Foto: Mladen Pobi / Cropix

IRITIRALI SU JUGOSLAVENSKE KOMUNISTE, A SADA EKIPU ZELENSKOG! Slovenci neće vidjeti Kijev: ‘Nismo htjeli reći da su svi Rusi loši’

Autor: Dnevno.hr

Koncert slovenskog benda Laibach planiran za 31. ožujka u Kijevu je otkazan.

Bend je 27. veljače potvrdio da je organizator odlučio otkazati događaj jer je njegova najava izazvala previše kontroverzi u Ukrajini.

Laibach, subverzivni industrial rock bend koji je od početka pojavljivanja na sceni izluđivao jugoslavensku vlast totalitarnim imidžem kojim su zapravo provocirali totalitarizam, kaže da su bili suočeni s kategoričkim zahtjevom da eksplicitno kažu da su svi Rusi loši i da je sva ruska umjetnost bezvrijedna, na što nisu mogli pristati.

Lokalni organizator koncerta objavio je na društvenim mrežama da je događaj, koji se trebao održati u Bel Etage Music Hallu u Kijevu, otkazan zbog žestoke polemike o stavovima benda o uzrocima rata u Ukrajini.

“Kako ne bismo dijelili Ukrajince u različite tabore i kako bismo uklonili uzrok razdora, odlučili smo otkazati koncert Laibacha u Bel Etageu”, napisao je organizator na Facebooku.

“Unatoč činjenici da je bend izrazio potporu Ukrajini i Ukrajincima te osudio ruski režim, značajan dio publike izrazio je kategorično protivljenje dolasku Laibacha”, napisao je organizator u objavi.

Sve se zakotrljalo nakon jedne izjave

Čini se da se sve zakotrljalo nakon što je Guardian citirao izjavu Laibacha u kojoj su sukob u Ukrajini okarakterizirali kao ‘ciničan posrednički rat za geostrateške interese supersila i financijskog kapitala (vojne industrije, itd.).




“U ovom ratu najviše su ugroženi ukrajinski narod i Ukrajina kao država, a njegove katastrofalne posljedice osjetit će sama Rusija, ali i Europa i druge regije. Mir se može i mora postići samo i isključivo intenzivnom diplomacijom, ozbiljnim razgovorima za stolom, posebice između Amerike i Kine, koji su glavni igrači na šahovskoj ploči, te dva protagonista neposrednog sukoba, Ukrajine i Rusije”, rekao je bend.

Mnogi ukrajinski komentari na Facebooku usporedili su ovaj stav s ruskom državnom propagandom koja “specijalnu vojnu operaciju” prikazuje kao sukob s NATO-om i svodi Ukrajinu na marionetu Zapada.

Laibach je prošlog tjedna najavio koncert u glavnom gradu Ukrajine, rekavši da će sav prihod biti doniran u dobrotvorne svrhe.




Nakon kritičnih komentara u Ukrajini, Laibach je na Facebooku objavio reakciju na kritiziranje koncerta.

“Najava koncerta Laibacha u Kijevu izazvala je velike kontroverze zbog komentara benda na početku ovog nepravednog rata. Ovo nikada nije bila naša namjera. Laibach još jednom želi izraziti nedvosmislenu potporu Ukrajini i Ukrajincima te jednako nedvosmislenu osudu ruskih agresora, a u interesu ne izazivanja daljnjih napetosti, naš koncert u Bel Etage Music Hallu u Kijevu 31. ožujka 2023. neće se održati. Povrat novca za ulaznicu moguć je na mjestu kupnje”.

Poruka dok koncert još nije bio otkazan: Volimo rusku umjetnost, ali svim srcem smo na strani Ukrajine

U ranijoj objavi poslali su poruku ukrajinskoj javnosti uoči koncerta, u kojoj su još jednom izrazili potporu Ukrajincima, no i jasno istaknuli da se neće odreći ruske umjetnosti.

“Ne dolazimo u Ukrajinu da budemo prva, druga ili treća grupa koja će nastupiti u vašem glavnom gradu tijekom rata, kako su neki mediji objavili, već kao jasan izraz podrške vašoj zemlji u ovom ratu.

Ovdje moramo naglasiti da neke naše izjave, koje možda nisu bile u skladu s vašim razmišljanjem, nikada nisu imale za cilj da vas na bilo koji način uvrijede ili umanje važnost vaše pravedne borbe. Od prvih dana ruske agresije na Ukrajinu zauzeli smo nedvosmislen stav i ponovili da u modernom društvu nema mjesta ratu. Geopolitička pitanja ne mogu se riješiti oružanim napadom i političkim huškanjem. Također smo odmah otkazali sve planirane nastupe u Rusiji iu svim intervjuima osudili agresiju Rusije u ovom ratu.

Da ne budemo u zabludi – volimo rusku književnost, glazbu i umjetnost. Volimo Dostojevskog, Bulgakova, Čajkovskog, Skrjabina, Majakovskog, Tatlina, Rodčenka i El Lissitzkog – da spomenemo samo neke – i uvijek ćemo. Ali u ovom besmislenom ratu između Rusije i Ukrajine mi smo svim srcem na strani Ukrajine i njezinog naroda koji se – kao u staroj biblijskoj priči o Davidu i Golijatu – dostojanstveno bori protiv jačeg neprijatelja. Tugujemo s vama za nevinim žrtvama. Radujemo se s tobom tvojim pobjedama.

Ovim koncertom u Kijevu, dakle, slijedimo zov srca, a ne zov razuma. Ukrajini od srca želimo mir i pobjedu u ovom ratu, a bit će nam velika čast nastupiti u ovim teškim vremenima u hrabroj i prkosnoj prijestolnici vaše veličanstvene zemlje. Svima koji sumnjaju u naše stavove, stoga još jednom jasno dajemo do znanja da je Rusija glavni agresor u ovom sukobu destruktivnih političkih i geostrateških interesa.

Ruska vojska ilegalno je ušla na strani teritorij s oružjem i započela ovaj užasan rat. Ukrajina stoga ima puno pravo braniti se i mora se braniti svim sredstvima. Mi vas u tome bezuvjetno podržavamo, zato dolazimo u Kijev i ovom prilikom pozivamo svjetske sile da što prije sjednu za zeleni stol i okončaju ovaj nepodnošljivi pokolj i sve druge ratove i vojne sukobe oko svijet. Sav prihod od prodaje ulaznica doniramo u dobrotvorne svrhe, bez ikakvih obaveza. Slava Ukrajini!”, pisali su iz skupine Laibach dok koncert još nije bio otkazan.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.