Foto: Niksa Duper / CROPIX

Intervju trese regiju: ‘Ne postoje europski i ruski Srbi, postoje samo Srbi’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Demokratske narodne partije Crne Gore Milan Knežević dao je intervju za portal Borba. Govorio je o brojnim problemima Crne Gore, dotakao se Srbije i regije. Na pitanje je li Crna Gora izašla iz političke krize koja traje godinama, Knežević je rekao: “Politički pad DPS-a i Mile Đukanovića samo je jedna činjenica koju ponavljamo kao otrcanu mantru, ali se nije dogodila suštinska demontaža sistema koji je Đukanović gradio i gradio tri desetljeća. Jedni kažu da nije bilo vremena, drugi da nije bilo političke stabilnosti, a meni se čini da nema ni političke ni institucionalne volje, iako imamo dokaze na svakom koraku i za svaki počinjeni zločin”, rekao je.

Ovaj je političar nedavno potpisao sporazum o zajedničkom političkom djelovanju sa strankom Prava Crna Gora te su ga novinari upitali je li to najava nove svojevrsne srpske koalicije, a zanimalo ih je je li na pomolu dogovor i s drugim prosrpskim strankama. “Naš dogovor s Pravom Crnom Gorom politička je potreba sagledavanja novonastalih okolnosti na političkoj sceni nakon nedavno završenih parlamentarnih izbora i činjenice da je naš relativno ideološki blok izgubio glasove i izgubio najmanje pet mandata.

Kako se to ne bi ponovilo, DNP želi da u narednom periodu ravnopravno okupi što više političkih subjekata koji mogu doprinijeti konsolidaciji našeg ideološkog bloka. Time bi eliminirali liderske i stranačke nesloge i otimanje mandata te stvorili zdrave temelje za kvalitetnu političku ponudu građanima”, rekao je.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Guliver

Dvije frakcije?

Na pitanje je li se koalicija dijeli na dvije frakcije – europske i ruske Srbe, Knežević je odgovorio: “Kad bih odgovarao na svaku glupost koja se pojavi u škrabotinama ljudi koji sebe nazivaju analitičarima, bio bih gluplji od njih. Ne postoje europski i ruski Srbi, postoje samo Srbi. Potreba da budemo ‘nečiji0 najbolji govori o našem mentalitetu sluganstva i želji da imamo gospodara. Moj politički stav je uvijek bio jasan: želim Crnu Goru u EU, ali isto tako želim imati najbolje odnose s Rusijom. Geopolitička karta svijeta se ubrzano mijenja, a samo fanatici to ne mogu vidjeti. Bilo bi pogubno i pogubno da kao mala država biramo strane u geopolitičkim sukobima. Zato je bolje da se malo smirite i okrenete rješavanju nagomilanih unutarnjih problema”, rekao je između ostalog.

Podsjećamo, u ljeto prošle godine održani su parlamentarni izbori u Crnoj Gori. Koalicija ‘Zajedno’, koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS), dobila je 70.228 glasova (23,22 posto) i 21 mandat, a koalicija ‘Za budućnost’ Crne Gore (ZBCG) 44.565 glasova (14,74 posto) i 13 mandata.

Indira Levak snimila duet sa traženim Srbinom, a svima u oko upao samo jedan detalj
Povijesni izbori

Koalicija Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta (GP) URA ‘Hrabro se broji’ osvojila je 37.730 glasova (12,48 posto) i 11 mandata, Bošnjačka stranka (BS) 21.423 glasa (7,08 posto) i šest mandata, dok je koalicija Socijalističke narodne partija (SNP) i Demos dobila 9.472 glasa (3,13 posto) i dva poslanička mjesta.

Albanski forum je također osvojio dva mandata s 5.767 glasova (1,91 posto), a po jedan Albanska alijansa s osvojenih 4.512 glasova (1,49 posto) i Hrvatska građanska inicijativa (HGI) sa 2.226 glasova (0,74 posto).

Bez parlamentarnog statusa ostala je Socijaldemokratska partija (SDP), za koju je glasalo 9.010 birača (2,98 posto).
Ispod cenzusa su i Narodni pokret ‘Pravda za sve’ s 8.380 glasova (2,77 posto), Preokret sa 4.833 glasa (1,60 posto), Narodna koalicija s 3.630 glasova (1,20 posto), Pokret za promjene (PzP) s 1.993 glasa (0,66 posto) i lista ‘Mi možemo’ s 1.464 glasa (0,48 posto).

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.