Foto: Unsplash

Ipak jedna dobra vijest za roditelje odgajatelje: Neki će i dalje moći primati 280 eura

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Danijela Dolenec, pročelnica Gradskog ureda za obrazovanje u Zagrebu, komentirala je nedavnu odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske, koji je potvrdio da ukidanje mjere “roditelj odgojitelj” nije protuustavno istaknuvši kako ih raduje što je Ustavni sud Republike Hrvatske potvrdio odluku Grada Zagreb.

“Riječ je o mjeri koja je Grad Zagreb samo u 2022. godini stajala 70 milijuna eura. To je značajan iznos, dovoljan da se izgrade mnogi vrtići i omogući svakom djetetu pristup vrtiću. Trenutačno imamo sedam vrtića u izgradnji, a planiramo otvoriti još pet gradilišta. Već iduće pedagoške godine želimo osigurati upis svakog djeteta u gradski vrtić.


Mandat za promjene

Dobili smo mandat za promjene, koje su ponekad izazovne, ali unatoč tome uspjeli smo. Pokazali smo da možemo, a sada ćemo još snažnije nastaviti, bez obzira na izazove s kojima se susrećemo”, izjavila je Dolenec.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Na pitanje novinara je da će roditelji koji imaju djecu mlađu od sedam godina, a zaposle se, i dalje moći primati naknadu od 280 eura.

Podsjetimo, nakon što je sadašnji zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević osvojio vlast u svibnju 2021. godine naslijedio je mjeru “roditelj odgojitelj” koja je usmjerena prema majkama s troje ili više djece, a koje su do tada primale oko 5.000 kuna mjesečno. Tomašević ju je trajno ukinuo prije dvije godine, uz drastično smanjenje za postojeće korisnike.

Požalili se Ustavnom sudu

Roditelji odgojitelji, uz potporu udruge “U ime obitelji” i Željke Markić, prvo su se obratili Upravnom sudu, koji je presudio u korist Grada Zagreba nakon čega su se požalili Ustavnom sudu, koji je također podržao odluku Grada.

Loše vijesti za roditelje odgojitelje: Ustavni sud donio novu odluku

U rujnu 2022., bez nazočnosti oporbe, zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su prijedlog gradonačelnika Tomaševića o dodjeli potpora za samozapošljavanje korisnicima novčane pomoći Grada Zagreba za roditelje odgojitelje. Odluka je obrazložena presudom Visokog upravnog suda RH iz srpnja 2022., koji je priznao pravo Gradu da uređuje područja života, ali i naložio veću razmjernost i ravnotežu između javnog interesa i očekivanja korisnika mjere.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.