fbpx
Foto: Damir Krajac / CROPIX

IPAK SU SE NAŠLI? Pao dogovor sindikata i Vlade, Stipić nije sretan: ‘Mi već sad pristajemo na nižu cijenu rada’

Autor: Dnevno.hr

Šef sindikata Preporod Željko Stipić rekao je da će se dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe odnosno Kolektivnom ugovoru za državne službe ipak potpisati u ponedjeljak jer je na njega pristalo devet od 11 sindikata.

“Članovi sindikata Preporod su se izjasnili i 65 posto njih odbilo je Vladinu ponudu i sindikat Preporod neće biti među onima koji će potpisati sutra dodatak”, rekao je Stipić.

Dodao je da Preporod i Sindikat znanosti nisu bili dovoljni za kolektivno odbijanje ponude:


“Treba biti 50 posto članstva da se prihvati, a ova dva sindikata to nemaju. Nakon što su dva školska sindikata prihvatila dodatak, postalo je jasno da su se stekli uvjeti da on bude pravovaljan”, rekao je u Dnevniku N1.

Ističe da su u subotu na prosvjedu u Dubrovniku najavili prosvjed u slučaju da se ponuda odbije. Također, ističe da slijede pregovori za gradske kolektivne ugovore pa će još ocijeniti situaciju.

“Problem je iduća godina kad se najavljuje inflacija od šest posto, a onda imamo samo tu povišicu osnovice od dva posto, znači mi već sad pristajemo na činjenicu da cijena rada i kupovna moć članova u idućoj godini budu smanjeni. Dvije presudne stvari su ovdje – Vlada nije dala poštenu ponudu za iduću godinu i premijer je stvar predstavio kao gotovu, a to nije bilo tako. Mnogi su članovi poslali poruku premijeru i napisali da se nismo dogovorili jer ponuda ne odgovara zahtjevima”, zaključuje Stipić.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.