Foto: Wotchit/ Chris Kleponis

ISPLIVALI TAJNI TRANSKRIPTI: Ovako su prije pada Afganistana razgovarali Biden i sada odbjegli predsjednik: Za to zaduži ratnika!

Autor: M.P.

U posljednjem razgovoru između američkog predsjednika Joea Bidena i njegovog kolege iz Afganistana prije nego što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom, čelnici su razgovarali o vojnoj pomoći, političkoj strategiji i taktikama slanja poruka, ali ni Biden ni Ashraf Ghani nisu bili svjesni niti su se pripremili za neposrednu opasnost koja zemlji prijeti od talibana, pokazuje transkript koji je pregledao Reuters.

Čelnici država razgovarali su približno 14 minuta 23. srpnja.

15. kolovoza Ghani je pobjegao iz predsjedničke palače, a talibani su ušli u Kabul. Od tada je desetke tisuća očajnih Afganistanaca pobjeglo, a 13 američkih vojnika i mnogo afganistanskih civila ubijeno je u samoubilačkom bombardiranju zračne luke u Kabulu tijekom kaotične američke vojne evakuacije.

Biden ponudio pomoć Ghaniju

Reuters je pregledao prijepis predsjedničkog telefonskog poziva i preslušao zvuk kako bi potvrdio autentičnost razgovora. Materijal je pod uvjetom anonimnosti dostavio izvor koji nije bio ovlašten za njegovu distribuciju.

U pozivu je Biden ponudio pomoć ako bi Ghani mogao javno najaviti da ima plan za kontrolu situacije u Afganistanu.

“Nastavit ćemo pružati blisku zračnu potporu, ako znamo kakav je plan”, rekao je Biden. Nekoliko dana prije poziva, SAD su izvele zračne napade kako bi podržale afganistanske sigurnosne snage, što su potezi za koje su talibani rekli da krši mirovni sporazum iz Dohe.

Američki predsjednik također je savjetovao Ghaniju da stekne potporu moćnih Afganistanaca za vojnu strategiju koja će se nastaviti, a zatim da za to zaduži “ratnika”, pozivajući se na ministra obrane generala Bismillah Khan Mohammadija.




Biden je pohvalio afganistanske oružane snage, koje je obučavala i financirala američka vlada. “Očigledno imate najbolju vojsku”, rekao je Ghaniju. “Imate 300.000 dobro naoružanih snaga naspram 70-80.000 i očito su sposobne dobro se boriti.” Nekoliko dana kasnije, afganistanska vojska počela se lomiti.

Problem ‘percepcije’

U većem dijelu poziva Biden se usredotočio na ono što je nazvao problemom “percepcije” afganistanske vlade. “Ne moram vam govoriti o percepciji diljem svijeta i u nekim dijelovima Afganistana, vjerujem da stvari ne idu dobro u smislu borbe protiv talibana”, rekao je Biden. “Potrebno je projicirati drugačiju sliku.”

Biden je rekao Ghaniju da će, ako istaknute afganistanske političke ličnosti zajedno održe tiskovnu konferenciju podržavajući novu vojnu strategiju, “to promijeniti percepciju, a mislim da će slika biti drugačija”.




Riječi američkog vođe ukazivale su da nije očekivao masovnu pobunu i kolaps koji će doći 23 dana kasnije. “Nastavit ćemo se snažno boriti, diplomatski, politički, ekonomski, kako bismo osigurali da vaša vlada ne samo da preživi, ​​već da se održi i raste”, rekao je Biden.

Bijela kuća bez komentara

Bijela kuća u utorak je odbila komentirati poziv.

Nakon poziva, Bijela kuća objavila je priopćenje koje se usredotočilo na Bidenovu predanost pružanju potpore afganistanskim sigurnosnim snagama i administraciji koja traži sredstva za Afganistan od Kongresa.

Ghani je rekao Bidenu da vjeruje kako bi moglo biti mira ako bi mogao “uravnotežiti vojno rješenje”. No, dodao je: “Moramo se kretati brzo.”

“Suočeni smo s opsežnom invazijom, koja se sastoji od talibana, punog pakistanskog planiranja i logističke potpore, te najmanje 10-15.000 međunarodnih terorista, pretežno Pakistanaca koji su u ovo ubačeni”, rekao je Ghani. Službenici afganistanske vlade i američki stručnjaci dosljedno su ukazivali na pakistansku podršku talibanima kao ključnu za ponovno oživljavanje te skupine.

Pakistansko veleposlanstvo u Washingtonu demantira te navode. “Očigledno je da je mit o talibanskim borcima koji prelaze iz Pakistana nažalost izgovor i naknadna misao gospodina Ashrafa Ghanija da opravda svoj propust da vodi i upravlja”, rekao je glasnogovornik veleposlanstva Reutersu.

Reuters je pokušao doći do Ghanijevog osoblja za ovu priču, no bez uspjeha. Posljednja javna izjava Ghanija, za kojeg se vjeruje da je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uslijedila je 18. kolovoza. Rekao je da je pobjegao iz Afganistana kako bi spriječio krvoproliće.

U vrijeme poziva Sjedinjene Države su već planirale povlačenje iz Afganistana, koje je Biden odgodio od datuma u svibnju koji je odredio njegov prethodnik Donald Trump. Američka je vojska početkom srpnja zatvorila svoju glavnu afganistansku zračnu bazu u Bagramu.

Dok su dva predsjednika razgovarala, talibanski pobunjenici kontrolirali su oko polovice afganistanskih okruga, što ukazuje na brzo pogoršanje sigurnosne situacije.

Afganistan je obećavao pomak u svojoj vojnoj strategiji, kako bi krenuli u zaštitu velikih gradova – umjesto na borbu za zaštitu ruralnih teritorija. Biden se s odobravanjem osvrnuo na tu strategiju. Rekao je da bi to pomoglo ne samo na terenu već i u međunarodnoj “percepciji” koja je potrebna za jačanje svjetske potpore afganistanskoj vladi.

“Nisam vojnik, pa vam ne govorim kako bi plan trebao točno izgledati, dobit ćete ne samo dodatnu pomoć, već ćete dobiti percepciju koja je potrebna… ”, Rekao je Biden.

Krive procjene sigurnosnih službi

Nešto više od dva tjedna nakon Bidenova poziva s Ghanijem, talibani su zauzeli nekoliko afganistanskih prijestolnica, a Sjedinjene Države su rekle da je na afganistanskim snagama sigurnosti da brane zemlju.

Dana 11. kolovoza američki obavještajni izvještaji ukazivali su da bi talibanski borci mogli izolirati glavni grad Afganistana za 30 dana i vjerojatno ga preuzeti u roku od 90. Umjesto toga, pad se dogodio za manje od tjedan dana.

Poziv Biden-Ghani također je istaknuo uporne političke borbe koje su mučile afganistansku vladu.

Kad ga je Biden zamolio da uključi bivšeg afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija U konferenciju za novinare, Ghani je odbio. “Karzai ne bi bio od pomoći”. Mjesecima smo pokušavali s predsjednikom Karzaijem. Zadnji put smo se sreli na 110 minuta, proklinjao me i optuživao da sam američki lakej”, rekao je.

Biden je zastao prije nego što je odgovorio: “Zadržat ću mišljenje o tome.”

Karzaija nije bilo moguće dobiti za komentar, unatoč pozivima i porukama jednom od njegovih pomoćnika.

Razgovor generala

U naknadnom pozivu kasnije tog dana, koji nije uključivao američkog predsjednika, Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, general Mark Milley i zapovjednik Središnjeg zapovjedništva SAD-a general Frank McKenzie razgovarali su s Ghanijem. Reuters je također dobio transkript tog poziva.

I u ovom pozivu fokus je bio globalna percepcija događaja na terenu u Afganistanu. Milley je rekao Ghaniju “kako je percepcija u Sjedinjenim Državama, u Europi i medijima nešto što govori o zamahu talibana i njihovoj pobjedi. I moramo kolektivno pokazati i pokušati okrenuti tu percepciju, tu naraciju. “

“Ne vjerujem da nam je vrijeme ovdje prijatelj. Moramo se brzo kretati”, dodao je McKenzie.

Glasnogovornik McKenzieja odbio je komentirati. Glasnogovornik Milley-a nije odgovorio do vremena objavljivanja.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.