fbpx
Foto: Facebook

IZNENADA PREMINULA NAŠA NOVINARKA! Legendarna urednica u socijalizmu odbacila monotono pisanje: ‘Bila je naša Diane Vreeland’

Autor: Ivor Kruljac

Legendarna urednica nekadašne kultne ženske revije “Svijet”, Đurđa Milanović, iznenada je preminula u 73. godini života, javlja HND.

Milanović se početkom 90-ih preselila u London, odakle je godinama slala crtice i članke. Rodila se u Osijeku 1949. godine, a na zagrebačkom Filozofskom fakultetu je diplomirala filozofiju i indologiju 1973. godine.  Uz tu je također studirala i povijest umjetnosti i talijanski jezik, a ženskim tiskom i modom počela se baviti kao sematičkim i psihosociološkim fenomenom na poslijediplomskom studiju. Naposljetku je magistrirala sociologiju s temom temom ‘Ženska štampa kao fenomen masovne kulture”.

“Za sve nas koji smo je poznavali i koji smo s njom radili Đurđa je bila naša Diane Vreeland, nenadomjestiva urednica nekad najvažnijeg hrvatskog modnog časopisa, koja najdublje i znalački razumije jezik mode te njezin utjecaj na svakodnevicu, psihologiju i emocije”, napisala je za Gloriju u nekrologu Nada Mirković.


Revolucionarka modnih časopisa

Đurđa Milanović upoznala je novinarstvo objavama u Omladinskom tjedniku i radeći na radiju, a najveći uspjeh ostvarila je od 1986. godine postankom kada je postala glavna urednica ženskog časopisa “Svijet”. Dok su se druge socijalističke revije zgražale nad ekstravangtnim modnim kolekcijama, Milanović je uzela drugi smjer te je časopis imao nakladu od nevjerojatnih stotinjak tisuća primjeraka. Pri tom se magazin bavio i feminizmom i ravnopravnošću žena u socijalizmu. O modi je 80-ih također pisala i za časopise Danas i Start.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.