fbpx

IZ SRBIJE OPTUŽUJU HRVATSKE POLICAJCE! Pred očima svih isplivalo: ‘Izbjeglice svjedoče da je policija Hrvatske najbrutalnija’

Autor: N.K

Optužbe za brutalno postupanje hrvatske policije prema migrantima pljušte sa svih strana, a najnovije stižu iz Beograda.

“Uz granicu Srbije s Hrvatskom trenutno je više od 4000 izbjeglica i migranata iz Afganistana, a pri prelasku se često suočavaju s brutalnošću hrvatske policije”, ocijenio je u ponedjeljak u Beogradu na tiskovnoj konferenciji Zaklade Rosa Luxemburg, predstavnik te zaklade za jugoistočnu Europu Vladan Jeremić.

“Kolektivna protjerivanja”

Istaknuo je da se kolektivna protjerivanja, zlostavljanje i arbitrarna uhićenja događaju duž srpsko-hrvatske granice od 2016. do 2021. unatoč naporima organizacija civilnog društva da se tako što ne dogodi.

Hrvatska strana negira optužbe o nehumanom postupanju prema migrantima.

Jeremić je rekao da je Zaklada, bliska njemačkoj stranci Die Linke, podržala rad autora Nikole Kovačevića “Dokumentiranje povreda prava na granici između Srbije i Hrvatske: Smjernice za izvještavanje, zagovaranje i strateško zastupanje” objavljen ove godine.

Policija Hrvatske najbrutalnija?

Milica Švabić iz beogradskog Centra za razvoj socijalnih politika bila je također izravna.

“Nasilno ponašanje se ne događa u suradnji sa srpskom policijom, već izvan graničnih prijelaza, uz prebijanje, ponižavanje, otimanje dragocjenosti i prijetnje oružjem”, izjavila je za Klikaktiv.

Ta se praksa protuzakonitih i nasilnih protjerivanja izbjeglica s teritorija Hrvatske i dalje svakodnevno provodi, ukazala je Švabić.
Iako tih protjerivanja ima i s teritorija Mađarske i Rumunjske, izbjeglice svjedoče da je policija Hrvatske najbrutalnija u protjerivanju, rekla je Švabić, ustvrdivši kako protjerani redovito prijavljuju da su ih hrvatski policajci tukli palicama, kundacima, a mnogi su pretrpjeli teške tjelesne ozljede, uključujući prijelome i ozljede glave.

“Policajci anonimno pružaju podatke”

Ana Ćuća iz zagrebačkog Centra za mirovne studije rekla je kako se od 2016. provodi “sustavno nasilje Republike Hrvatske nad migrantima”, uz otimanje osobnih stvari i telefona, premlaćivanje, zatvaranje u podrumske prostorije, napade policijskih pasa.

Žrtve nisu samo odrasli, već i djeca. Ne radi se o individualnim slučajevima, već o naređenju s političkog vrha, čije izbjegavanje često nije moguće, ustvrdila je Ćuća.

Ćuća tvrdi kako se aktiviste koji protiv toga dižu glas zastrašuje. Također, smatra kako je do nasilja nad migrantima došlo zbog promjene migrantske politike u EU.
Navela je kako sve više hrvatskih policajaca anonimno pruža podatke o strukturi sustava nasilnog i protuzakonitog protjerivanja izbjeglica.

Nikola Kovačević, inače dobitnik UNHCR-ove nagrade “Nansen” za pomoć izbjeglicama za Europu u 2021. godini, rekao je kako se radi o svakodnevnoj, flagrantnoj i javnoj primjeni sile nad migrantima.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.