Pisci, umjetnici i ideologije

Autor: Hrvatsko kulturno vijeće

U povodu suza Tereze Kesovije na Titovu grobu: Talent ne opravdava političku patologiju

Književna povijest i povijest umjetnosti prepune su primjera književnika i umjetnika koji su, unatoč velikoj književnoj i umjetničkoj vrijednosti svojih djela, zastupali pogrješne političke i ideološke stavove. Štoviše, dobar dio njih aktivno je sudjelovao u legitimiranju ideologa i protagonista takvih pogrješnih politika. U ranijim povijesnim razdobljima uglavnom je bilo riječ o „dvorskim" umjetnicima. Radilo se je u Molieresui generis pogodbi vladara i umjetnika: vladar je umjetniku davao financijsko zaleđe, a umjetnik vladaru aureolu zaštitnika umjetnosti i općenito kulturnih vrijednosti.

Ako se uzme u obzir Spenglerova misao da „gospodarsko osiromašenje odmah za sobom povlači duhovno i umjetničko osiromašenje" (O. Spengler, „Čovjeh i tehnika", Laus, Split, 1991.), takva pogodba nije nužno morala značiti nešto loše. Jasno je, da je talentiranim književnicima i umjetnicima potrebno osigurati egzistenciju kako bi nesmetano mogli raditi i stvarati. Pritom treba dodati kako Spenglerova opservacija nema generalnu potvrdu, jer su mnoga vrijedna djela stvorili umjetnici koji su živjeli na rubu egzistencije. Pojedini su tako slikari za života jedva preživljavali, da bi njihova djela nakon smrti bila prodana po cijeni od nekoliko milijuna dolara.

No, problem nastaje kad umjetnici – i to posebno oni velikog talenta – nastupaju kao zastupnici pogrješnih politika i kad svoj ugled koriste kao sredstvo za „opsjeniti prostotu" svojih vladara i zaštitnika. Molière je tako u svojim komedijima izvrsno kritizirao i ismijavao različite ljudske slabosti, ali mu to nije smetalo da mnoge od njih i sam izražava pred francuskim „Kraljem Suncem" Lujem XIV.

Izvorni članak pročitajte ovdje.

Autor:Hrvatsko kulturno vijeće
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.