Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Inspekcija zabranila korištenje ogromnog dijela Jakuševca

Autor: Dnevno.hr

Nakon jutrošnjeg odrona velike količine smeća, pri čemu je ozlijeđeno nekoliko radnika, od kojih je jedan ostao bez ruke, zagrebačko odlagalište Jakuševec zatvoreno je. Gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je kako se danas prikupljeni otpad neće odlagati, a za daljnji rad čeka odluku Državnog inspektorata. Naime, postoji mogućnost da će se otpad odlagati na drugom dijelu Jakuševca.

Iz Državnog inspektorata su, pak, “zbog točnog, potpunog i pravovremenog informiranja hrvatske javnosti, a slijedom medijskih istupa ponekih političkih aktera koji su današnji događaj na Jakuševcu, nažalost, iskoristili pojaviti se u medijskom prostoru pri čemu su zbog svog neznanja pokušali politizirati rad inspektora Državnog inspektorata” odlučili detaljno pojasniti oba svoja nalaza. Podsjećamo, urušavanje smeća se dogodilo i 11. studenog, ali tada, srećom, nitko nije stradao.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

11. studenog nije bilo propusta

Inspekcija rada nadležna za nadzor propisa zaštite na radu vezano uz događaj na odlagalištu otpada Jakuševec, od 11. studenoga 2023., u inspekcijskom nadzoru nije utvrdila propuste u provođenju i primjeni odredbi Zakona o zaštiti na radu, slijedom čega nije bilo osnova za poduzimanje upravnih i/ili prekršajnih mjera iz djelokruga inspekcije rada u području zaštite na radu.

Inspekcija zaštite okoliša vezano uz događaj na odlagalištu otpada Jakuševec, od 11. studenoga 2023., obavila je inspekcijske nadzore gdje je između ostalog obavila i uzorkovanje otpada. Rezultati analiza uzorkovanja od akreditiranog laboratorija do ovog trenutka nisu zaprimljeni te je inspekcijski postupak u tijeku. Isto tako zbog zaprimljenih prijava o neugodnim mirisima s područja odlagališta i kompostane, inspekcija zaštite okoliša je od Grada Zagreba zatražila donošenje odluke o potrebi provedbe mjerenja posebne namjene. Inspekcijski postupak je u tijeku.

Građevinska inspekcija vezano uz događaj na odlagalištu otpada Jakuševec, od 11. studenoga 2023., obavila je inspekcijski nadzor te u dosadašnjim nadzorima nisu utvrđene nepravilnosti u izgradnji vodoravne nepropusne plohe (radne plohe) za odlaganje otpada s pripadajućim elementima odvodnje, kontrolnim sustavom procjeđivanja, međuslojevima i prekrivnim slojevima tijela (koje do danas nije izvedeno) odloženog otpada unutar prostora odlagališta. Inspekcijski nadzor građevinske inspekcije u utvrđivanju eventualnih nepravilnosti je u tijeku kao i uvid u dostavljenu dokumentaciju”, naveli su iz Inspektorata, referirajući se na nalaze inspekcija nakon 11. studenog.

Procurile po Tomaševića nezgodne fotografije s Jakuševca: Evo što se krije u lavini otpada
Zabranjeno korištenje dijela odlagališta

Nakon jutrošnjeg odrona, na teren su izašle inspekcije zaštite na radu, zaštite okoliša i građevinske inspekcije. Iz Inspektorata navode kako su nadzori inspekcije zaštite okoliša i građevinske inspekcije još u tijeku.

“Inspekcija rada u području zaštite na radu je u postupku inspekcijskog nadzora utvrdila da su ozlijeđena dva radnika predmetnog poslodavca te je inspekcijski nadzor u vezi ozljeđivanja radnika u tijeku.

Tomaševića pitali gdje će sada odlagati otpad: ‘Nigdje’
Na temelju do sada utvrđenog činjeničnog stanja donesena su usmena rješenja u zapisniku kojima je nadziranom poslodavcu zabranjeno korištenje sjevernog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec, uz Sajmišnu cestu od betonske zgrade spremišta strojeva prema istoku u duljini od 300 metara, u dubini od 100 metara od Sajmišne ceste prema jugu te korištenje zapadnog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec, u dijelu plohe 6-3 (gdje je došlo do urušavanja otpada 11. studenoga 2023., s obzirom da se u neposrednoj blizini započelo s odlaganjem novog miješanog komunalnog otpada).

Također je poslodavcu zabranjeno obavljanje svih radnih postupaka u području između sjevernog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec i Sajmišne ceste, i to od betonske zgrade spremišta strojeva prema istoku u duljini od 300 metara. Inspekcijski postupak je u tijeku”, stoji u priopćenju inspekcije rada Državnog inspektorata.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.