Photo: Borna Filic/PIXSELL

IVIĆ PAŠALIĆ VRAĆA SE U HDZ: Plenković postupno gradi novu desnu struju

Autor: Iva Međugorac/7dnevno

U politici HDZ-a možda više aktivno ne sudjeluju Milijan Brkić, Miro Kovač i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, no ako je netko kojim slučajem pomislio da će se predsjednik te stranke Andrej Plenković trajno distancirati od konzervativaca i utemeljitelja ove državotvorne stranke, taj mora da se gadno prevario. Plenković HDZ namjerava usmjeriti ka desnom centru, ali u njegovim redovima, po svemu sudeći, ima mjesta za one koji svoja stajališta elaboriraju umjereno. Oni nešto rigidniji reći će da Plenkoviću naprosto ne trebaju ekstremisti koji kvare njegov europski ugled, premda doista u HDZ-u više nije moguće pronaći tvrde zagovornike desne politike. Plenković u svojoj stranci postepeno gradi jednu novu desnu struju oslanjajući se na politiku prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Shodno tome u potpredsjedništvo stranke ugurao je zaboravljenu Zdravku Bušić. Na njegovim saborskim listama našao se i konzervativac Ivo Lučić, a u njegovoj Vladi na ministarskoj, ali i potpredsjedničkoj funkciji zadržao se general Tomo Medved. Tu je i Mario Kapulica, prvi predsjednik stranačke mladeži, inače blizak s Ivićem Pašalićem koji također razmišlja o povratku u političku arenu. Da Pašalića politika zanima, potvrdio je iznoseći svoja promišljanja o proslavi „Oluje”.

„Treba se zalagati za vrlo jasno govorenje istine, baza svih odnosa je govorenje istine i o tome zašto je društvo na relaciji većinski manjinskih naroda bilo podijeljeno”, izjavio je nekadašnji savjetnik za vanjsku politiku bivšeg predsjednika Tuđmana dodajući da je pokojni predsjednik nastojao stvoriti slobodnu Hrvatsku uz što manje žrtava. To što Pašalić o Tuđmanu progovara s dozom respekta nije nikakvo iznenađenje, ali ono što definitivno iznenađuje jest da on vodi razgovore s aktualnim rukovodstvom HDZ-a o njegovom povratku u tu stranku.

Jasna poruka

„Pomagao sam aktivno u drugoj izbornoj jedinici. Ja sam uvijek bio HDZ-ovac pa i nakon što me Sanader pokrao i eliminirao. Kada će moje članstvo u HDZ-u biti formalno, to je pitanje vremena”, tvrdi Pašalić koji je u kampanji za vrijeme proteklih parlamentarnih izbora pomagao Gordanu Jandrokoviću, Anti Deuru te Šukundi. Kada se, pak, i formalno njegov status u stranci oslužbeni, a upućeni svjedoče da bi se to uskoro moglo dogoditi, bit će to još jedno iznenađenje iz Plenkovićeve kuhinje budući da je u stranku nedavno vratio stranačkog doajena Matu Granića. Premijer je navodno u prilično kvalitetnim odnosima i sa samim Pašalićem čija je tvrtka Mundus Viridis od države dobila potporu u vidu minimalca tijekom prvog vala koronavirusa. Pašalićeva tvrtka od države je dobila još jedan unosan posao. Radi se o opremanju većine od 64 stana koji su osigurani za azilante u Hrvatskoj. Pašalićeva tvrtka posao potpunog opremanja 46 od 64 stana dobila je na javnom natječaju koji se dijelio u četiri grupe, a Mundus Viridis dala je najbolju ponudu za tri grupe. Pašalićeva tvrtka tako će kompletno opremiti 19 stanova u Sisku, tri u Dugoj Resi, 11 u Karlovcu, po dva u Bjelovaru, Daruvaru i Slavonskom Brodu, po jedan u Koprivnici i Osijeku i njih pet u Požegi.

Unosni posao

Posao je težak ukupno nešto manje od tri milijuna kuna, dok dio kolača koji otpada na Mundus Viridis iznosi oko dva i pol milijuna kuna. Pašalićeva tvrtka prije nekoliko godina nagrađena je prestižnom Red Dot nagradom za dizajn u kategoriji namještaja za dom. Zasluge za tu nagradu Pašalić je u jednom svojem televizijskom gostovanju pripisao talentiranom timu kojim ravna njegova supruga Ksenija. Da je riječ o obiteljskom biznisu, potvrđuje i to što je Pašalićev sin Domagoj član Uprave zadužen za financije. Tvrtka je ovo u čijoj je radionici osmišljen namještaj od domaćeg hrasta i oraha s brendom Milla&Milli. Inače, Pašalić je rođen u Šujici pored Tomislavgrada. Svoj rodni kraj napušta po dolasku na studij u Zagreb gdje upisuje Medicinski fakultet. Potom odlazi na služenje vojnog roka u Novi Sad, a po povratku se zapošljava u ivanečkom Domu zdravlja. Sa svojom Ksenijom ženi se 1986. godine, a već naredne godine privodi kraju poslijediplomski studij kliničke farmakologije na mostarskom Medicinskom fakultetu. U politiku, kao i mnogi drugi HDZ-ovci, ulazi početkom devedesetih, i to kao šef stranačkog ogranka u općini Ivanec. Na prvim višestranačkim izborima izabran je za zastupnika u Društveno-političkom vijeću Sabora, nakon čega postaje ravnatelj bolnice u Klenovniku. U Zagreb stiže početkom 1992. kada preuzima ravnateljsku poziciju u domu u Svetošimunskoj. Nekoliko mjeseci nakon toga dobiva stan u općini Maksimir, a iste godine preuzima poziciju predsjednika Izvršnog odbora HDZ-a – navodno po zagovoru Stipe Mesića. Mladi i prosperitetni liječnik ubrzo ulazi i u predsjedništvo stranke, a nakon toga Tuđman ga imenuje svojim savjetnikom.

Dugo se držao

Uz pokojnog predsjednika zadržao se sve do kraja 1999., a u politici je prošao „sito i rešeto”. Bio je saborski zastupnik, potpredsjednik HDZ-a, šef Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, kao i šef Tuđmanova izbornog stožera na izborima 1997. godine. Dok je on gradio svoju političku karijeru, oko njega su se gradile glasine o aferama pa se tako povezivao uz sumnjive poslove oko čuvene Dubrovačke banke. Smijenjeni direktor Neven Barač spominjao ga je kao petog ortaka govoreći da je ovaj poznat ostalim ortacima koji su potpisali ugovor s ciljem preuzimanja banke.

Ortački ugovor potom je ukraden iz odvjetničkog ureda zagrebačke odvjetnice Anice Hukelj. Baračeve tvrdnje na sudu nisu dokazane, a Pašalić je osobno sve njegove navode demantirao. Spominjalo se Pašalićevo ime i u aferi Grupo kada je Račanova Vlada uhitila Ninu Pavića i niz drugih aktera zbog sumnje da su se organizirali kako bi ostvarili medijski monopol, ali i tada je prošao neokrznuto. Okrznula ga je tek pojava Ive Sanadera od kojega je izgubio na unutarstranačkim izborima 2002. godine, što nije prošlo lagodno jer se tvrdilo kako je Pašaliću ukradeno 300 glasova koji su otišli u korist Sanadera. Da je to učinio, osobno je priznao Ivan Drmić tvrdeći da je tako postupio prema nalogu Ive Sanadera. Suočen s prijevarom i netransparentnim postupkom Pašalić napušta stranku kojoj je dao desetak godina života, ali od politike ne odustaje.

Nije bilo sreće

Sa Miroslavom Tuđmanom, danas najstarijim saborskim zastupnikom HDZ-a, osniva svoju stranku Hrvatski blok, no to nije rezultiralo uspjehom pa se iz političkih voda povlači u one poduzetničke. Pomoću kredita Hypo banke kreće s gradnjom stambenih objekata u Zagrebu i Istri, ali ni u tom pogledu nije imao previše sreće. U medijima se o njemu posljednji puta prilično ozbiljno pisalo sredinom 2000-ih kada je u dvorištu njegove obiteljske kuće eksplodirala ručna bomba. On tada bez puno objašnjavanja poručuje da će osobno odgovornim smatrati Stipu Mesića ako se nešto dogodi njemu ili članovima njegove obitelji. Na sudu se 2010. godine našao sa svojim bratom Zdravkom, suvlasnikom firme Zagreb drvo, tvrdeći da kani izvući novac iz njihova zajedničkog posla kako bi nadoknadio dugovanja iz građevinskog biznisa. Dugo je Pašalić najavljivao povratak na političku scenu, no taj svoj povratnički plan nikada nije realizirao.

Plenković pak danas doista gradi jedan drugačiji HDZ. „Oluju” obilježava s predstavnicima Srba, govore mu drži Ante Gotovina, a savjete mu dijeli Mate Granić. U stranku bi se dakle trebao vratiti i Pašalić, potporu ima od Mire i Ankice Tuđman. Sve su to potezi kojima Plenković zbunjuje one koji prate njegovu karijeru i politička usmjerenja. No, izgleda da on, kojega u stranci nerijetko uspoređuju s Sanaderom, zapravo nastoji postati novi Franjo Tuđman, ali i predvodnik neke drugačije, suverenističke politike pomirbe, što nije loše, ali je istodobno upitna spremnost društva za takve velike korake.

PLENKOVIĆ SE DIČI USPJEHOM VLADE ’To je najveći predujam ikada isplaćen iz EUSF’

Autor:Iva Međugorac/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.