Foto: Instagram

Iz Amerike je preselila u Srbiju i gadno požalila: ‘Ovakve stvari mi nisu izgovorili nigdje u Europi’

Autor: M.P.

Katka Lapelosová za sebe kaže da ima slavenske korijene, rođena je i odrasla u New Yorku, no nakon razvoda 2020. odlučila se preseliti u Srbiju. Priznaje, to je bila greška, iako je o životu u ovom dijelu Europe sanjala još od 2008. godine, kada je studirala u Pragu. U tekstu za Business Insider ispričala je svoju priču.

“Magistrirala sam engleski i zaljubila se u svoj najboljeg prijatelja iz srednje škole. Naša skoro 10-godišnja veza je bila fantastična, ispunjena divnim uspomenama, uključujući nekoliko putovanja u Europu. Svaki put kada bismo se vratili u SAD, postavila bih pitanje zajedničkog preseljenja u inozemstvo, no on nije bio oduševljen idejom”, prisjeća se.

Kako je vrijeme odmicalo, Katka je postala svjesna da su im želje po pitanju budućnosti različite, a 2020. su se odlučili razvesti. “To je bila bolna, ali neophodna odluka. Osjećala sam se kao da imam drugu šansu ostvariti svoje snove. Kasnije te godine sam se trajno preselila u Srbiju. Iako ne želim ostati ovdje, zahvalna sam na iskustvima”, rekla je.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @idiottraveler
‘Srbija me jako iznenadila’

Kartu je rezervirala u ožujku 2020. Nikada prije nije bila u Srbiji i bila je prilično neupućena u povijest i kulturu te zemlje. Nije znala jezik, tek je čula da se devedestih odvijao gadan rat. Također je znala da imaju mnogo sjajnih košarkaša i tenisača. Kada je sletjela, primijetila je koliko je srpsko selo lijepo, ali najviše ju je iznenadio Beograd.

“Nisam bila sigurna hoće li biti oronuo od rata ili će stanovnici biti kivni jer sam Amerikanka. No, svi s kojima sam razgovarala bili su jako ljubazni. Kako mi se jako svidio Beograd, kupila sam stan u jednom od najpopularnijih područja za otprilike 50.000 dolara. Temeljito sam ga renovirala i sada tu živim”, ispričala je.

Kaže, nakon preseljenja u Europu naučila je puno o sebi i život joj definitivno nije isti, no postoje neke stvari koje bi mijenjala kada bi sve mogla ponoviti. Detaljno je navela o čemu se točno radi.
 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @idiottraveler

Bila je šokirana onime što su joj izgovorili na spojevima

Za početak, iskrena je Katka, smatra da je trebala bolje istražiti kakva je kultura odlazaka na spojeve. Naglašava, izlazila je s muškarcima iz Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Španjolske i Slovačke, no nikada nije imala vezu tijekom života u Srbiji. Njezina iskustva s izlascima na spojeve su bila dramatično drugačija od onoga što je prije iskusila. Priznaje, uzimala je zdravo za gotovo kako bi to moglo utjecati na njezin život.

“Drugdje u svijetu muškarci su obično fascinirani mojim akademskim i karijernim postignućima, putovanjima i mojim ambicijama općenito. U Srbiji mi se muškarci obraćaju, a kad se pokušam upustiti u razgovor, ili me ignoriraju ili kažu da previše pričam. Nisam navikla na to”, iskrena je.

Nadalje, kaže da su je muškarci otvoreno nazivali debelom na spojevima, a neki susjedi su joj rekli da bi mogla naći dečka ako bi smršavjela ili nosila ljepšu odjeću. “Ovako nešto mi nisu rekli nigdje drugdje u Europi”. Zapazila je da Srbi vole izlaziti s ljudima unutar svojih užih krugova, a mnogima članovi obitelji ‘namjeste’ nekog za spoj. Zaključila je, mišljenje obitelji tamo je jako važno.

Mnogo je sati provela u razgovoru s prijateljima Srbima, mislila je da nešto s njom nije u redu, no i oni su vidjeli da se ne uklapa u njihove kulturne standarde. Zatim kaže da joj se upucavalo mnogo oženjenih muškaraca, a neki su čak oženjeni ženama iz njezinog društvenog kruga. Na kraju je shvatila da će normalnu vezu ostvariti tek kada se odseli.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @idiottraveler

Zanemarila je faktor obitelji i prijatelja

Jednom od svojih grešaka smatra i to što prilikom procesa donošenja odluke o preseljenju u obzir nije uzela svoju obitelj i prijatelje. Iako voli živjeti u inozemstvu, još uvijek osjeća čežnju za domom. Razočarana je što ju je tijekom cijelog tog vremena u Srbiji posjetio tek samo prijatelj.

“Beograd ima direktan let iz New Yorka, gdje živi većina članova moje obitelji i prijatelja, ali destinacija im se ne čini tako privlačnom kao Pariz ili Barcelona. Nitko mi nije dao čvrst razlog zašto ne dolaze, ali mnogi od njih još uvijek Srbiju povezuju s negativnim stereotipima — poput gangstera ili kriminalaca. Neki čak misle da živim u Sibiru ili Siriji”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @idiottraveler

Požalila što je kupila stan

Jednom od grešaka smatra i kupnju stana, umjesto da se odlučila za opciju najma. Uvjerena je da je napravila grešku zbog silne želje da posjeduje vlastitu nekretninu. Nakon tri godine u Srbiji osjeća se da je zaglavila. “Ne želim više ostati ovdje, ali također nemam bazu u SAD-u. Za sada moram ostati dok ne smislim solidniji plan preseljenja, a čak i tada moram smisliti što ću sa svojim stanom”.

Dodaje da su troškovi najamnine u Beogradu znatno nižu u usporedbi s drugim dijelovima Europe. “Da sam odustala od kupnje, mogla sam unajmiti stvarno lijep stan za oko 400 do 600 dolara mjesečno i još uštedjeti novac za svoj dom iz snova. Plaćam oko 32 dolara mjesečno za struju, vodu, održavanje zgrade te račun za internet i telefon”.

Dodaje da je dobila iznimno dobru ponudu kada je kupovala stan, no zna da bi joj opcija najma omogućila više slobode, možda čak i da ode u druge zemlje, prije no što odabere gdje će se nastaniti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @idiottraveler

‘Trebala sam malo pričekati i Hrvatsku’

Za kraj, kaže da je kao digitalni nomad razmišljala o preseljenju jer je ostvarenje njezinih životnih ciljeva poput zdrave veze, zasnivanja obitelji i napretka u karijeri zastalo u Beogradu. Traži radnu vizu da bi se vratila u Prag, no još uvijek mora rješavati imovinu u Srbiji.

Najviše žali što nije bila strpljivija. “Hrvatska je otvorila jednogodišnji vizni program za digitalne nomade u siječnju 2021. godine. Da sam pričekala još par mjeseci, mogla sam to iskoristiti. Uskoro su to učinile i druge zemlje poput Malte ili Grčke. S tim područjima sam povezana više nego sa Srbijom”.

Zaključuje, jednog dana će ostvariti svoje ciljeve i europski život iz snova. “Iako stvari u Beogradu nisu ispale baš onako kako sam planirala, mislim da se sve događa s razlogom i da je preseljenje tamo nakon razvoda upravo ono što sam trebala napraviti”.

Britanac otkazao rezervaciju apartmana u Splitu: Razlog je bizaran

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.