Doušnici i tajne službe u komunizmu: cilj je bio diskreditirati ljude i ovladati društvom, nažalost slično je i danas u Hrvatskoj!

Autor: Hrvatski dom

Ove se godine diljem Europe slavi 25 godina pada komunističkih režima. Tim povodom, postavlja se pitanje kako su ti režimi mogli toliko dugo i tako apsolutno vladati ljudima? Odgovor su tajne službe.

Tajne službe komunističkih zemalja nastale su po uzoru na sovjetsku Čeku (kasnije preimenovanu u NKVD) – koja je služila za nadzor populacije. Po uzoru na nju Tito, obučen u Moskvi i prema novim spoznajama i sam suradnik tih službi, osnovao je OZNU koja je organizirala masovne poslijeratne likvidacije ideoloških neistomišljenika i potencijalnih disidenata unutar partije. Kasnije je OZNA preimenovana u Udbu (Upravu državne bezbednosti), te konačno u SDB (Službu državne bezbednosti). Paralelno s njom je djelovala i vojna kontra obavještajna služba – KOS.

 

Izvorni članak pročitajte ovdje

Autor:Hrvatski dom
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.