Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Iznenada preminuo samozatajni milijunaš! Govorili su da je najbogatiji Dalmatinac: Za njegovu naklonost borio se i Tuđman

Autor: D.R.

Na Sardiniji je danas iznenada preminuo Juroslav Buljubašić, poduzetnik koji je dugo vremena slovio za najbogatijeg Dalmatinca i jednog od najbogatijih Hrvata.

Buljubašić je, kako doznajemo, jučer (srijeda) doživio teški moždani udar tijelom krstarenja na svojem brodu. U bolnici na Sardiniji mu je pružena liječnička pomoć, no spasa, nažalost, nije bilo.

Iza sebe je ostavio suprugu Gordanu, tri sina i kćer.

Buljubašić su nerijetko nazivali “čovjekom ispred svog vremena”. Svoj poduzetnički duh ostvario još u vrijeme socijalizma. Iako, kako je sam priznao, “nije bio najbolji učenik”, vrlo brzo je krenuo putem uspjeha. Naime, samo kratko se zadržao u državnom PTT-u kao elektromehaničar za telekomunikacije…

“Budući da poslije vjenčanja nisam mogao plaćati podstanarstvo i vraćati kredit za automobil, 1982. sam krenuo u privatni biznis. Brzo smo imali obrt s 30 radnika, pa smo se udružili i osnovali OOUR kako bismo doskočili sustavu. Montirali smo telefonske centrale, satelitski TV, videonadzor i sve vezano uz slabu struju”, ispričao je svojedobno Buljubašić čije se bogatstvo početkom ovog desetljeća procjenjivalo na više od 80-tak milijuna eura.

Devedesetih je krenuo u posao s putničkim brodovima, tako da je 1993. povezao Split i Anconu. Poslije se okrenuo brodovima koji su plovili na prekooceanskim rutama, imao je dva hotela, putničku agenciju, čak je bio i osnivač Splitsko-dalmatinske banke.

Politički, bio je član HNS-a, prije svega zbog svojih simpatija prema Hrvatskom proljeću, odnosno tadašnjim političkim liderima Savki Dabčević Kučar i Miki Tripalu.




No, ostao je u dobrim odnosima i s pripadnicima drugih stranaka, a u fokus javnosti došao je 2016. kada se prolomila vijest da Ivo Sanader ljetuje na njegovoj jahti na kojoj je noćenje stajalo 110.000 eura.

Susret s Tuđmanom

Naravno, i prvi predsjednik Tuđman je bio zainteresiran da se Buljubašić priključi HDZ-a, a poduzetnik je prepričao i kako je izgledao njihov susret.

“Tuđman me je pitao: ‘Kako ti, porijeklom Imoćanin koji si u socijalizmu bio kapitalist, nisi s nama u HDZ-u?’ Odgovorio sam mu: ‘Hajduk, Dinamo, Savka i Tripalo’, parolu proljeća, a on meni: Mislio sam da si malo pametniji(smijeh)‘”, ispričao je.




Autor:D.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.