cemp

Iz tvrtke C.E.M.P. odbacili optužbe vezana za aferu te poručili: EVO KAKO HRVATSKE ŠUME OPSTRUIRAJU INVESTICIJE U HRVATSKOJ!

Autor: Dražen Krajcar

Iz tvrtke C.E.M.P. oglasili su se priopćenjem kako bi javnosti dodatno objasnili njihov odnos s Hrvatskim šumama te izjavu vezano uz policu Generali osiguranja koja se spominje u vezi s privođenjima u aferi s 13 osumnjičenih.

Priopćenje, u kojem su žestoko napali Hrvatske šume, prenosimo u cijelosti:

“Projekt izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene zapravo je pravi primjer na koji se način opstruiraju vrijedne investicije u Hrvatskoj. Hrvatske šume se ponašaju kao država u državi ne poštujući zakone niti pozitivne zakonske propise. Isto tako, ne poštuju ni Ugovore koje su same potpisale, u ovom konkretnom slučaju radi se o Ugovoru o izgradnji i korištenju šumskih putova koji je potpisan između C.EM.P.-a i Hrvatskih šuma 4. travnja 2017. godine, vezano uz projekt izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene. Investitor je po tom Ugovoru trebao izgraditi šumske puteve poštujući sve propisane uvjete Hrvatskih šuma i to u roku od 12 mjeseci, što je i ispunio i u što je investirao ukupno 29 milijuna kuna. Nakon toga počinje agonija investitora s Hrvatskim šumama koje na sve načine opstruiraju, odugovlače i ucjenjuju investitora protivno potpisanom Ugovoru.

Naime, nakon što je C.E.M.P.  izgradio ceste prema Ugovoru, Hrvatske šume odbijaju preuzeti ih i dostaviti svoju procjenu izvedenih radova. Nakon 18 mjeseci tijekom kojih su Hrvatske šume vršile razne pritiske i ucjenjivale investitora vezano uz iznos za koji će priznati izgrađene ceste, Šume šalju ponudu i procjenu izgradnje cesta na 9 milijuna kuna, iako je vrijednost radova 29 milijuna kuna.

Nakon toga obračunavaju investitoru dodatno i naknadu za služnost u iznosu od 6,1 milijuna kuna i za ceste koje su napravljene za njih, ali i za stare državne ceste kao i za privatne parcele koje je investitor platio privatnim osobama. Taj obračun Hrvatske šume napravile su izbjegavajući važeći Ugovor s investitorom i prema kojem je investitor izvršio sve preuzete obveze, ali i protivno pravilniku Ministarstva poljoprivrede RH koji je stupio na snagu prošle godine. Na taj način investitora oštećuju i naplaćuju mu kroz gradnju cesta 29 milijuna kuna te još dodatno 6,1 milijuna kuna prisilne i protuzakonite naknade, što je ukupno 35,1 milijuna kuna. Da su primijenile tada važeći pravilnik za obračun naknade, bez postojećih starih cesta te cesta koje su izgrađene na privatnim parcelama, taba bi obračunata naknada iznosila 1,5 milijuna kuna za cijelu površinu, a samo 0,5 milijuna kuna ako se izuzmu ceste koje su predane Hrvatskim šumama.

Međutim, znajući da investitor nema vremena za vođenje sudskog spora i dokazivanja, Hrvatske šume ucjenjuju investitora da plati naknadu u iznosu od 6,1 milijuna kuna te ne pristaju na prijeboj potraživanja, iako je investitor predao izgrađene ceste u koje je uložio 29 milijuna kuna. Dodatno, važno je napomenuti kako Hrvatske šume obračunavaju štetu na šumama na području u kojem uopće nema šuma, već se radi o šikari i niskom raslinju, a u knjigama Hrvatskih šuma vode se kao šume visoke kategorije. (fotografija u privitku).

Dakle, C.E.M.P. je ukupno za izgrađene ceste i naknade platio 35,3 milijuna kuna te je zbog protupravno obračunate naknade, nepriznavanja stvarne vrijednosti izgrađenih cesta i odbijanja prijeboja potraživanja od strane Hrvatskih šuma, oštećen za gotovo 35 milijuna kuna.




Na sve nepravilnosti i nezakonitosti u postupanju u nekoliko smo navrata ukazali na sastancima s Hrvatskim šumama te se za pomoć obratili raznim institucijama i prijateljima kako bi razriješili ovaj spor koji nas je vodio u propast zbog rokova koji su nam izmicali zbog ucjena Hrvatskih šuma.

Što se tiče police osiguranja za projekt vjetroelektrane Krš-Pađene koja se spominje u medijima u kontekstu jučerašnjih privođenja, možemo potvrditi kako C.E.M.P. nema nikakvih saznanja o tome, niti ima ugovorenu niti je ugovarao policu s Generali osiguranjem.

Nadamo se da će pravosudne institucije rasvijetliti sve okolnosti u ovom slučaju te da će pojedinci odgovarati za učinjenu štetu investitoru.”, stoji u priopćenju.




POPIS OSUMNJIČENIH U AFERI HRVATSKE ŠUME Evo tko je sve ‘pao’

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.