Iznenađenje u premijerovoj novoj imovinskoj kartici ZABORAVLJENA KUĆA OBITELJI PLENKOVIĆ

Autor: Iva Međugorac/7dnevno

Imovinske kartice pozicije su stajale niz ministara u prošloj Vladi Andreja Plenkovića, a sada su zanimljive promjene u novoj imovinskoj kartici novog, starog premijera. On je u svoju karticu desetak dana uoči parlamentarnih izbora na svoj popis nekretnina dodao kuću na lijepom, plavom Jadranu. Radi se o kući s okućnicom od 759 metara kvadratnih, koja je smještena u Makošama, 10-ak kilometara od Dubrovnika. Da je riječ o nekretnini s kojom bi se vrijedilo pohvaliti, potvrđuje podatak kako je ista procijenjena na 500.000 eura, a u premijerovoj imovinskoj kartici navodi se kako je kuća u suvlasništvu njegove supruge Ane Maslać, te da je ovu imovinu naslijedila.

– Suvlasništvo dijela nekretnine koju je supruga kao maloljetna naslijedila u 1/3 dijela u ostavinskom postupku nakon smrti oca 1997. Radi se o zemljištu površine 759 m2 s izgrađenom kućom bruto površine 61,14 m2, koja se sastoji od podruma i prizemlja u kojem se nalazi ostava i jedna prostorija. Nakon okončanog postupka legalizacije kuće, nekretnina je trenutno u postupku knjiženja u zemljišne knjige Općinskog suda u Dubrovniku. Priložena je izjava supruge od 10. lipnja 2020. ovjerena kod javne bilježnice T.S. kojom izjavljuje da, zbog stjecaja okolnosti, nije bila svjesna kako je suvlasnik navedene nekretnine slijedom čega ista nije bila upisana u prethodnim izvješćima o imovinskom stanju.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Neobične promjene

Samozatajna Ana pravnica je koja korijene vuče iz Dubrovnika. Pogledate li podrobnije sve Plenkovićeve imovinske kartice, tada možete primijetiti i neobične promjene koje se odnose na njegov stan u Zagrebu. Naime, prema posljednjoj imovinskoj kartici Plenković u Zagrebu posjeduje stan od 191,53 m2 koji je procijenjen na 2,610.000,00. Međutim, imovinska kartica podnesena u prosincu 2019. otkriva kako se ista nekretnina prostire na 187,31 m2 te je njena procijenjena vrijednost ista – 2,610.000,00 kuna.

Inače, Plenkovićeva imovinska kartica posljednji se puta u fokusu javnosti našla kada se saznalo da je u nju upisao 43 kvadrata manju površinu stana od one navedene u zemljišniku. Prema podacima iz zemljišnih knjiga, šef Vlade vlasnik je stana na prvom i drugom katu te u potkrovlju, a površina mu se procjenjuje na 230,44 m2. I prema elaboratu tvrtke RG inženjering, kvadratura stana u kojem Plenković živi je 230, kvadrata, dok je korisna površina 197,51 metar četvorni.

– Temeljem Elaborata etažiranja-diobe koji je izradio ovlašteni arhitekt M.B. u veljači 2017., Potvrde Ureda za prostorno uređenje i izgradnju Grada Zagreba iz srpnja 2017. te Međuvlasničkog ugovora suvlasnika nekretnine od 26. svibnja 2020., utvrđena je korisna vrijednost površine 191,53 m2 stana oznake S5 u vlasništvu Andreja Plenkovića, u odnosu na raniju izmjeru od 187,31 m2, koju je također izradio ovlašteni arhitekt M.B. u srpnju 2016. – napisao je Plenković u novoj imovinskoj kartici.

Navedeni stan je dvoetažni, nalazi se na Vrhovcu nedaleko od restorana Tač, a jedno se vrijeme postavljalo pitanje kako se uopće Plenković domogao tako raskošne nekretnine. No, s obzirom na njegovu briselsku plaću praćenu izdašnim dnevnicama i honorarima, to ipak ne bi trebao biti predmet polemika. Kada već spominjemo premijerovu imovinsku karticu, treba napomenuti i njegovu pokretninu, odnosno Passat iz 2011. koji je procijenjen na 100.000 kuna. Uz to, prvi čovjek Vlade posjeduje i dionice HT-a, a tu je i štednja od 130 tisuća eura koja je godinama nepromijenjena i koja je produkt primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada.

Plenković je u svojoj posljednjoj imovinskoj kartici unio i promjene koje se tiču radnog statusa njegove supruge koja je od veljače 2018. na odobrenom mirovanju radnog odnosa. Drugim riječima, Maslać Plenković po isteku godine dana porodiljnog dopusta na kojemu je bila nakon što je u veljači 2017. rodila svoje drugo dijete, kćer Milu, zatražila je mirovanje radnog odnosa tijekom kojega ne prima plaću. Opcija je to koju joj je omogućio zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, što Plenković i napominje u izmjeni imovinske kartice. Tako je njegova bolja polovica iskoristila pravo na rodiljni i roditeljski dopust, nakon čega jedno od zaposlenih roditelja ima pravo ne raditi do navršene treće godine života djeteta. U tom periodu prava i obveze zaposlenog roditelja iz radnog odnosa miruju, a pravo na obvezno zdravstveno i mirovinsko osiguranje ostvaruju se propisima kojima je zajamčeno to pravo. S obzirom na to da je Plenkovićeva kći u veljači ove godine navršila tri godine, Maslać Plenković tada se trebala vratiti na svoje radno mjesto voditeljice Saborske službe za pravne poslove. To nije učinila jer se na internetskim stranicama Sabora kao voditeljica ove službe spominje Marijana Mikulić.

– Po isteku mirovanja radnog odnosa do navršene treće godine života kćeri bez naknade plaće, Rješenjem od 3. travnja 2020. supruga je raspoređena na radno mjesto savjetnice u Uredu za međunarodne i europske poslove Sabora – napisao je Plenković u novoj imovinskoj kartici u kojoj stoji i podatak o tome da je  njegova supruga zaposlenica Hrvatskog sabora od 2007., te da ima plaću nešto nižu od 10 tisuća kuna.

Roditeljski pristanak

Maslać Plenković u javnosti se vrlo rijetko pojavljuje pa je shodno tome nije bilo moguće vidjeti uz supruga ni u noći velike izborne pobjede njega, i njegova HDZ-a. U pratnji supruga s djecom se posljednji put pojavila tijekom posjeta papi Franji 2017., ali i tijekom posjeta kineskog premijera 2019., kada je s njegovom suprugom obišla Nacionalni park Plitvička jezera.

PLENKOVIĆ SE OSOBNO U TO UPLEO! Veliko priznanje iz Vlade: Ovo se odnosi na sve Hrvate

Autor:Iva Međugorac/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.