fbpx

Snobovsko društvo i depresija

Autor: Glas Slavonije

Ovu "nelagodu u kulturi" različiti teoretičari različito zovu, od novog jednoumlja do likvidnog moderniteta s fleksibilnošću kao glavnom crtom, od ekonomije do identiteta.

Čitam kako je francuski predsjednik Hollande, socijalist, za prvog ministra izabrao čovjeka koji zagovara čvrstu neoliberalnu doktrinu. Onda čitam da britanski premijer Cameron, konzervativac, zagovara široka prava gay parova i hard core femenističke teze. Pa za Uskrs slušam poglavara moje Crkve, papu Franju, kako o doktrini govori negativno uspoređujući je s kamenom s Kristova groba i prijeći život. S druge strane, slušam protestantsku biskupicu koja rodnu doktrinu čini stožerom svoje Crkve, analogno katoličkim dogmama.

Snobizam je hedonizam

Socijalisti se neoliberaliziraju, konzervativci se gayiziraju, katolici se protestantiziraju, protestanti se katoliciziraju (jaka doktrina), heteroseksualci sve više ne žele sklapati brakove i obitelj, homoseksualcima brak i obitelj postaju globalna agenda, žene se sve više maskuliziraju, muškarci se sve više feminiziraju… Nikada u povijesti nije bilo toliko priča, od sveučilišnih katedri do politike, o kultu (poštovanja) različitosti, dočim je različitosti sve manje, svi se trpaju jedni drugima u prostor iz raznih razloga i motiva, pri čemu sve postaje zamjenjivo svime. Ovu “nelagodu u kulturi” različiti teoretičari različito zovu, od novog jednoumlja do likvidnog moderniteta s fleksibilnošću kao glavnom crtom, od ekonomije do identiteta.
Cijeli članak pročitajte ovdje.


Autor:Glas Slavonije
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.