Foto: Tom Dubravec / CROPIX

INVAZIJA NA PELJEŠAC, ‘RAZMIŠLJAMO O RAMPI I NAPLATI OD 100 KUNA’! Otvorenje nije svima najbolje sjelo: Javili se ljudi kojima polako pucaju živci

Autor: Dnevno.hr

Velika fešta bila je i prošla, Pelješki most je otvoren, ali bez obzira na to koliko je sreće Hrvatskoj donio, nije svima po volji. I dok se prijelaz za Neum rasteretio 70 posto, pa trajekti zjape prazni, malo pelješko selo Žuljani koje broji oko dvjestotinjak stanovnika broji neke od svojih najtežih dana.

“Govorio sam ljudima da zapamte 26. srpnja, da nama most neće donijeti dobro. E, gdje su vam oči bile. Sad smo puni jednodnevnih turista koji na plaži peku ćevape, ništa ne troše, već sa sobom vuku frižidere, a za sobom ostave smeće. Masovnost nam dolazi”, govori jedan mještanin za Posusje.info.

Poluotok, na kojem se sve do lani smještaj moglo naći po onom starom sistemu – voziš se, pa gdje ti se svidi, staneš, pitaš i nađeš apartman, od otvaranja mosta proživljava pravu invaziju turista.

Gostiju je sve više, “paradajz-turizam” uzima maha, a infrastruktura je ostala ista pa po šavovima pucaju i selo i ljudi. Mještani već razmišljaju o tome da na ulazu postave rampu i ulaz u selo naplaćuju 100 kuna pa tko želi.

Mjesto je do sada slovilo za “skriveni biser” i mirnu destinaciju obiteljskog turizma s mnogo dugogodišnjih gostiju, koji se sad pitaju što se to događa. Mještani strahuju da će im ti gosti otići.

“Ništa lijepo o Žuljani nemojte napisati, da nam ne bi još netko došao, neizdrživo je. Infrastruktura ovo ne podnosi, a i nama je dosta. I prije su ljudima znali krasti ribu iz baluna, sad pokradoše i voće, čim vide maslinu, pod nju zavlače auto, a ljudima koji su svoju parcelu ogradili konopom, da im ne može u dvorište parkirati kako je koga volja, te konope miču. Kad su Makarani prije vapili zbog svega što im se događa, svi smo samo gledali. A sad ćemo mi postati Makarska”, komentiraju mještani Žuljane.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.