Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

ISPOVIJEST MINISTRICE: Divjak odgovorila smatra li se odgovornom za štrajk!

Autor: Dnevno

Ministrica obrazovanja je u razgovoru za RTL govorila o štrajku i zahtjevu SDP-a za njezinim opozivom.

Osvrnula se na danas objavljenu uputu školama o nadoknadi nastave

“Škole su se izjasnile i otprilike svaka treća škola kaže da još uvijek ima 16 nastavnih dana koje treba nadoknaditi. Ostali imaju manje, a određeni broj škola ne trebaju ništa nadoknaditi. U uputi smo poslali da je moguće produžiti nastavnu godinu do 26. lipnja za sve učenike, odnosno za završne razrede srednjih škola do 29. svibnja.”

“To je ono što škole mogu iskoristiti što se tiče produžetka same nastavne godine. Ostalo moraju rasporediti unutar školske godine. Za nas je najvažnije da nema pomicanja krajnjeg roka za rezultate mature, što znači da nema utjecaja na upise na fakultete. Cilj nam je da učenici dobiju zagarantirani broj nastavnih dana i zagarantirane ishoda učenja kako ne bi bili oštećeni.”

Koliko će koštati najdulji štrajk u školama?
“Najvažnije je da Vlada plati sve dane u štrajku, a, naravno, učitelji i nastavnici koji su štrajkali su u obvezi sve nadoknaditi tako da tu neće biti bitnih financijskih utjecaja, odnosno, obveza što se tiče plaćanja. Najvažnije je da isporuka prema učenicima bude u skladu sa zakonom, besprijekorna,” kazala je ministrica.

Na pitanje vjeruje li da će do kraja manadata ostati na funkciji ministrice rekla je sljedeće:

“To je manje važno. Važnije je da je reforma u školama, da smo stvarno uveli i obaveznu informatiku, promijenili kurikulume, radili na edukaciji nastavnika, ušli u CERN, učitelji i nastavnici bit će službene osobe. Puno smo radili na vraćanju povjerenja u sustav. Primjerice, preko eliminiranja svih onih s lažnim diplomama i svjedodžbama. To je važno i to mora biti u fokusu.”

Osvrnula se i na SDP-ov zahtjev za njenim opozivom.

“SDP je konzistentan. Prvo je smanjio plaće učiteljima i nastavnicima kada su bili na vlasti, a sada žele smijeniti one koji su povećali plaće. Mislim da svoj posao radim u skladu sa svim onim najavama i razlozima zašto sam ušla u Vladu. Što se tiče cijelog ovog procesa, upravo mi je danas jedna profesorica iz Zadra poslala e-mail gdje je pisalo da uvijek prosječni napadaju one koji su bolji od njih.”

Na pitanje je li premijer dok je bio štrajk zatražio njenu ostavku i je li razmišljala o ostavci, kazala je “ne i ne”.

Ministar bez premijera ne može govoriti o iznosima koji se mjere u stotinama milijuna kuna
“Kada govorimo o iznosima koji se mjere u stotinama milijuna kuna ne postoji ministar koji to može odlučiti bez premijera. Tu se uvijek premijer mora uključiti u takvim situacijama. Svi koji misle da ministar može to samostalno planirati, primjerice, 500 ili 600 milijuna kuna u proračunu, mislim da ne znaju ništa o funkcioniranju Vlade,” istaknula je ministrica.

Zaključno je rekla kako je zadovoljna svime što je pokrenuto u sektoru obrazovanja.

“Kao što sam rekla, ja se dobro osjećam i kao sveučilišna profesorica, a sada sam zadovoljna sa svime onime što smo i pokrenuli i nastavljamo sada raditi i u sustavu odgoja i obrazovanja, a pred nama su i važne promjene u visokom obrazovanju i ne može se govoriti o strahu. Volje ima da se stvari nastave. Mi bez krucijalnih promjena i shvaćanja da odgoj, obrazovanje i znanost moraju biti u prvom planu sigurno ne možemo naprijed. I zato sam ja ovdje”, rekla je ministrica Divjak za RTL.hr.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.