Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

INTENZIVAN TJEDAN U SABORU: U ponedjeljak rasprava o 475 amandmana, u srijedu glasanje o proračunu pa od 15. na praznike

Autor: Dnevno.hr

Hrvatski sabor ovaj će tjedan donijeti Državni proračun za 2022. godinu te raspraviti izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se uvode kazne do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe u javnopravnim tijelima koje ne poštuju obvezu predočenja covid potvrda.

Proračun za iduću godinu, donijet će u srijedu, u ponedjeljak i utorak izjašnjavat će se o 475 amandmana koje su zastupnici podnijeli na taj dokument, držeći kako bi se 164, 5 milijardi kuna prihoda i 173, 8 milijardi kuna rashoda, moglo rasporediti na drugačiji način od onoga koji je predložila Vlada.

Brojnost amandmana razlog je za dvodnevno izjašnjavanje, objasnio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Ako je po amandmanu dvije minute, 475 puta dva je 950 minuta, odnosno gotovo 16 sati, izračunao je.

Glavinu amandmana podnijela je oporba, vladajući tek nekoliko, no s obzirom na dosadašnju praksu velika je vjerojatnost da će njihovi amandmani ‘proći’, ne i oporbeni.

Početak projekta izgradnje modularne zgrade u klinici “Dr. Fran Mihaljević”

Klub HDZ-a traži da se osigura milijun kuna kako bi mogla započeti provedba projekta izgradnje modularne zgrade u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Brza izgradnja modularne zgrade s dodatnih 60 izolacijskih kreveta uz ambulante za pregled i trijažu bolesnika, od iznimne je važnosti za Kliniku zbog povećanja kapaciteta za izolaciju covid bolesnika, te planirane izgradnje i rekonstrukcije bolnice iz EU fondova i sredstva Svjetske banke, navodi Klub.

Isti iznos Klub HNS/HSU traži za reaktiviranje programa sanacije osječke Tvrđe. Time bi se, kaže, dala nedvosmislena potpora daljnjoj obnovi tog baroknog grada-utvrde s početka 18. stoljeća, ali i razvoju osječkog turizma te gospodarskom razvoju čitave regije

Brojne su amandmane podnijeli oporbeni klubovi Mosta, SDP-a, IDS-a, ZLB, Centra, Fokusa, ali zastupnici HSS-a, Hrvatskih suverenista, Kluba socijaldemokrata, Domovinskog pokreta.
Ceste, škole, bolnice

Klub Mosta predložio ih je 40-ak, njima traži sredstva za poboljšanje cestovne infrastrukture, 10 milijuna kuna za nabavu dijagnostičkih uređaja za KBC Split, tri milijuna kuna za smještaj roditelja kojima se dijete liječi u drugom gradu, 42, 3 milijuna za troškove projektne dokumentacije i izgradnje nove škole u Jastrebarskom itd. Zastupnici SDP-a, ali i njihov Klub, također smatraju da bi državni proračun mogao drugačije izgledati, pa su predložili niz amandmana.

Klub traži da država osigura 11 milijuna kuna za dvotjedno testiranje i protiv covida cijepljenih djelatnika u zdravstvu, da za 150 milijuna kuna poveća iznos za spajanje jedinica lokalne samouprave, izdvoji 15 milijuna kuna za naknadu troškova energije isporučene energetski siromašnim kućanstvima. Pritom objašnjava da se pomoć za plaćanje računa priznaje samo 58 tisuća građana, iako ih oko 1, 5 milijuna ne može platiti račune za struju, pa se ne griju, kupaju se u hladnoj vodi i žive ispod higijenskog standarda primjerenog 21. stoljeću.

Zbog rasta cijena energenata i Klub Zeleno lijevog bloka (ZLB) traži 30 milijuna kuna za suzbijanje energetskog siromaštva, još 26, 5 milijuna za energetsku obnovu zgrada, 183 milijuna za kupovinu pravih helikoptera za hitnu medicinsku službu. Traži i 15 milijuna kuna za restauraciju hrvatskih klasičnih dugometražnih filmova, ali i da se 500.000 kuna namijenjenih obilježavanju Bleiburške tragedije u cijelosti prenamjeni za borbu protiv zločina iz mržnje.
Projekti u Istri

Čak 57 amandmana podnio je Klub IDS-a, traži 35 milijuna kuna za rekonstrukciju zgrade Zavičajnog muzeja Poreštine, po pola milijuna kuna za Kuću istarskih kaštela i Centar izvrsnosti Grimalda, 2, 5 milijuna za nastavak sanacije Eufrazijeve bazilike u Poreču itd.

Klub Centra podnio je 30-ak amandmana, traži da se za 10 milijuna kuna pojača iznos za nagrade za vrhunska sportska postignuća, za 1, 5 milijuna sredstva namijenjena razvoju cyber sposobnosti, a za oko devet milijuna sredstva za provedbu kurikularne reforme.

Klub Fokusa i nezavisnih zastupnika, odnosno njihov Damir Bajs opetovano traži 50 milijuna kuna za opremanje Opće bolnice Bjelovar novom medicinskom opremom, isti je amandman, naime, bio podnio i na rebalans ovogodišnjeg proračuna.

U iduću srijedu završava redovno jesensko zasjedanje

O izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i kaznama za odgovorne koji ne poštuju obvezu predočenja covid potvrda, zastupnici će raspravljati u četvrtak.

Sabor u iduću srijedu, 15. prosinca, zaključuje redovnu jesensku sezonu, a zastupnici odlaze na jednomjesečni odmor, a sa samo tjedan stanke, neprestano su zasjedali od 15. rujna.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.