Foto: Nera Simic / CROPIX

‘ISPRAVILI SMO NEPRAVDU NANESENU BRANITELJIMA’ Plenković uoči Dana državnosti: ‘Pravila igre su ista za sve’

Autor: Dnevno.hr

Premijer Andrej Plenković je uoči Dana državnosti gostovao u Dnevniku HTV-a gdje je govorio o novim izbornim jedinicama, rastu BDP-a i stanju u vojsci.

“Mislim da je ovih 2,8 u prvom kvartalu o odnosu na prvi kvartal 2022. godine izuzetno dobar rezultat. To znači da unatoč usporavanju ekonomije na globalnoj razini ekonomskog rasta, Hrvatska ima deveti kvartal zaredom u kojem raste. Visoki rast koji smo imali u prošloj godini, to se sad sve usklađuje.

Pokazujemo otpornost hrvatskog gospodarstva, agilnost i konkretne doprinose mjera koje smo poduzimali u razdoblju krize gdje smo s nekoliko paketa vrijednih 6,8 milijardi eura pomogli građanima i gospodarstvu”, rekao je Plenković naglasivši kako je Vlada u ovoj godini projicirala rast na 2,2 posto.


‘Očekujemo odlične rezultate u trećem kvartalu’

“Moje je duboko uvjerenje, sad već sedam godina na čelu Vlade, da ćemo ako je rast u prvom kvartalu bio 2,8 posto, onda će sigurno biti odlični rezultati u drugom kvartalu, a još bolji u trećem. Ove godine ćemo kad završi turistička sezona, koja traje sve dulje, vidjeti sve efekte ulaska u europodručje i schengenski prostor. Siguran sam da će prihodi od turizma biti rekordni, veći od lanjske, a po dolascima i noćenjima bolji od 2019. godine.

Mislimo kako bi se stopa inflacije trebala smanjivati, biti otprilike 6,6 posto u 2023. godini. Vide se i podaci o smanjenju udjela javnog duga u BDP-u. Mi smo jedna od onih zemalja koja rapidno smanjuje javni dug. Bili smo na 78 posto, pa smo prošle godine došli na 68 posto, ove godine ćemo biti na 62,6 posto. Iduće godine ćemo biti ispod 60 posto”, rekao je Plenković.

Dotaknuo se i optužni nekih gradonačelnika kako im Vlada nešto uzima.

“To nije točno. Sad kad mi činimo temeljnu zadaću zbog čega su nas molili župani, gradonačelnici, čelnici općina, da žele više fiskalne decentralizacije, više novaca i veće ovlasti. Od 2016. do 2022. godine povećali smo ukupno prihode županijama, gradovima i općinama za više od milijardu eura”, komentirao je premijer.

‘Pravila igre su ista za sve’

Govoreći o preslagivanju izbornih jedinice, premijer je istaknuo kako je riječ o skromnoj intervenciji koja jamči svima jednakost.

“Pravila igre su ista za sve. Mi nismo htjeli ići na sustav u kojem bi imali više izbornih jedinica sa različitim brojem zastupnika, tada se sve u potpunosti mijenja”, komentirao je Plenković.
Na pitanje novinara o problemima u komunikaciji na potezu Vlada – predsjednik Milanović kada je riječ o vojsci, premijer je istaknuo kako je njegova Vlada u posljednjih sedam godina duplo povećala proračun za vojsku, policiju i branitelje.

“To uključuje kupnju Rafala, Bradleyja, a da i ne govorimo o povećanju materijalnih prava naših vojnika. Većim ulaganjima ispravili smo veliku nepravdu koja je nanijeta hrvatskim braniteljima i hrvatskim ratnim invalidima”, zaključio je Plenković.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.