjetio i tadašnji HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh. “Boris je volio život i bio je veliki veseljak i svi smo se brinuli kada je saznao za bolest, kako će to na kraju izaći. Ta prva bitka koju je bio dobio bila je zapravo kušnja kroz koju je prošao vrlo čvrst i pun energije. I kada je rekao – ja ću pobijediti, doista smo mu svi to vjerovali, jer on je čovjek kojem se vjerovalo na riječ. Kad se pojavio nakon rehabilitacije i terapije, vidjelo se da je pun života bez obzira što je bio oslabio i omršavio, ali znali smo da će to kratko trajati i da će se ponovno vratiti u pogon i tako se i dogodilo. I onda smo ga zezali da je to bio namjeran način da se ode negdje odmoriti i da odmori oči od političara i politike”, prisjetio se Beus

Nakon što se upisao u knjigu žalosti Beus je novinarima dodao i da će Šprema pamtiti po tome što je držao do ideala u koje je vjerovao, ali i do javnog poziva kojim se bavio. “Mislim da je zaslužio da se njegovo ime pamti i spominje”.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.