fbpx
foto HINA/ POOL/ Damir SENÈAR/ ds

IZJAVE NAKON POTPISIVANJA UGOVORA: Plenković: Snažimo sposobnosti hrvatske vojske!, Macron: Podržavam napore da pristupite Schengenskom prostoru

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron u službenom je posjetu Republici Hrvatskoj.

Nakon jučerašnje radne večere s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrima, Macron je u četvrtak ujutro bio na Pantovčaku, gdje mu je domaćin bio predsjednik Republike Zoran Milanović, nakon čega je otišao u Banske dvore gdje ga je primio premijer.

Danas su Macron i Plenković potpisali Strateško partnerstvo, a ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly potpisali su Ugovor o nabavi aviona Rafalea.

Premijer Plenković i predsjednik Macron daju izjave nakon potpisivanja ugovora.

Prvi govori premijer Plenković.

“Zadovoljstvo mi je pozdraviti mog prijatelja, francuskog predsjednika. Prvi je to službeni posjet francuskog predsjednika Hrvatskoj nakon neovisnosti. Mi smo potpisali strateško partnerstvo, dokument koji se nadovezuje na prvi takav akt potpisan 2010. Unaprjeđujemo naše odnose na šest razina. Imali smo milijardu eura razmjene u 2020. godini, Francuska je jedan od značajnijih ulagača. Francuski turisti posjećuju Hrvatsku, očekujemo da će njihov broj i rasti. Veselimo se predstojećem francuskom predsjedanju Vijećem EU, puno je zajedničkih tema, hrvatska Vlada je proeuropski orijentirana. Bitna nam je jasna i čvrsta podrška Francuske, na putu i Schengenski prostor i eurointegracije, to želimo realizirati u mandatu ove Vlade. Potpisivanje ugovora o nabavi Rafalea predstavlja poseban značaj posjeta i nove faze odnosa, snažimo sposobnosti hrvatske vojske. Očekujemo da ovaj ugovor potakne suradnju među našim obrambenim industrijama, razgovarali smo o globalnim temama, drago mi je da Macron ima veliko znanje, posebna tema je bila BiH, objasnili smo poziciju Hrvatske, nadam se da ćemo iznaći rješenje da se potakne reforma izbornog zakona”.

Sada govori Macron.

“Naše prijateljstvo je vrlo važno, nakon ove zdravstvene krize, vi ste prošli kroz strašne potrese, solidaran sam s hrvatskim narodom. Hrvatska je 2020. predsjedala EU, mi počinjemo početkom 2022. To je još jedan most među našim zemljama. Postoji sinergija u odnosu na klimu, digitalizaciju. Upoznat sam i podržavam napore da pristupite Schengenskom prostoru, to je u sklopu reforme koju želimo, na kojoj će francusko predsjedavanje raditi početkom godine. Pričali smo o Zapadnom Balkanu i to su također naše zajedničke teme. Pričali smo i o međunarodnoj situaciji, problemima Bugarske i Sjeverne Makedonije. Zahvaljujem vam jer ste uvijek bili pravi, lucidni partner. U ožujku ćemo govoriti o Europi koja bi trebala biti ujedinjenija i koja bi trebala zadržati svoju snagu. Zadovoljan sam strateškim partnerstvom koje smo potpisali. Sporazum o Rafaleima pokazuje da želimo djelovati zajedno, to je suveren izbor Hrvatske, ima povijesni značaj. Ovo je dokaz našeg prijateljstva, nastavit ćemo suradnju na bilateralnom planu i u Europi. Moramo nastaviti djelovati tijekom francuskog predsjedanja”.
Pitanja novinara

Što Strateško partnerstvo obuhvaća? Podržava li Macron što skoriji ulazak u Schengenski prostor?

“Imamo bilateralnu domenu, jačanje političkog dijaloga, nastavljamo raditi na većoj gospodarskoj razmjeni, velike kompanije koje su danas potpisale ugovore su magnet za druge. Želimo da se francusko tržište otvara za hrvatske tvrtke, zatim suradnja u domeni obrazovanja. Želimo unaprijediti i upravnu suradnju. Kada sam ja živio u Parizu, to je bila turistička destinacija broj 1, mi ćemo se truditi biti barem blizu popularni”, rekao je Plenković.

“Hrvatska je spremna za Schengen, proces je ispoštovan, potvrdili ste da imate solidnu organizaciju zaštite granica, potvrdili ste svoju sposobnost nadzora nad granicama. Ovo će učiniti Schengen učinkovitiji”, rekao je Macron.

O situaciju u La Mancheu i migrantima
“Mi izražavamo sućut obiteljima i žrtvama koje su poginule na moru, radi se o migrantima koji su pobjegli iz svojih zemalja, od siromaštva, režima. No, prošli su kroz sustav krijumčarenja. Izražavamo sućut. Naše službe sigurnosti djeluju danonoćno na vanjskim granicama, nikada nije bilo toliko graničara koji se bore protiv nezakonite imigracije. Od siječnja je došlo do 7800 spašavanja na moru, kada ti ljudi dođu na LaManche, već je prekasno. Nastavit ćemo biti prisutni, koristiti ćemo vojne dronove, tražit ćemo veću mobilizaciju Ujedinjenog Kraljevstva jer zapravo čuvamo granicu za njih. Mi organiziramo spašavanje na moru, treba povećati odgovornost naših partnera i suradnju s Belgijom, Njemačkom, Nizozemskom”, rekao je Macron.

O borbi protiv koronavirusa

“Pružamo otpor već dvije godine, i to cijela Europa. Mobilizirali smo zdravstveni sustav, Francuska pomaže susjedima koji su pogođeniji od nas, zaštitili smo poduzeća, kampanja cijepljenja je europska kampanja, želimo biti kontinent koji će najviše procijepiti svoje stanovništvo. Moramo biti uz one koji najviše pate, pokušavamo od građana tražiti proporcionalne napore, zato smo odlučili da nećemo opet u lockdown, nego idemo s covid potvrdama. No zahtjevi su rame uz rame, mi smo građani slobodne nacije, slobodni smo i odgovorni. Od nas se traže cijepljenje i mjere opreza. Ne možemo se koristit istim metodama kao kad nije bilo cjepiva. No, trebamo ubrzati procijepljenost. Jučer ujutro smo na Vijeću za obranu odlučili o nekim koracima, o tome ćemo obavijestiti naciju”, rekao je Macron.

Kako će prema vašem mišljenju kupovina borbenih aviona promijeniti hrvatski strateški značaj. Macron, Hrvatska graniči sa zemljama Zapadnog Balkana, kako gledate na sigurnosnu situaciju u tim zemljama, procese Kosovo-Srbija i slično?

“Kupnja aviona je za nas game changer, dobit ćemo sposobnost kakvu nikada nismo imali, imat ćemo na raspolaganju kakve nema nitko na ovom prostoru, imamo sposobnost odvraćanja, a možemo biti izvoznici sigurnosti i čimbenik stabilnosti na jugoistoku Europe. Ponosan sam da će naša vojska dobiti ovakve avione u našem drugom mandatu”, rekao je premijer.

“EU je čudo demokracije, označila je kraj ratova na tom području Smatram da zapadni Balkan ima europski put, u tom smislu podržavam da osnažujemo te veze, da Hrvatska pristupi Schengenu. To znači jači Schengen koji će imati veću politički dimenziju. Mi u Sofiji nismo rekli da smo protiv proširenja, već da želimo zaustaviti birokratsku situaciju zaustaviti. Mi smo od tog procesa napravili politički proces, u nekim zemljama postoje problemi. U sljedećim mjesecima probat ćemo više toga učiniti da stabiliziramo situaciju između Bugarske i Sjeverene Makedonije i da se u BiH napravi izmjena izbornog zakona”, rekao je Macron.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.