FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Izglasan proračun za 2022. godinu. Svemu je prethodio žestoki uvod u sjednicu i izbacivanje Vidović Krišto iz sabornice

Autor: Dnevno.hr

Hrvatski sabor je na današnjoj sjednici izglasao državni proračun za 2022. čiji će prihodi iznositi 164,5 milijardi kuna, a rashodi 173,8 milijardi kuna.

Proračun koji je predložila Vlada, saborska je većina hvalila, dok je oporba tvrdila da nije realan i ne jamči razvoj.

Oporba je predložila više od 450 amandmana na državni proračun za 2022., no Vlada joj je prihvatila samo njih pet. Vlada je prihvatila i četiri amandmana klubova i zastupnika saborske većine.

Sabor je glasovao i o izmjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu te o novom Zakonu o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.

UŽIVO:

Počela je sjednica. Zastupnici traže stanke. Prvi je to zatražio Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista i najavio da neće podržati proračun.

Nakon njega, Karolina Vidović Krišto zatražila je odavanje počasti ubijenoj djeci iz Domovinskog rata. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da to nije tema i da to “smatra krajnje neprimjerenim i dovela je sve u neugodnu situaciju”. Oduzeo joj je riječ i naložio da izađe iz sabornice. Jandroković je pojasnio da je svaka smrt djeteta u Domovinskom ratu strašna i zaslužuje pijetet i suosjećanje, ali da je ovo zloupotreba prostora i vremena od strane Vidović Krišto.
Odletjela Krišto

“Ne možete sudjelovati u raspravi. Izađite van. Kada je u pitanju izražavanje počasti, dogovorili smo se da takve stvari dogovorimo unaprijed s predsjednikom ili predsjedavajućim u Saboru. Ovo sam učinio jer se radi o zlouporabi, kolegica me dovela u vrlo neugodnu situaciju. Ovo sam napravio jer brani Poslovnik. Odati počast ubijenoj djeci, to trebamo činiti, svim civilnim žrtvama, hrvatskim braniteljima, ali ovo smatram jednom provokacijom, ovo moram reći zbog hrvatske javnosti”, rekao je predsjednik Sabora.

Katarina Peović (Radnička fronta) kritizirala je nabavku novih vojnih zrakoplova i izjavila da se novac trebao iskoristiti za druge stvari poput siromašnih i obespravljenih. “Nismo ih trebali kupiti”, rekla je vezano uz novu vojnu eskadrilu.

Stanke redom traže oporbeni zastupnici. Učinili su to Vilim Matula (Zeleno-lijevi blok), Marija Selak Raspudić (Most), Anka Mrak Taritaš (GLAS), Daniel Spajić (Domovinski pokret), i Peđa Grbin (SDP).
Počelo je odbijanje 450 amandmana.

Izglasan je proračun za 2022. godinu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.