Fra Miljenko Šteko: U ime kojeg naroda je oteta franjevačka imovina?

Autor: Hrsvijet.net/D.Šimić

Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko nazočio je u Širokom Brijegu svečanoj sjednici Općinskog vijeća u prigodi blagdana Velike Gospe i Dana općine, zahvalivši tom prigodom županijskim i općinskim vlastima koje su krenule u proces povrata imovine, koju su nekadašnje komunističke vlasti otele hercegovačkim franjevcima.

Nakon prigodnih čestitki podsjetio je da Hercegovačka franjevačka provincija ove godine obilježava 170 godina svoga postojanja.

– Podsjećam sve nazočne: uz ovaj, širokobriješki kraj, vezana je sudbina franjevaca ove Provincije – mi je nazivamo našom „kolijevkom”. Naime, naši su dični franjevački preci prije točno 170 godina (to se navršilo u svibnju) pošli iz Bosne (samostana u Kreševu) „bez kruha i krova” i zaputili se u presiromašnu Hercegovinu, u selo Čerigaj, na čelu sa širokobriješkim franjevcem, a kasnije i biskupom, fra Anđelom Kraljevićem, jer su dobro znali stanje stvari, stanje duha svoga naroda i zavičaja i zbog toga kao sinovi takve Hercegovine duševno jako trpjeli – kazao je fra Miljenko Šteko.

Govoreći o stanju kakvo je tada bilo u Hercegovini poslužio se riječima nekadašnjeg provincijala fra Lea Petrovića, ubijenog 1945. Od strane partizana – komunista.

-U Hercegovini ne bijaše nigdje nijedne crkve, ni škole, nigdje nijedne kulturne ili prosvjetne ustanove. Namjera je naših otaca bila pomoći svome puku u svakom pogledu: da ga pouče i pridignu; da s njega skinu ‘sramotu i siromaštvo’ (…) – zapisao je fra Leo Petrović o stotoj obljetnici. – Hercegovac nije znao, što je crkva, jer je služba Božja držana pod vedrim nebom u grobljima, po šumama i dolinama, te zabitnim mjestima…” – istaknuo je provincijal Šteko.

Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Autor:Hrsvijet.net/D.Šimić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.