fbpx
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

IZASLANSTVA HDZ-A HRVATSKE I BOSNE I HERCEGOVINE Položeni vijenci i zapaljene svijeće na Tuđmanovom i Šuškovom grobu

Autor: Sanja Plješa

U povodu 30. obljetnice osnutka HDZ-a BiH, izaslanstvo HDZ-a zajedno s izaslanstvom HDZ-a BiH danas su položili vijence i zapalili svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Vijence su položili na grobu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana te ratnog ministra obrane Gojka Šuška.

U izaslanstvu su bili zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, glavni tajnik stranke Krunoslav Katičić, potpredsjednica Zdravka Bušić i međunarodni tajnik Davor Božinović. Izaslanstvo HDZ-a Bosne i Hercegovine činili su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, zamjenica predsjednika Borjana Krišto, dopredsjednici Marinko Čavara, Zdenko Ćosić i Josip Jerković te predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH Željko Raguž.


“Danas smo željeli na poseban način utemeljitelju HDZ-a i prvom hrvatskom predsjedniku te ratnom ministru obrane zahvaliti za sve ono što su radili da bismo mi danas u BiH kao narod mogli tražiti element jednakopravnosti i osjećati se kao konstitutivan narod”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Bez toga, dodao je, HDZ kao stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH bez koje se ne može promišljati politički život, ne bi mogla obilježiti svojih 30 godina postojanja.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Najavio je da će i u Mostaru sutra obilježiti 30. obljetnicu HDZ-a BiH, na skromniji način nego prije, sukladno epidemiološkim mjerama.

Čović je ocijenio da će se još dugo raditi na događajima koji su obilježili nastajanje BiH potpisom Daytonskog i Pariškog sporazuma jer “mnogo elemenata tog sporazuma koji su uspjeli zaustaviti rat nisu na najracionalniji, najprimjereniji način uredili BiH”.

“I zbog potreba našeg pristupanja EU, NATO savezu i zbog potrebe boljeg života u BiH, moramo tražiti nova racionalna rješenja i zaštiti jednakost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda i osigurati legitimno predstavljanje”, naglasio je Čović.

Istaknuo je da postoje ambicije i planovi, ali ambijent je – “jedno nesavršeno društvo koje traži vremena da se neke stvari slože i da napravimo jedan otklon od vremena užasa rata”.
“Trebat će”, istaknuo je Čović, biti uporan.

No, smatra da je hrvatski narod dobro organiziran, “i kroz narodni sabor BiH mislim da dosta uspješno pravimo preduvjete da možda do kraja ove godine riješimo pitanje izbornog zakonodavstva”.

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved čestitao je predsjedniku i članovima HDZ-a BiH, sestrinske stranke HDZ-a 30. obljetnicu postojanja.
Pozvao je da se odnos HDZ-a i HDZ-a BiH nastavi graditi na temeljima kako je uspostavljen. Izrazio je punu potporu i suradnju HDZ-u BiH u težnjama i realizacijama svih ciljeva koje je Čović naglasio.

 

Prve ocjene Ustavnog suda o odlukama Stožera očekuju se u rujnu: ‘Radimo i tijekom ljeta’

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.