E. Kraljević: Kako su branitelji postali ‘šatoraši’

Autor: hkv.hr

Na terenu su srpske snage lakoćom osvajale nebranjena ili slabo branjena sela i gradove, a posljedice njihovih pohoda bijahu vidljive u mnoštvu pobijenih nesrba, među kojima je bilo neuobičajeno puno civilnih žrtava.

Pred srpsku agresiju na Hrvatsku i tijekom nje, velikosrbi su na sva zvona govorili o ugroženosti, progonima, čak pokrštavanjima (Pupovac) kojima su navodno bili izloženi pripadnici srpskog naroda. Ista se retorika kasnije ponovila i u Bosni i Hercegovini, no događaji na terenu svjedočili su nečem potpuno suprotnom od histerično oglašavanih pogroma Srba. Na terenu su srpske snage lakoćom osvajale nebranjena ili slabo branjena sela i gradove, a posljedice njihovih pohoda bijahu vidljive u mnoštvu pobijenih nesrba, među kojima je bilo neuobičajeno puno civilnih žrtava. Svakomu tko je imalo objektivnije pokušao analizirati nedavne srpske osvajačke ratove (kao jedini, uistinu mračni aspekt devedesetih!) postalo je jasno da je “ugroženost” Srba bila samo dimna zavjesa kojom se željelo prikriti i opravdati planirani velikosrpski zločin.

 

Izvorni članak pročitajte ovdje

Autor:hkv.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.