fbpx
Foto: Profimedia

IZLAZI LI KRVOLOK RATKO MLADIĆ NA SLOBODU? Pogledajte što monstrum sada traži! Presudio je tisućama, a sutra kreće sa žalbom!

Autor: S.P./Dnevno

Osam godina od početka suđenja, iznošenje žalbi na prvostupanjsku presudu Haškog suda, kojom je bivši zapovjednik Glavnog stožera Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i drugih zločina počinjenih u BiH, konačno je planirano za utorak i srijedu, 25. i 26. kolovoza.

Iznošenje žalbi na presudu je do sada dva puta odgađano – u ožujku i lipnju. Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) prvu žalbenu sjednicu odgodio je zbog Mladićeve operacije a drugu zbog koronavirusa jer je bio otežan dolazak nekih sudaca u Haag, kako je obrazloženo, kao i zbog činjenice da Mladić zbog svog zdravstvenog stanja i životne dobi spada u “rizičnu skupinu”.

Evo kojih pet stvari trebate znati prije početka iznošenja žalbi nakon kojih će nasljednik Haškog suda, Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS), donijeti presudu u posljednjem haškom predmetu za zločine u BiH, piše portal Detektor.ba.


Mladić je optužen i osuđen za najteže zločine

Mladića je u srpnju 1995. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) optužio za genocid, zločine protiv čovječnosti i brojne ratne zločine, dok je u studenom iste godine optužnica proširena i uključivala je optužbe za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine koji se odnose na napad na Srebrenicu iz srpnja 1995., kao i uzimanje članova UN-ovih mirovnih snaga za taoce.

Od 1995. optužnica protiv Mladića je mijenjana četiri puta, a zadnji put je to Haško tužilaštvo učinilo u prosincu 2011. kojom mu je na teret stavljeno 11 točaka, odnosno genocid počinjen u Srebrenici, te u općinama Prijedor, Ključ, Sanski Most, Foča, Vlasenica i Kotor-Varoš, progona diljem BiH, teroriziranja građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Prvostupanjsko vijeće Haškog suda je 22. studenoga 2017. Mladića osudilo na kaznu doživotnog zatvora nakon što je zaključeno da je kriv za 10 od 11 točaka optužnice za genocid u Srebrenici 1995., zločine protiv čovječnosti u 15 bh općina, progon, istrebljivanje, ubojstvo, deportaciju, nehumana djela (prisilno premještanje), teroriziranje, protupravne napade na civile i uzimanje talaca.

“Radnje optuženog u toj mjeri su pridonijele zločinima da oni bez njih ne bi bili počinjeni na taj način”, rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Alphons Orie.

Sud je utvrdio da je on sudjelovao u četiri udružena zločinačka poduhvata (UZP), a cilj prvog je bio da se Muslimani i Hrvati trajno uklone s područja u BiH na koja su Srbi polagali pravo, potom UZP-u koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja.
Cilj trećeg UZP-a, kako je navedeno u presudi, bilo je eliminiranje Muslimana iz Srebrenice, dok je četvrti UZP imao za cilj da se pripadnici UN-a uzmu za taoce kako bi se spriječilo da NATO izvede zračne napade na vojne ciljeve Srba.

Prema prvostupanjskoj presudi, Mladić je, napadom na Srebrenicu u srpnju 1995. zapovijedao na terenu, lažno obećavajući zarobljenim Bošnjacima da će ići u razmjenu, neposredno prije nego što su bili upućeni na stratišta. Prema presudi, srpske snage su od 12. do 17. srpnja 1995. “sustavno pobile nekoliko tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka” na “raznim mjestima pogubljenja u opštinama Srebrenica, Zvornik i Bratunac”.

Jedina točka optužnice za koju Mladić nije proglašen krivim je ona za genocid u šest općina, a prilikom obrazlaganja tog dijela odluke je navedeno da iako je “veliki broj Bošnjaka i Hrvata ubijen ili su im nanijete teške povrede”, Vijeće je, međutim, zaključilo da oni nisu činili “značajan dio” tih etničkih grupa u općinama, te da, stoga, nije ispunjen taj uvjet za krivično djelo genocida.
Tužilaštvo je dokazivalo genocidnu namjeru, a obrana da Mladić nije naredio zločine

Za vrijeme suđenja Mladiću, koje je počelo u svibnju 2012. godine kada je Tužilaštvo dalo uvodne riječi, saslušano je 169 svjedoka Optužbe i 208 svjedoka Obrane, u spis su uvedene i pisane izjave više od 200 svjedoka, a prihvaćeno je gotovo 10 tisuća dokaznih predmeta.

Tužilaštvo je u završnoj riječi na suđenju Mladiću navelo da je u svim zločinima presudna bila “njegova ruka”, odnosno “zločinačka namjera da se Bošnjaci i Hrvati uklone sa teritorije na koju su Srbi polagali pravo”, a tužioci su ga opisali kao “gospodara života i smrti”.

Richard Butler, vojni vještak, tijekom suđenja ocijenio je da Vujadin Popović, Ljubiša Beara i Zdravko Tolimir, koji su osuđeni na doživotne robije za genocid u Srebrenici, nisu mogli organizirati strijeljanje zarobljenika bez Mladićevog odobrenja.

Obrana je negirala zločinačko udruženje tvrdeći da je rat izazvala težnja Stranke demokratske akcije (SDA) za “jedinstvenu islamsku BiH s muslimanskom dominacijom” od koje su se Srbi branili, te je ustvrdila da su Sarajevo, Srebrenica i druga mjesta, kao “branjeni gradovi”, bili legitimna vojna meta, kao i da Mladić “nikada nije naredio nijedan zločin” i da nije imao “genocidnu namjeru”, jer ne postoji njegovo pisano naređenje da se pobiju Bošnjaci.

Među Mladićevim svjedocima koji su tvrdili da su Bošnjaci i Hrvati dobrovoljno napuštali ratne zone bio je i sadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a neki od svjedoka Obrane su tvrdili da su Bošnjaci “dobrovoljno” odlazili u “prihvatne centre” radi “zaštite”.

Tužitelji i branitelji su se složili da su Mladićeve snage u ljeto 1995. godine zarobile više od 200 pripadnika UNPROFOR-a, ali je Optužba dokazivala da su oni bili taoci, a Obrana da su bili ratni zarobljenici.

Tužilaštvo u žalbama traži kazne za genocid u drugim općinama

Tužilaštvo je u najavi žalbe na presudu predložilo da Apelacijsko vijeće proglasi Mladića krivim za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u općinama Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica, odnosno za točku optužnice po kojoj je oslobođen.

U žalbi Tužilaštvo navodi kako je pogrešan nalaz iz presude da “Mladić i drugi sudionici u UZP-u nisu dijelili genocidnu namjeru da unište Muslimane i Hrvate u tim općinama”, te traže da Apelacijsko vijeće utvrdi da je na meti Mladićevih snaga bio “značajan dio” muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

Također, tužitelji žalbom traže da bude ispravljen zaključak iz prvostupanjske presude, za koji tvrde da je pogrešan, da Mladić nije imao genocidnu namjeru u tim općinama.

Mladićeva Obrana je u najavi žalbe zatražila da, zbog niza pravnih i činjeničnih grešaka, presuda kojom je osuđen na doživotni zatvor bude poništena, a on oslobođen, dok je alternativni prijedlog da mu bude ponovno suđeno.

Prema mišljenju Obrane, Haški sud je pogriješio kada je u presudi Mladiću utvrdio da je postojao UZP čiji je on bio pripadnik, a branitelji pobijaju i nalaz iz presude da su postojala zločinačka udruženja u Sarajevu i Srebrenici.

Branitelji navode i da Mladić nije imao pravedno suđenje zato što su njegova prava “grubo prekršena”, a žalba je izjavljena i na kaznu uz tvrdnju da sudije nisu u obzir uzele olakšavajuće okolnosti, dok se dio žalbe odnosi i na uzimanja za taoce pripadnika UNPROFOR-a u proljeće 1995. godine.

Izmjene Sudskog vijeća usporile završetak procesa

Mehanizam za međunarodne krivične sudove je u rujnu 2018. prihvatio zahtjev Mladićeve Obrane za izuzeće troje sudaca iz žalbenog postupka zbog navodne pristrasnosti, odnosno suca Theodora Merona te Carmela Agiusa i Daquna Liua.

Ovaj zahtjev Obrane je prihvatio sudac Jean-Claude Antonetti, koji je u odluci naveo da troje sudaca “djeluju pristrano” s obzirom da su u ranijim predmetima u Haagu donosili određene zaključke koji se tiču Ratka Mladića. Antonetti je o ovom zahtjevu odlučivao nakon što se predsjednik MMKS-a Meron izuzeo iz odluke zbog toga što se podnesak odnosi i na njega.

Branitelji su u podnescima citirali dijelove presuda koje su suci Meron, Agius i Liu pisali, a u kojima su, prema mišljenju Obrane, doneseni “neprihvatljivi zaključci koji se odnose na Mladića”.

Za Agiusa i Liua su u podnescima naveli da su bili članovi Vijeća i sudjelovali u odlukama u nekim od predmeta za Srebrenicu za koje se sudilo u Haškom sudu, dok je za Merona napomenuto da je ovaj predsjedavao vijećima koja su Radislava Krstića i Zdravka Tolimira osudila za genocid u Srebrenici, te da je u ovim odlukama navedeno da je Mladić “namjeravao ubiti bosanske muslimane”, kao i da je imao znanja o nezakonitim aktivnostima njegovih podređenih.

Haško tužilaštvo je potom zatražilo da se ova odluka preispita, ali je MMKS odbio njihov zahtjev, te je imenovano novo vijeće kojeg čine predsjedavajuća Prisca Matimba Nyambe, te suci Aminatta Lois Runeni N’gum, Gberdao Gustave Kam, Seymour Panton i Elizabeth Ibanda-Nahamya.

Troje novih sudaca koji su imenovani u Žalbeno vijeće u Mladićevom predmetu nisu imali ranije predmete koji se tiču Srebrenice.

Sutkinja Nyambe ranije je u Haagu donosila odluke kojima je osporavala genocid u Srebrenici.

Ona je u predmetu protiv bivšeg visokog oficira Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira imala izdvojeno mišljenje, kojim je dovodila u pitanje zaključke o njegovoj odgovornosti i generalno o karakteru zločina.

Iznošenje žalbi trajat će dva dana i Mladić će imati priliku da se obrati

Prvog dana izlaganja žalbi u utorak, 25. kolovoza je planirano da počne desetominutnim izlaganjem predsjedavajuće Apelacijskog vijeća Prisce Matimba Nyambe. Potom će prema rasporedu, Mladićeva Obrana imati tri sata da iznese sve svoje žalbene navode izjavljene na prvostupanjsku presudu. Istoga dana će Haško tužilaštvo imati dva sata vremena odgovoriti na žalbu Obrane.

Sljedeći dan, 26. kolovoza, počet će obrazlaganjem žalbe Tužilaštva na presudu Mladiću, nakon čega će Obrana imati sat i pol vremena iznijeti svoj odgovor na tu žalbu. Istoga dana je predviđeno i Mladićevo obraćanje Apelacijskom vijeću i njegovo izlaganje na prvostupanjsku presudu.

Iz MMKS-a su ranije priopćili da će iznošenje žalbi biti održano bez prisustva novinara i javnosti zbog pandemije COVID-19. Prijenos iz sudnice imat će polusatno kašnjenje za javnost, objavio je portal Detektor.ba.

MOŽETE LI VJEROVATI?! Dnevnik ratnog zločinca Ratka Mladića pretvoren je u umjetnost!

Autor:S.P./Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.