fbpx

U lukama čak 20 posto manje tereta nego lani

Autor: Slobodna Dalmacija

Porazan je podatak da je u prvoj polovini ove godine u lukama od Rijeke preko Bakra, Zadra i Splita do Ploča prekrcano samo 3,7 milijuna tona tereta, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje manje za gotovo 20 posto. Za usporedbu, dovoljno je podsjetiti da je, recimo, u prvih devet mjeseci 2011. godine prekrcano više od 17 milijuna tona, a tijekom prošle godine 14,5 milijuna tona.

Zbog nerazumne politike, ili, još točnije, potpunog izostanka bilo kakve dugoročne razvojne strategije, Hrvatska je poodavno prokockala svoj iznimno dobar geostrateški položaj: zaobišli su je svi važniji, ne samo željeznički, već i cestovni koridori, pa čak i naftno-plinski.

Zbog toga će, bez obzira na sporadične jalove pokušaje vladajuće elite da to popravi, dugoročno ostati svojevrsna prometna crna rupa ovog dijela Europe. Hrvatska je, također, zbog toga izgubila priliku da ubrza svoj gospodarski razvoj ogromnim novcem koji europske i svjetske velesile 'pumpaju' u prometne koridore za protok svojih roba.

Izvorni članak pročitajte ovdje.


Autor:Slobodna Dalmacija
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.