Foto: Emica Elvedji / CROPIX

Intrigantna imena iz visoke politike vrte se oko njega: Tko je tajkun kojem gori veliki pogon pored Osijeka?

Autor: Daniel Radman

Pogon osječke tvrtke za obradu plastike Drava International ponovo se našao na stranicama crne kronike nakon požara koji je jutros buknuo u osječkom predrađu Brijest. Inače, riječ je o jednoj od najuspješnijih tvrtki s osječkog i slavonskog područja iza koje stoji poduzetnik Zvonko Bede.

Široj javnosti njegovo ime nije toliko poznato, koliko njegovih bivših poslovnih partnera. Naime, u suvlasništvu Drave Inernational bili su i Zoran Gobac, alfa i omega hrvatskog rukometa te Višeslav Vukojević, sin nekadašnjeg ustavnog suca Vice Vukojevića.


Prema javno dostupnim podacima Gobac i Vukojević su izašli iz vlasništva firme 2017. godine, a danas se uz Zvonka Bedea kao suvlasnici spominju njegov sin Marko te dugogodišnja suradnica i prokuristica tvrke Snježana Alerić.

Krenulo mu s Dravom

No, u Osijeku Zvonko Bede itekako je znano ime još iz 90-ih i doba privatizacije. U Bedeovom poslovnom životopisu stoji da je bio vlasnik Litokartona, grafičke tvrtke koja se bavila i proizvodnjom kartonske ambalaže (kojoj je, uzgred rečeno, bio prijeratni direktor), zatim osječke robne kuće Nama, a bio je i vlasnik slavne Tvornice žigica Drava Osijek, koja se ugasila proizvodnju 2003. godine.

Foto: Vlado Kos/CROPIX

Bede se potom bavi reciklažom sekundarnih sirovina i proizvodima od plastike, ali u tvrtki Doseg koju gasi 2008. godine, da bi mu potom s Dravom International krenuo poslovni uspon.

Iz tog razdoblja pamti se afera kada je, pisali su mediji, Hrvatska agencija za obnovu i razvoj (HBOR) dala kredit Dravi za proširenje proizvodnje i novo zapošljavanje i to zbog lobiranja Vladimira Šeksa. Sporno je bilo to što je Bede, kao vlasnik Dosega, bio dužan državi 20-ak milijuna kuna.

Prihodi od 313 milijuna kuna

Brzo se to zaboravilo, međutim o Bedeu će se ubrzo opet pisati, ali ovaj put on će biti akter koji će prokazati kriminal u rivalnoj tvrtki BBS, inače u suvlasništvu Barbara Bešenić, bivše HDZ-ove saborska zastupnice, koja će biti optužena za fiktivni otkup ambalaže kojim je oštetila državu za više od 100 milijuna kuna.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Nakon osam godina ova priča je dobila sudski epilog, a Bešenić i njezin sin dobili su po tri i pol godine zatvora uz oduzimanje “nepripadajuće imovinske koristi”. Bede je, s druge strane, padom BBS-a postao lider u obradi plastike.

Hrvati koji su se izvukli iz siromaštva otkrili kako su uspjeli: ‘Tate više nema, želim vjerovati da bi bio ponosan’
Posljednjih godinama uživao je u medijskoj anonimnosti. Jedina je iznimka objava iz prošle godine kada je objavljen tekst o najuspješnijim tvrtkama za prikupljanje i reciklažu smeća, kada je Drava International navedena kao četvrta najuspješnija s 313 milijuna kuna prihoda i dobiti od 10,187 milijuna.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.